Monday, July 16, 2012

Heart Therapy

14-15 July 2012, UMalaya
Al-Kautsar Institute
Sheikh Yahya Ibrahim

***

Alhamdullillah. Syukur pada Allah di atas kesempatan dan peluang untuk menghadiri kelas ini. I was literally pray asking for Allah, I wanna new heart: sbb aku rasa hati yang ada sekarang ni kotor, dan bila Mat ckp, 'there is a course conducted by Al-Kautsar that u should go' dan bila tengok kursus tu bertajuk Heart Therapy: Purification of the Soul, I cried... Terharu, sbb pantas jugak Allah swt makbulkan doa.

Ok, berbalik kpd kursus, we've been given a note folder, which cover the whole course.. so I will just share with u some of it, the penyakit-penyakit hati. Secara keseluruhan nya, penyakit hati ni memang dikaitkan dengan syaitan.. tapi bisikan syaitan tu sikit sangat.. hembusan dia memang sikit sangat-sangat la.. yang menakutkan sebenarnya ialah nafsu kita sendiri. Contoh yg dia bagi, kita kunci jam kita untuk Fajr.. the moment we wake up, utk matikan jam, that moment Syaitan dah pergi.. kekuatan untuk bangun, ambil wuduq, berdiri mengangkat takbir.. itu adalah moment kita dengan nafsu kita.. samada nk ikut nafsu tido, atau takut akan Allah dengan mengerjakan suruhannya.. 

syaitan mmg ada memberi cucukan but its like 20% out of it.. another 80% atas diri kita sendiri..

ok berbalik kepada penyakit hati, diuraikan dengan agak terperinci setiap satunya:
1. Marah
- sifat semulajadi manusia.
- para nabi pun ada marah pada kaum mereka
- semasa marah kena cuba belajar untuk mengawalnya: perkataan yg dikeluarkan apabila kita tengah marah, tengok: adakah kita perlu minta maaf kemudiannya. Jika Ya, then we really hv an anger management problem.
- kena lebih bersabar. Kalo rasa nk marah, beredar.. seems rude but kata kesat yg dikeluarkan oleh lidah far more rude.

2. Menceritakan hal orang (ghibah) atau membawa fitnah
- sah-sah lah haraam.
- elakkan berkumpul, sebab punca utama bila berkumpul nk borak, borak hal orang
- be in good companian
- ingat: kalo org tu suka bercerita ttg hal org depan kita, he/she might as well do the same, depan org lain dia cerita pasal kita plak.

3. Hasad dengki
- yg ni apabila kita tak bole tengok org lain lebih dr kita.
- kalo ia perkara yg baik, org tu dh khatam Quran, kita belum, then takpa go ahead..
- but masalah nya bila perkara duniawi, this will eat us. Org yg kita envy tu, dia takan effect sedikit pun, tapi kita yg akan sakit hati, insecure disebabkan kejayaan that particular person.
- so how to cure, count our blessing. Mcm kononnya org tu pakai kereta besar dan kita jeles, just fikir, with my small Mivi, my monthly installment tak la bnyk sngat, nk parking pun senang, minyak pun murah.. Kita akan berpuashati dengan hidup kita. Kalo org tu pangkat besar, just tengok, tanggungjawab dia lagi besar, if anything happen, people will find him first.. by this kita akan bersyukur dengan apa yg kita ada.. Allah jadikan mengikut kemampuan setiap orang. kena bersyukur.

4. Menipu
- nmpk mcm masalh kecil je, tapi menipu ni dia bole merebak.
- let say, a husband ckp kat isteri dia blk jm5, but then ada kawan ajak pergi minum, dia smpi rumah jm7. when the wife asked, 'pergi mana? kata jm5 balik', sebab malas nk bercerita panjang, he just said, traffic jam.. then the wife dapat tahu, org kasi tau... dekat sini akan ada bisikan syaitan: your husband lie to you.. then the next time balik lambat, ckp traffic jam, wife tak percaya dah.. then ada hal2 lain berlaku, perkara awak tipu sy awak pergi minum akan ungkit balik.. yada-yada..
so, if anything just tell people the truth.. kepala otak pun tak pening nk fikir alasan apa aku nk bagi nak bohong ni..
- the problem w menipu, sekali sekala buat, lama2 jadi habit.. melekat kat lidah.. 

5. Riya' (angkuh)
- rasa diri ni bagus
- this must be very careful: the hidden syirik.. jadi kita worship ourselves by forgetting that everything happen by Allah will (lahaulawalaquwataillabilla)
- ini juga terjadi bila kita buat sesuatu perkara bukan kerana Allah swt.. contoh: kalau solat sendirian, Lepas baca Fatihah, baca Mana-mana surah 3Qul, then bila disuruh jadi imam, lepas Fatihah, baca surah yasin.. dalam hati ckp 'i dont wanna show them that I only knew 3Qul'..
- to overcome riya', betulkan Niat: i do this because of Allah, He commanded me to do this, I hope He accept my deed, and Reward me.. Semua kerana Allah. Allah yg suruh, Allah yg terima, dan Allah jua yg reward.. bukan sebab buat ni nk naik pangkat, org puji..

6. Cinta dunia
- this is when, dunya in your heart and not in your hand
- kena ingat: everything that lead u to Allah then that is a blessing, evrything that turn you away from Allah is a curse. tak kira la kaya, miskin, kawin, cerai, hidup, mati..
- remember that we live in the dunya for akhirah.. so when the dunya leave us, we will not die..

7. Kedekut
- ingat setiap apa yg kita ada bukan milik mutlak kita. Allah bole tarik balik bila2 masa, hatta jari di tangan sekalipun
- Jangan kedekut sebab itu tanda cinta dunya.
- Generous to other, Allah will be generous to us
- bila kita berderma, kita buat bukan utk that particular person, kita buat utk Allah.. contoh kata ada sindeket minta derma, kita bagi, kita tak dapat apa pun dengan sindeket tersebut.. but we just do it because later Allah will reward us.. bagila walau 10sen sekali pun.. tak jadik miskin dengan menderma.. 

8. Benci
- islam menganjurkan kasih sayang
- benci bole merosakkan hubungan
- kenapa benci? kala ada tak suka, let him/her know.. 
- benci can lead to malas nk amik tahu, mcm bila org yg dibenci tu ditimpa kesusahan, kita jadi gembira

Ok itu antara topik yg dicover sepanjang 2 r hujung minggu.. seperti biasa my notes is based on my pemahaman.. berada di dewan kuliah lagi bermakna.. ketawa, nangis semua ada..

Mcm Bro Yahya cerita (the story quite long actually), datuk dia semasa hayat, memang cintakan Quran.. will read it 2juz after Fajr, 1juzuk after Zhur, Asr, and Mghrb and another 2juzuk after Isyak.. 7 juzuk per day sepanjang hidup for 60years.. So waktu mati tu, masa nk mengebumikan jenazah, ramai yang datang.. nearly 100buses come to give penghormatan terakhir.. Kalo kita ikhlas dengan agama Allah, jalan nya tetap tak mudah.. but Allah tunjuk di pengakhirannya.. He rewards! 

Ok, thats all.. need to go back to my daily chores.. Semoga yg membaca mendapat manfaat..
Terima kasih.

No comments:

Post a Comment