Friday, September 28, 2012

Preloved baby carrier up for sale (ALL SOLD)

Hi, I want to sale these carriers which is less utilize or some of it never been used.

1) Ergobaby soft structured carrier SOLD
- pattern Rosedusk (for info, Ergobaby has stop to produce this kind of pattern)
- comes with infant insert
- both in original boxes
- been using on and off for a year, expect some stains here and there
- never been washed
- asking for RM320
- please add RM10 (semenanjung Malaysia) or RM15 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju




2) Mei tai (Olive and Applesauce) SOLD
- for info O&A stop to produce mei tai to focus only on ssc, so this is ooak mt.
- reversible body panel with corduroy straps
- been using frequently for about a year
- asking for RM160
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju



 3) Wrap SOLD
- Medley Satin (http://www.medley.cz/angwraps.htm)
- standard size (4.2m)
- suitable for newborn to toddler (this is NOT a stretchy wrap)
- been using on and off while doing some housecore
- asking for RM180 
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju


 4) Wrap  Decided not to sale. Other project in my mind ;)
- Didymos Eva (http://www.didymos.de/en)
- size 4 (3.6m)
- comes in original box, instruction booklet, and cd instruction
- this is a used wrap, but I just used it once. Too bold to my liking
- asking for RM210
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju



 5) Wrap  SOLD
- Chimparoo woven wrap (http://www.chimparoo.ca/en/produitsTissee.asp)
- pattern Sol, regular size (4.5m)
- new never been used or washed (just used once for picture taking)
- comes in original box and cd instruction
- asking for RM250
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju


 6) Ringsling SOLD
- Sakura Bloom Hana Organic Ringslings
- 100% linen one layer with large ring
- been using frequently for the past 1 1/2 years
- asking for RM170
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju



 7) Pouch SOLD
- Hotsling color Khakis
- Size 4 but altered to 3 (shoulder to hip - 62cm)
- been using very very seldom
- asking for RM55
- please add RM8 (semenanjung Malaysia) or RM12 (Sabah/Sarawak) for shipping via Poslaju

Interested please email me at neeza79[at]yahoo[dot]com
Do spread the words. Thanks :)





Monday, September 17, 2012

Perkara sia-sia

"@aagym: Salah satu sumber kegelisahan adalah banyak melakukan ke sia-siaan." Tweet by Abdullah Gymnastiar. Beliau bnyk tweet perkara yg bagus. In case ure in tweeter too do follow him.



Bercakap mengenai perkara sia-sia, mengingatkan sy dengan lecture by Sheikh Hamza Yusuf, yg sy dengar sambil 'bekerja'. Since mendengar smbl bekerja dengan bunyi mesin yg tenggelam timbul, maka cerita yg sy nk ceritakan semula ni mungkin ada cacat cela nya- dari segi kesahihan maklumat. But what we wanted was the lesson behind the story, ok. So, dr lecture Sheikh Hamza Yusuf, pada zaman pemerintahan Harun Al-Rashid, yg merupakan pemerintah Islam yg bagus dan adil, baginda will make a gathering between all the penduduk to make them showing their talent. Kira mcm perhimpunan rakyat and those with good talent will get some reward. So, org pun dtg dr pelusuk negeri, ada yg menunjuk talent bertarannum, menulis khat, bertenun, memanah dan sebgainya. Sehingga datang seorg lelaki. What he did was, dia susun botol-botol kosong dalam jarak 500m, dan kemudian dia keluarkan jarum yang halus, dan kemudian dia baling ke arah botol2 tersebut. Amazingly kesemua jarum yang dilontar masuk ke mulut botol tersebut. Lantas, Sultan Harun ArRashid bertitah, give that man 3 dirham dan 3 cane (sebatan). That man which at first happy terus terkejut dengan perintah yg ke2. He asked, I understand with the rewards but what's about the punishment? Baginda pun berkata, d punishment is because u've done nothing but just a waste of time.



Jadi lesson nya di sini, kita tgk balik kerja yg kita buat. Adakah perkara yg sia2. Kdg2 tu memang la ada tersasar jugak but always back on track. Balik ke landasan. Betulkan yang biasa dan Biasakan yang betul. Destinasi kita disana, bukan di sini. Mari sediakan bekalan yang cukup. Ok.



:)





-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

Saturday, September 15, 2012

Reality Check - But Why Me? Yasmin Mogahed




To all those suffering from sadness or depression:

Know that it isn’t your fault. It isn’t because you’re weak. It isn’t because you’re just not grateful enough. It isn’t because you’re just not religious enough. It isn’t because you don’t have enough faith. It isn’t because God is angry with you.

To all the well-meaning people who tell you this, just smile. And know deep in your heart that the tests of God come in different forms to different people. And know that, by the help of God, every test can become a tool to get closer to Him. And that, verily, with hardship come ease–and like all things of this world–this too shall pass. - Yasmin Mogahed

(Hadith muslim): “The matters of a believer are strange, everything is good for him and this is not the case for anyone but a mu'min. If good comes to him, he is thankful, so it’s good for him. If difficulty comes to him, he is patient, so it’s good for him.”  So if you stay close to Allah, no matter what happens, it WILL be good for you. 

 And Allah promises you something else as well:
24:55
“Allah has promised those who have believed among you and done righteous deeds that He will surely grant them succession [to authority] upon the earth just as He granted it to those before them and that He will surely establish for them [therein] their religion which He has preferred for them and that He will surely substitute for them, after their fear, security, [for] they worship Me, not associating anything with Me. But whoever disbelieves after that – then those are the defiantly disobedient.” (24:55)

Tuesday, September 11, 2012

Reclaim ur Heart

Excited nk cerita. Buku ni ditulis oleh Yasmin Mogahed. Just arrived today. Yeay!









-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

Sunday, September 9, 2012

Kita dan period

Salah satu dari isi ceramah Baitul Jannati - Uztadha Norhafizah Musa, tajuk terapi sujud kalau tak silap, seorang pemanggil bertanya: Kenapa lepas period malas nk beribadah, Susah nk mulakan balik momentum ibadah itu, Adakala tu dah kering tapi malas nk mandi sebab malas nak solat.



Saya kira ramai wanita jugak yg mengalami masalah begini kan. In fact, tak nafi me myself pun ada a bit rasa malas esp nk ngaji right after period end.



So apa yg Uztadha terangkan kenapa ini berlaku:

1) Kita tak menjaga hubungan kita dengan Allah secara langsung. Maknanya, bila kita period, kita 'putus hubungan' dengan Allah swt. Tak ingat Allah langsung. Sepatutnya, bila kita period, walaupon kita tak solat, kita tetap terus mengingati Allah swt secara kekal langsung dengan aktiviti berzikir. Fikiran tetap ingat menyebut dan membesarkan Allah swt. Apb kita melupai Allah swt, secara sengaja kita membuka peluang utk Syaitan berdamping dengan kita.



2) Tak menjaga hubungan dengan Allah secara tidak langsung. Maknanya, melakukan perkara yang ditegah agama abp period. Contohnya, memakai pengilat kuku, menonton wayang atau berlagho semasa tempoh solat maghrib. Di sini, kita ambil peluang keringanan utk tidak bersolat dengan melakukan perkara yang tidak bole dilakukan semasa boleh bersolat. Bila kita melakukan perkara seperti ini, secara tidak langsung, we seems to enjoy our moment tidak bersalat dan bilamasa kita sudah boleh bersolat kita jadi malas sebab moment seperti ini sudah berakhir.



Kesimpulannya, jaga hubungan kita dengan Allaah swt. Jika kita jaga hubungan kita dengan Allah swt, Allaah swt akan jaga hubungan dunya dengan kita - quote Yasmin Mogahed (yg ni masa lain la kalau nk story lebih lanjut… hehee)



Semoga bersama kita mendapat manfaat. :)

-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

Wednesday, September 5, 2012

Kebergantungan..

I was sewing this morning, sambil mendengar Uztadza Nor Hafizah Musa. Mat was suggesting to me about this Uztadza sometimes ago, but since namanya ingat2 lupa, Very recent, masa balik Ipoh last weken, when listening to ikim.fm, Mat suddenly tanya, eh, dh dengar tak ustadza tu? So, lepas kena tanya sekali lagi tu terus bookmark her name in my head. Balik Ipoh, I had stiff neck. Aduh, 3 hari miss jahit. So pagi ni baru nk mula balik. And I started today with listening some lectures by that ustdza.

Frankly, baru sekali dengar ni.. terasa dia mcm Yasmin Mogahed jugak. Versi Melayu. I listened to this podcast:

Akidah dalam rumahtangga muslim



Menarik.. menarik sangat! :')

Antara intipati yang menarik ialah pada saya ialah kupasan tentang isu kebergantungan. Cerita dia (u can listen to the above podcast) pada zaman Usman bin Affan ra, adanya sahabat yg sedang bernazak, Abdullah namanya. Dalam Abdullah sedang nazak itu, Uthman ra, mengarahkan para sahabat lain mengumpul wang. Lalu ditanya oleh Abdullah, kenapa nk kumpul wang? dan Uthman ra pun berkata, kami kumpul, sebab kamu akan pergi meninggalkan anak dan isteri, maka wang itu untuk belanja mereka. Kata Abdullah, Jangan risau tentang anak-anak ku.. sebagai ayah aku juga tidak risaukan mereka. Kerana aku telah ajarkan mereka supaya membaca Suratul Waqiah setiap malam, Kerana Sabda Rasullullah, sesiapa yang membaca Al-Waqiah setiap malam, Allah swt janji akan dijauhi dari kemelaratan hidup selama-lamanya. Subhanallah...

 Ia juga mengingatkan sy kepada previous kisah, dimana Aisyah ra, berkata, Rasullullah saw apabila ditimpa kesusahan, hati gusar, dengan segera berwuduq dan bersolat.. bercerita dan mengadu kepada Allah.. kerana solat itu sendiri maknanya adalah kita bercakap dengan Allah swt.

"Jika kita mahu, berbicara dengan Allah, maka bersolatlah.. Jika kita mahu Allah berbicara dengan kita, maka baca Quran.."

Itulah yg beza nya kita dengan 'mereka'. Sebab bila ditimpa kesusahan pertama sekali kita mengadu kepada makhluk, meminta pertolongan sana sini, and bila buntu baru la nak mohon doa kepada Allah swt..  And sama jugak bila hati tak tenang, we seek for worldly pleasure. Tgk tv, tgk mtv, pergi shopping mall, sedangkan ubat hati supaya tenang adalah membaca Quran (dan terjemahan nya of cos sbb kita org melayu bukan org Arab ya.. need to know apa isi cerita bukan baca secara tuli).

Dan sesungguhnya Merdeka itu adalah apabila kita tidak berharap suatu pun dari makhluk sebaliknya meletakkan segala semua keseluruhan di tangan Allah swt semata.

Semoga kita terus beristiqomah, membaca Alquran dan maknanya, dan terusan bersolat bila ditimpa kesusahan. Hidup ini sangat sekejap, tidak terjangka. Jangan persiakan dengan perkara yang tidak berfaedah kerana kita bimbang tatkala tengah berlagho itulah saat dan ketika nya izrail mengambil nyawa.. Wallahualam..

Terima kasih kerana membaca. Harapannya, kita mendapat manfaat.