Wednesday, March 19, 2014

Impian

Sebenarnya tanpa kita sedari,‎ Impian itu adalah satu doa. Dan doa, lambat atau cepat, akan diperkenankan oleh Allah swt. 

Masa zaman sekolah menengah, I always interested dengan Subjek Sains. Especially yang akan menggunakan apparatus microscope. Rasa mcm 'nerd' sgt godek2 alatan mikroskop tersebut. When form4, I learnt that my Biology teacher, Mrs Ho, adalah graduan Microbiology University Malaya. Cara dia mengajar tak la best sgt, jujurnya, tapi aku sgt interested dengan "mikrobiologi" itu, lantas I aim to become one, and masyaAllah it did happen. Subhanallah, kerja Tuhan sgt misteri. ‎Bagi korang yg pernah baca entry-entry lepas, sejarah awal aku masuk Uni, bukan amik course Mikrobiologi, amik lain. But end up jadi microbiologist jugak. Allahuakbar. 

‎Masa zaman sekolah jugak, form 2 kalau tak salah, I loved watching Little House on the Prairie, ditayangkan petang-petang kat tv2, slot cerita-cerita lama seperti Bionic Woman, 1001 Million Dolar-man, etc, and was so attracted to the life style, kehidupan ala-ala Amish. Gigih jugak g library (masa tu mana ada internet) dok research cari kehidupan golongan Amish, and rasa Ya Allah, seronoknya la kehidupan, simple je tak serabut, nak jugak life macam tu. 

Baru-baru ni kat channel NatGeo Person, tertengok la rancangan Live with Amish (reality tv show). A bunch of modern urban kids, dihantar utk duduk dengan golongan Amish ni for few days. So, dalam cerita tu, a few things that I can't help but to notice, the Amish mother: 1. Stay at home. 2. Doing most of the house work. 3. Ada la menjahit serba sedikit and sells the quilt cover to help on the economy of the house. ‎4. Malam2 dok baca buku dengan anak2. 5. At her free time, she will sit and read the bible. 6.  Masak dan suap anak-anak makan. 7. Rumah very minimalist tak de apa barang sgt pun. 8. When going out, they wore those simple old fashion gown kaler biru. ..... Tengok, tenung dalam-dalam, the mother is very similar to.. me! MasyaAllah. What she do, what she wear, and I was like, Ya Allah, that simplicity of life is what I always wanted and I am actually having it now.  Allahuakbar!! Tanpa disedari Impian itu sedang dikecapi. Alhamdulillah... 

Jadi janganlah give up berdoa, berharapan. Allah swt dengar, insyaAllah Dia makbulkan. Soal masa, itu pembolehubah tak bersandar. Bukan kerja kita. Kerja kita: jangan give up berdoa, ok :)

#prayforMH370 

Xoxo: Neeza



No comments:

Post a Comment