Friday, April 18, 2014

Zahra dan solat

Zahra dan solat

By to date, Alhamdullillah. Thanks to Allah dan tenaga pengajar di ADH, Zahra dan solat so far so good. Tak de masalah. Kira dia lekat jugak each waktu nak solat. Bacaan pun ok, for budak 7tahun, i think the bacaan is good. Alhamdulillah. Dan biasalah, kanak-kanak ni ikut mood jugak, kadang she solat serius, berdiri tegak dan tertib, dan adakalanya solat agak main, baca nya betul tapi pusing sana pusing sini dan laju je nk cepat selesai. Had tu, mak tak tegur sgt, biarla, perkara pokok, she knew masuk waktu tertentu, dia kena berdiri mengadap Ilahi.

Mak ni la yg kena set balik mind supaya bersabar. Kisahnya kami outing last weekend, ke Shah Alam. She's wearing her normal attire- long sleeves shirt and jeans, Alhamdullillah, sejak masuk sekolah last year dia memang dah tak pakai short sleeves, pakaian singkat atau pendek kalau nk keluar (hopefully sampai dewasa la dia praktiskan perkara ni), dan tudung yang bila dalam kereta dia bukak. So masa nak keluar tu, entah macamana, dia tertinggal tudung dia dalam kereta. Mak tak kisah pun sebab ingat dia memang tak nak pakai tudung.. Hari hujan lebat so kami agak stuck jugak dalam mall, so decided to solat je kat surau.. Part ni, mula la cerita mak sakit jiwa... Dia pon nk solat jugak, but refuse to use telekung surau, insisted kami gi kat kereta amik tudung dia.. And one thing about this girl, bila tak puas hati starts la nk sulking and end up nangis. Mak malas nak layan, orang nk g solat (kita memang perkara wajib, as for her not yet wajib) but she insisted nk jugak ikut gi solat. Suruh pakai tudung surau dia x nk. Seriously, situasi tu agak stress bagi aku. So aku bebel-bebel la jugak, dah pakai tudung pergi tinggal dalam kereta kenapa ? Tah mcmana ada plak makcik kat surau tu menyampuk. "Budak-budak memang cam tu, cucu makcik pun bla bla bla...". MasyaAllah. Stress mak! Alhamdullillah Allah kasi idea balut kepala dia ngan kain pelikat kat situ and she solat together with me. Alhamdulillah.

Point kat sini nk cerita:
Didik anak kena sabar.
Jangan cut her will to do good. Alhamdullillah i dont pour the word Zahra tak payah solat, tak wajib etc, etc.. Sbb itu akan patahkan kemahuan dia. This is Bad motivation.
Sabar,sabar,sabar,sabar. Ya Allah moga diberi kekuatan itu.

Xoxo: neeza


No comments:

Post a Comment