Friday, June 27, 2014

Quran, kenapa mahu diulangbaca?


The other day, when I was about to finish my reading, at juz30, me and Zahra, we recited together, from Al-Fajr till the end. Of course la, I was holding the Quran, while she read it by heart. Sejuk hati mak, Alhamdullillah :). So the next day, I said to her I have to reread the Book from the beginning.

So she's wondered, "Kenapa nak kena baca balik? Kan dah habis".
I explained briefly, "Buku ni tak sama dengan buku lain. Ia membersihkan jiwa rohani. Dalam ni, dalam hati. AlQuran ni akan bersihkan. So kena baca selalu. Habis je ulang, habis je ulang, habis je ulang".
"Ooo..".

I hope she understand :)

Btw semalam dengan lecture Bro Nouman berkenaan tajuk Blessed Guest: Ramadan and the Quran, and sempat la serba sedikit tweet apa yg NAK sebutkan:
#Quran - the more u repeat, the more u understand.
We need to understand the Quran. Previously the kufar listened and they cried.
 Now, the Muslim listen n nothing happen.
 Quran purify mind - Allah teach us how to think - make us intelligent.
Quran purify heart - our heart full of greed, anger, jealousy. So when we read Quran, the words will cleanse the mind and heart.
If we recite the Quran enough, the Quran will change our life, how to treat family, neighbours, how our adab. This is what Quran did to us.
The Quran teach us to become a Muslim. Pure Muslim. Muslim inside out.
The Quran teaches us not just a knowledge but wisdom.
Share an ayah with people, maybe it will make them change. InsyaAllah.
It's so easy for us to underestimate people. We don't know what Allah will do to them. Share an ayah, the message for the sake of Allah.
This book Quran was sent to give hope for the humanity. Share the khayr!!
You and I are a Muslim because somebody before us came to our place and they recite the Quran and our ancestor came to the Deen.
This Quran is give from Allah. U hv been pick by Allah, favor of Allah to spread the words of Allah.
This Ramadan, try to understand the Quran, talk with the Quran, share what u know with ur loves one. Spread the ayah.
If u looking the guidance, if u looking for change, this is the month Ramadan. Quran was sent in this month - guidance to the mankind.
We was blessed with Islam. Be grateful with what we have. Alhamdulillah.

Picture: A Ramadan gift (and I viewed it as my birthday gift) from kak Arin (lemprica.com) Thanks so much. Something that I love that I hope can be our companian and defence attorney in the akhirah, later. May Allah taala bless you and family, kak Arin :)

xoxo: neeza

Thursday, June 26, 2014

Berkongsi tentang Quran

Alhamdulillah, I reach 35yo yesterday and the best part was managed to khatam Quran buat kali kedua tahun ini. If you read my past entry I did stated that antara azam tahun 2014, is to khatam Quran at least 4x setahun, that is 3 bulan sekali akan khatam, and Alhamdullillah, lahaulawalaquwataillah billah, so far so good, following the schedule.

I went to Kursus Fahami Bahasa Arab AlQuran 2weeks ago, and just last week berpeluang pula untuk join Kelas Quran - Divine speech with Ust Nouman Ali Khan. Seriously rasa mcm blessed sangat. One of my doa during Ramadhan 2013 was to study the Quran, to fall in love with the Quran, to make the Quran as my loyal companion, and Alhamdullillah, Allah heard the dua and He granted it all. MasyaAllah, rasa sangat disayangi, subhanAllah. :')



Ok, disini sy nak berkongsi sedikit tentang introduction on how to click with the Quran based on the Kursus Fahami Bahasa Arab AlQuran yg saya pergi 2weeks ago.

1. Ayat pertama yang diturunkan kepada Nabi saw adalah Iqra. Means Baca. Why baca? Baca sebenarnya adalah exercise untuk otak. Jikalau muscle kita needs physical training to keep fit, so does our Brain. Needs to 'keep it fit' by a lot of reading. Otak yg kurang digunakan, seperti badan, akan cenderung untuk jatuh sakit - dementia, nyanyuk is one of the sign of brain sickness. Read. Tak kira la baca apapun, but special-nya Quran, baca huruf seperti alif, lam , mim pun dah dapat rewards so why wasted our time dengan bacaan junk seperti gosip artis etc. Baca sesuatu yang bagus, untuk minda dan pemikiran - Quran - the best sebab its from the Creator, Allah swt. Another one thing, this is from the Divine Speech class, Quran ni bukan sahaja untuk pembacaan tetapi juga menyebabkan otak kita berfikir - Think. So its like we're reading and doing sodoku at a same time.

2. Hv a good translation Quran, English if you feel comfortable with the language, or Malay mana yang rasa selesa. Unless you good in arabic then just use the mushaf. Kalo tak, KENA beli Quran translation. Baca satu ayat, then baca translasi. We need to understand what we read, baru la Quran ni mendatangkan 'rasa'. Kalo baca tak tahu makna mana nak seronoknya.

3. Have your own dedicated Quran copy - then do whatever you like: catit mana yg patut, highlight, gariskan ayat etc. Its yours!! Jangan kongsi Quran, sebab nanti jadi 'segan' nak baca. Tengok Quran copy yang dekat masjid tu, tak ramai orang yg nk bukak baca, sbb its not ours, takde sense of belonging, so tak de rasa nak baca. 10 anggota rumah, 10 quran, sorang setiap satu. Jangan kongsi!

4. The best time to read Quran, as mentioned by the Quran itself is at night time- be it sementara menanti masuk waktu maghrib, antara magrib ke isya', after isya', sebelum tido, lepas tahajud, sebelum subuh, and after subuh sebelum matahari terbit penuh. Why night, sebab keadaan yang sunyi sepi menyebabkan konsentrasi bacaan meningkat - mudah fahami dan mudah nak ingat. Malaikat juga turun pada waktu malam, and when we read they come to listen - pahala berganda (authentic hadist insert here). Saya sendiri mendedicated kan waktu lepas subuh untuk pembacaan Quran - its my ME time - sebab anak2 tido tiada gangguan. MasyaAllah, the feeling was so calm and tranquility. Seronok sangat rasa, Alhamdullillah. :)

5. Set target. (Ini seperti yang saya buat, Alhamdullillah.) Write it down. Penting write it down ni sbb kita akan mencuba untuk menepati janji yang kita buat. Kalo kita cakap je tak tulis, tak de hitam putih, so takde kepedulian di situ. Buat tak buat, tak peduli. Set target and write. InsyaAllah. with Allah swt help, we will at least try to read and reflect at least an ayah a day.

6. Read - Reflect - Relate & Practice. Baca - refleks - dan Amal.

Moga dipermudahkanNya. Ameen.

xoxo: neeza




Saturday, June 14, 2014

Rewriting

‎Bismillah. 

I have to start tis all over again. That is: writing. In this blog. 

Banyak. Banyak sgt perkara yang berlegar-legar dlm ruang fikiran tapi hilang diusai masa. Rugi. Sebab kadang tu saya terasa-rasa apa yg nk ditulis, dikongsi bersama, ada manfaat utk kita. Utk kita fikir dan renung. Tapi dek kerana kemalasan, maka ia menjadi sejarah. Sejarah lohong hitam. Yang orang tak tahu malah diri sendiri ini juga lupa. 

‎Demi masa, kita adalah orang-orang yang kerugian. Lalai. Leka. Lagho. Sibuk menyibukkan diri dengan perkara yg tidak ada perkaitan dengan diri. Isu semasa misalnya. Akhbbar tabloid, gosip artis. Ghaflah. Tak berkaitan. Untung tidak, rugi mungkin. Rugi masa. Silap haribulan tambah dosa. 

Kecuali. 

Kecuali. 

Mereka yg tetap berpesan, ingat-mengingati sesama kita, dengan kebenaran dan sabar. Maka, sampaikanlah walau pon sepotong ayat. ‎Marilah kita sesama sendiri beringat: mati itu pasti. Bagaimana bekalannya? 

I will write more insyaAllah. Untuk mengingati diri sendiri yang kadang tu mudah sungguh lupa. Allahuakbar. 

Xoxo : Neeza