Thursday, June 26, 2014

Berkongsi tentang Quran

Alhamdulillah, I reach 35yo yesterday and the best part was managed to khatam Quran buat kali kedua tahun ini. If you read my past entry I did stated that antara azam tahun 2014, is to khatam Quran at least 4x setahun, that is 3 bulan sekali akan khatam, and Alhamdullillah, lahaulawalaquwataillah billah, so far so good, following the schedule.

I went to Kursus Fahami Bahasa Arab AlQuran 2weeks ago, and just last week berpeluang pula untuk join Kelas Quran - Divine speech with Ust Nouman Ali Khan. Seriously rasa mcm blessed sangat. One of my doa during Ramadhan 2013 was to study the Quran, to fall in love with the Quran, to make the Quran as my loyal companion, and Alhamdullillah, Allah heard the dua and He granted it all. MasyaAllah, rasa sangat disayangi, subhanAllah. :')



Ok, disini sy nak berkongsi sedikit tentang introduction on how to click with the Quran based on the Kursus Fahami Bahasa Arab AlQuran yg saya pergi 2weeks ago.

1. Ayat pertama yang diturunkan kepada Nabi saw adalah Iqra. Means Baca. Why baca? Baca sebenarnya adalah exercise untuk otak. Jikalau muscle kita needs physical training to keep fit, so does our Brain. Needs to 'keep it fit' by a lot of reading. Otak yg kurang digunakan, seperti badan, akan cenderung untuk jatuh sakit - dementia, nyanyuk is one of the sign of brain sickness. Read. Tak kira la baca apapun, but special-nya Quran, baca huruf seperti alif, lam , mim pun dah dapat rewards so why wasted our time dengan bacaan junk seperti gosip artis etc. Baca sesuatu yang bagus, untuk minda dan pemikiran - Quran - the best sebab its from the Creator, Allah swt. Another one thing, this is from the Divine Speech class, Quran ni bukan sahaja untuk pembacaan tetapi juga menyebabkan otak kita berfikir - Think. So its like we're reading and doing sodoku at a same time.

2. Hv a good translation Quran, English if you feel comfortable with the language, or Malay mana yang rasa selesa. Unless you good in arabic then just use the mushaf. Kalo tak, KENA beli Quran translation. Baca satu ayat, then baca translasi. We need to understand what we read, baru la Quran ni mendatangkan 'rasa'. Kalo baca tak tahu makna mana nak seronoknya.

3. Have your own dedicated Quran copy - then do whatever you like: catit mana yg patut, highlight, gariskan ayat etc. Its yours!! Jangan kongsi Quran, sebab nanti jadi 'segan' nak baca. Tengok Quran copy yang dekat masjid tu, tak ramai orang yg nk bukak baca, sbb its not ours, takde sense of belonging, so tak de rasa nak baca. 10 anggota rumah, 10 quran, sorang setiap satu. Jangan kongsi!

4. The best time to read Quran, as mentioned by the Quran itself is at night time- be it sementara menanti masuk waktu maghrib, antara magrib ke isya', after isya', sebelum tido, lepas tahajud, sebelum subuh, and after subuh sebelum matahari terbit penuh. Why night, sebab keadaan yang sunyi sepi menyebabkan konsentrasi bacaan meningkat - mudah fahami dan mudah nak ingat. Malaikat juga turun pada waktu malam, and when we read they come to listen - pahala berganda (authentic hadist insert here). Saya sendiri mendedicated kan waktu lepas subuh untuk pembacaan Quran - its my ME time - sebab anak2 tido tiada gangguan. MasyaAllah, the feeling was so calm and tranquility. Seronok sangat rasa, Alhamdullillah. :)

5. Set target. (Ini seperti yang saya buat, Alhamdullillah.) Write it down. Penting write it down ni sbb kita akan mencuba untuk menepati janji yang kita buat. Kalo kita cakap je tak tulis, tak de hitam putih, so takde kepedulian di situ. Buat tak buat, tak peduli. Set target and write. InsyaAllah. with Allah swt help, we will at least try to read and reflect at least an ayah a day.

6. Read - Reflect - Relate & Practice. Baca - refleks - dan Amal.

Moga dipermudahkanNya. Ameen.

xoxo: neeza




3 comments:

  1. Alhamdulillah.mmg mencari mcm mane nk bacr Alqura dgn btl.thanx sis.

    ReplyDelete