Tuesday, March 31, 2009

Working @ Home



I’ve been reading this book for the past few weeks – baru masuk chapter 2. Yup, I’m a slow reader: I read line by line – sebab tu tak bape suka nak baca buku cerita (especially those cerita yang dielaborate keterlaluan sampai meleret-leret.. letih rasa nak baca).

Buku ni menarik – sangat-sangat menarik. Dan sangat-sangat jujur: maksud kat sini, dia senarai kan segala pros and cons from a FTWM to become WAHM. Whoa.. reality check – tak senang wei nak jadi WAHM. FTWM is much more easier than becoming WAHM: kepayahan dari segi pengurusan masa, pengurusan kewangan, pembahagian kerja etc.. etc. Yang senang adalah is either you’re a FTWM or SAHM – samada bekerja sepenuh masa atau duduk rumah sepenuh masa. Being WAHM memang memerlukan seorang yang Super – superwoman dan juga memerlukan supir untuk menguruskan rumah- kalo tak, disebabkan sibuk ngan business or whatsoever, rumah akan jadik tungganglanggang dan anak-anak juga mengkin tidak terurus: so back to square one – baik la jadi FTWM kalo macam tu.

Apa pun, harapan aku untuk jadi freelance tetap ada. Heheheh.. maybe more on freelance and SAHM. WAHM tu agak menakutkan – unless ada pembantu seronok jugak: kita jadik bos, suruh dia buat itu ini.. kui kui..

*FTWM = fulltime working mother; WAHM = working at home mother; SAHM = stay at home mother

8 comments:

  1. Salam neeza,
    macam best jugak.. mana dapat buku tu..

    ReplyDelete
  2. iye.. ku pon cam berminat..
    kat mana ko beli eh?

    ReplyDelete
  3. oh ye..
    satu lg beb..
    nnti ada masa, cite sket camne cara2 nak guna sling/pouch..
    ku mmg x tau pasal ni..

    ReplyDelete
  4. Ira.. tumpang jawab... I like Littlepods nyer instruction. leh tgk instruction for pouch wearing at www.littlepods.com

    ReplyDelete
  5. ku sudah pos kain itu ke alamat opis.

    ReplyDelete
  6. salam
    i ada tanya kat entry fs u rosak tuh a few days ago, maybe u tak perasan kot sbb entry lama. ada plan nak jual ur fs ke? :) tanya jeee.

    ReplyDelete
  7. nadnye & ira: buku beli kat 2nd bookstore kat amcorp mall. harga rm5 jer.. hehehehe..

    ira: tentang pouch, yeap macam Hanim ckp bole tengok kat littlepod. tak pe kalo rajin, aku buat satu entry tentang pouch.

    Hanim: Tq :-)

    DD: tak dapat lagi.. esok aku chk kat opis.

    Aimi: ..... (tengah memikir.. heheh)

    ReplyDelete