Tuesday, March 16, 2010

Tensed with thread tension

I was awake sewing last night later to pause as I've accidentally break the needle. So, I changed the needle right then, however I found out the the thread orientation was out of order.

The upper thread looks OK, but the lower thread was disaster (berbulu-bulu!!!).


The manual doesn't state clearly on how to adjust the thread tension but I figure out on how to adjust them from one of the books that I owned. So, I am glad to share this with you.

To adjust the upper thread tension:


To adjust the lower thread tension:


The outcome:


OK. I hope thread tension does not going to put you in tense.
*This applicable to all sewing machine that use bobbin cap (not for the new drop-in bobbin's sewing machine).

Selamat mencuba.

10 comments:

  1. neeza, really appreciate your tunjuk ajar, tqvm... you are right, I get tense and STRESS easily if the stiches not perfect and it will ruin my sewing mood... hehe

    ReplyDelete
  2. ha kalau mesin artisan ni neeza, kalau benang bawah problem, meaning benang atas kene adjust, kalau benang atas problem meaning benang kat bobbin kene adjust.

    i nye mesin penuh dgn tanda2 marker dari tukang tunjuk ajar..tp dia mmg bagus lah ajar

    ReplyDelete
  3. lily, mmg sgt bengang kalo nak menjahit dan mesin buat hal.. haiyah.. rasa nak karate jer.. ekekek
    .
    .
    mai, wah.. best nyer ade sifu.. luckily for me my books help me a lot.. tapi berpeluh-peluh la menggodek itu artisan.. huhuhu

    ReplyDelete
  4. neeza, u panggil jek org kedai singer suh ajar lagi lain-lain tips n tricks..eh u beli sekali tapak2nye ke?i lum beli lgi baru la tpk nak beli

    ReplyDelete
  5. mai, i got free the extra needles, tapak zip and tapak zip sorok. then alang-alang d generous seller tu kasik semua murah, i beli sekali tapak rolled hem dan tapak kedut/ruffle.. tapi tak try lagi pon.
    nnt dah master jahit lurus yg super laju tu, baru nak try..

    ReplyDelete
  6. oh, btw, mine is not singer.. jenama biasa-biasa sajer.. heheh

    ReplyDelete
  7. now i know how to solve mylower thread problem. thx a lot, Neeza!

    ReplyDelete
  8. ohhh besnye dah ada semua tapak tuuu...nak beli gakk.eh u beli kedai mana?kajang eh?

    ReplyDelete
  9. kedai 'singer' tapi bukan really selling singer stuff jer, sume brand mesin pon dia jual..

    kat kajang, jalan pasar, shop houses depan kwsp/billion tu..

    ReplyDelete