Sunday, April 25, 2010

The hospital bag

OK, aku adalah ibu yang agak excited nak beranak.. lebih kepada sebab tak larat nak membawa perut dan rimas dengan kaki yang dah menggajah.. heheh..

Ada lagi lebih kurang 5 weeks left, but the hospital bag dah lama dulu dah siap: cuma belum masuk dalam kereta je lagi.

So, disini, I would like to share what will I bring to the hospital. I've packed:

- Few baby clothes
- Mittens and booties
- Cloth wipes
- Carriers (pouch and ringslings)
- Few of my bajus, pants, tudung sarung
- Nursing bra + pad (s) and undies
- Bengkung + girdle
- Sweater
- Kain batik
- Socks
- My own toiletries
- Supplements and the pati ikan haruan
- Minyak panas
- Breastpump set (I decided to bring the PISA sbb senang everything dah lengkap dalam bag dia)


Yang lain adalah: HP + charger, camera (listed cuma tak masuk lagi dlm bag)

And since insya Allah, akan beranak di hospital swasta, pakaian bayi (semasa di hospital), pampers, and my maternity pad tidak diprepare sebab akan ditanggung halal oleh panel insurance. Hehehe..

Agaknya ada tak barang lain lagi yang perlu di bawa? Kalo ada yang kelihatan tertinggal, readers dont hesitate to help me add on the list ya.

Persediaan berpantang juga semua nya dah siap. Later will talk about it, ok.

8 comments:

  1. i slalu bawak dispo undies.. just for after delivery.. tak larat nak basuh2.. then nak angkut bawak balik undies berdarah tu.. lagi pulak lepas bersalin tu nanti kejap2 nak tuka undies.. still basuh but then throw it away.. hehe.. ni dah kira tak green kan?

    ReplyDelete
  2. lupa plak.. selamat bersalin dan semoga selamat semuanya.. insyaAllah

    ReplyDelete
  3. dorang provide kan sume..pampers baby, sabun, baju, selimut,pad,dispos panties..pump pon dorang ade..akak bawak baju akak la kalo xnak pakai uniform spital..ngn kain batik..

    ReplyDelete
  4. lupe lak..kalo hubby stay sekali ade sofa bad..tapi ING tak cover sofa bed..bawak la toto atau tdo je sekatil..tapi kalo nak guna bayar rm80 semalam je..duduk kat sofa bole..tapi kalo bukak je tido..dorang charge..hehehe

    ReplyDelete
  5. hmm.. something u can read, maybe? kalo plan nak dok hosp lama la.. pastu, nak update blog/facebook/twitter maka harusla bawa lappy/henpon jugak.. haha.. jgn bawak sewing machine sudah!

    ReplyDelete
  6. bersalin ada insurans cover ke? mommyEEmran ada mentioned about ING. ING ada cover for bersalin ke? apa yg ING cover? just nak tahu sbb my company provide ING medical card pd i. tp i rasa medical card dgn cover for bersalin lain kan?

    ReplyDelete
  7. otro, ok jugak cadangan dispo undies tu.. noted..
    .
    .
    mommyEE, mmg bole pakai uniform hospi, tapi sexy skit.. heheh.. cadangan bawak toto juga menarik sbb cadang nya weol mmg nak berkampung di sana.. ekekek
    .
    .
    Ira, lappy n hp semestinya.. ;)
    .
    .
    Azrina, ING cover depends on company (company chose to take what skim). ada cover maternity ada tak.. like us, maternity cover tp everything related to gigi tak cover..

    ReplyDelete