Tuesday, April 26, 2011

How to cut the 4 meter fabric to make baju kurung


This is how I normally cut the 4meters fabric to be turned to baju kurung. This is basically my size. If you wanna make your own baju kurung, the best way is to refer to a finished baju kurung, measure it by making 1/2inch extra for serging and sewing purposes.

To Zana, I hope this little tips will help you :D

14 comments:

  1. Hi neeza thanks buat nota untuk potong kain.. nanti saya cuba buat ikut neeza.. :) love sew..

    ReplyDelete
  2. kalau akak kan.. kain bidang 45 inch tuh, 3.5 meter dah cukup.. bukan kecik tau.. chomel jer wakaka..

    ReplyDelete
  3. terima kasih neeza.....kakzura copy paste nota awak ni ye...ini sangat2 membantu akak yg kurang menjahit baju kurung...heeee

    ReplyDelete
  4. neeza, ada cr nk letak zip kt kain kurung tak? sy sll ada mslh...tq..

    ReplyDelete
  5. neeza, ada tutorial pyjama x?

    ReplyDelete
  6. thanks for the sharing neeza ;) it helps...

    ReplyDelete
  7. Zana, welcome.. :)
    .
    .
    Kak Mila, keciknyer!!! best, jimat kain ;)
    .
    .
    Azura, sila-sila :)
    .
    .
    Rodiah, Ana, insyaAllah ada kelapangan sy try buatkan tute tu yer.. :)
    .
    .
    Marie, welcome :)

    ReplyDelete
  8. salam neeza,
    sy mintak izin link tutorial nie dlm blog sy yer...tq

    ReplyDelete
  9. yeay!! mekasih..for sharing ^^

    ReplyDelete
  10. tq..this is very useful for me..:)
    saya budak baru belajar..hihi

    ReplyDelete
  11. Saya mmg suke menjahit n baru je beli mesin last saturday..projek pertama dgn mesin baru smlm jahit kain bedung utk baby dlm pewut ni..next project bercita2 nk jahit baju kurung untuk anak sulung ni..a very useful lesson! TQVM!

    ReplyDelete
  12. Salam Neeza...good info utk org yg baru belajar spt saya

    Izin c&p sebagai panduan ye...

    Tq:)

    ReplyDelete