Saturday, March 31, 2012

Real Mr Digger and friends

A visit to the construction site. Because he loves them very much. Hehee…

Friday, March 30, 2012

Ayat Suruhan dan Ayat Larangan

I get this books from Kedai Buku Jakim @Masjid Besi. Really recommend this books for reference sbb it is like Kamus Al-Quran. Macam kalau orang tanya ayat mana suruh solat, ayat mana suruh jaga aurat, ayat mana larang bermusuhan dll bole terus rujuk this book. Tak de la blur2 nk korek ayat mana dlm the whole big Quran tu kan. Ayat spesifik la tapinya. So kalo nk tau jalan cerita why that ayat diturunkan, masih perlu rujuk Quran.
But still bagi saya best sebab sangat Sesuai utk orang mcm saya yang bukan hafizah dan baru serius nk kenal Quran.

Salam Jumaat semua :)

Tuesday, March 27, 2012

Masalah remaja #konvBidadari

Antara ceramah yg terkesan semasa Konvensyen Bidadari lalu, adalah dr UmmiRose, penaung Rumah Raudhatul-Sakinah, dan Dr Harlina Siraj.

Kedua mereka bercerita perkara berkaitan- Masalah akhlak remaja, pergaulan bebas sehingga melibatkan kepada perkara penzinaan dan pembuangan bayi. Kisah yang diceritakan adalah kisah-kisah benar yang jujur aku kata sangat seriau mendengar. UmmiRose nampak biasa fizikal nya, tapi sangat mengagumkan. Mengorbankan peluang utk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dengan tawaran biasiswa, demi utk anak-anak remaja yang baginya sangat memerlukan khidmat beliau. "Kalau saya tak sayang mereka, tak ambil peduli tentang mereka, siapa lagi yang nak buat. Kakitangan tak pernah cukup. Dalam perkara seperti ini, saya tak bole pentingkan diri sendiri" .. Tak berjurai air mata dengar. Especially aku yang, at a times quite selfish, asal lepas tengkuk aku dulu tanpa mempedulikan org lain, and she chose to be in community melakukan kerja-kerja yang tak glamer even dpt tawaran yang amat sangat diimpikannya.

Ok berbalik kepada isi kandung ceramah, masalah remaja yang semakin 'moden' ini bukan sahaja melibatkan remaja sekolah menengah, school drop-out, ia turut membabitkan remaja di IPT dan golongan muda yang dh bekerjaya. Pergaulan bebas and open seks adalah sangat bukan luar biasa. Masalahnya, jika remaja masih bersekolah/belajar, maka apabila termengandung, menjadi masalah lantas isi pembuangan bayi terjadi. Berbeza dengan mereka yang berkerjaya, jika mengandung, pergi saja ke klinik2 swasta, sediakan wang dan lakukan abortion. Dr. Harlina sendiri mengakui bahawa pengguguran bayi kadangnya menjadi pendapatan utama bagi klinik2 swasta yang menawarkan khidmat O&G (nk menunjukkan betapa ramai sebenarnya yang bermasalah).

Dan menyentuh pula tentang isu pembuangan bayi, perkara ini memang perkara yang menyedihkan. Dr Harlina turut menyatakan bahawa masalah ini sangat tinggi di Malaysia. Even negara miskin seperti di India, rakyat nya tak buang bayi. Buang disini adalah buang di tong sampah, campak dalam sungai, tinggal kan di masjid atau surau dll. Ini bukan sahaja masalah akhlak tapi satu penyakit masyarakat yang sangat serius. Beliau turut berkata, perkara buang bayi bukan hanya kaum melayu, turut membabitkan kaum-kaum lain, kerana Masyarakat Malaysia sendiri yang memandang serong, menjatuhkan hukum jenayah dosa besar jika seorang wanita yang tidak berkahwin mengandung. Unlike US, jika seorang perempuan tidak bersuami mengandung, sekiranya dia bekerja, dia layak untuk mendapat benefit melahirkan (cuti, panel Doktor, dll) sama seperti wanita yang sudah berkahwin. Masyarakat tidak hukum sebaliknya cuba membantu.

Apa yang Dr Harlina cerita ni, sangat la mengesankan hati aku. Masyarakat kita memang cepat menghukum. Mungkin ada pendapat yang menyatakan jika kita implement law mcm ni, masalah wanita mengandung tanpa suami akan berleluasa tapi masalah sekarang ni, apabila kita tidak menolong dan memberi sokongan, masalah lain yang akan timbul - abortion yang bukan sahaja membunuh bayi malah merisikokan si ibu, dan pembuangan bayi yang disiarkan secara terbuka di surat khabar akan memberi satu imej kepada kita yang majoritinya Umat Islam. Masyarakat kita sedang sakit. Dan perkara ini perlu dirawat. Berapa ramai mereka yang berkahwin di luar sana tapi tiada sebarang zuriat. Alangkah jika bayi yang dibuang itu diselamatkan, diberi kepada pasangan yang sangat menghendaki zuriat, dibimbing dengan baik, mungkin akan menjadi mereka yang berguna kepada masyarakat.

Dan apa UmmiRose dan Dr Harlina kata, dakwah dan wanita memang penting. Sebab kita tunjang keluarga. Anak2 kita yang didik. Tanpa ilmu bagaimana kita hendak mendidik dan mendaawah mereka. Didikan agama memang kena mula dari kecil. Anak-anak kena kenal Islam dan rupa paras Islam sejak dari kecil. Ajar solat, yang perempuan, ajar pakai tudung. Zaman kita tak sama dengan zaman sekarang. Dan jangan tidak amik peduli, tentang permasalah orang lain. Kerana kita punya anak, anak kita akan membesar dan kalau kita hanya pejam mata dengan permasalah akhlak di luar sana, mungkin jika anak kita tidak menjadi seperti mereka, mana tau mereka mungkin berkahwin dengan mereka yg tidak berbapa ini (quote Dr Harlina).

Wallahu'alam.

Monday, March 26, 2012

Konferens Bidadari Dunia 2012


Me and Ito first day.


Alhamdullillah. Di atas kesempatan yg Allah swt beri, berpeluang utk menghadirkan diri ke Majlis Ilmu yang pada saya cukup berprestij. Terima kasih sangat kepada suami yang memberi keizinan (dan galakkan) dan sanggup pula mengambilalih tugas menjaga anak-anak. Alhamdullillah, 2 hari konferens, yang bagi saya sangat padat dengan ilmu, dan mampu membuat saya berfikir mendalam tujuan kita berdiri di bumi Allah ini: untuk terus mencari kekayaan dunia @ mengikut sahaja arus kehidupan (kerja, solat, tua dan mati) @ mencari peluang untuk berbuat kebaikan amal maaruf nahi mungkar dalam mengharap bertemu Allah di Syurga Jannah di akhirat kelak.. Mungkin sebab saya pun tidak pernah pergi ke konsferen berbentuk kerohanian, bagi saya memang Best Sangat!!! We laugh, we think hard, we even cried during the talk. Ya, saya pergi dengan Ito, mbw and tweet buddy. Thanks sebab menyahut ajakan aku, I pray the very best for you Ito. I will, I do :)

And I did tweet some of what the Penceramah said @neezaneedles twit acc. Here's some:
-Dalam beribadat dgn Allah swt kena paksa diri. Kalau tak paksa tak jadi. #konvBidadari
-Kalau nk tgu Ikhlas itu datang. Sampai mati belum tentu. #konvBidadari
-Solat jgn tinggal. Ia benteng kepada kemungkaran. #konvBidadari
-Dalam kehidupan, Allah swt hanya akan memberi jika kita mencari. #konvBidadari
-If we feel complete. We will not show-off. #fashion #konvBidadari
-Diri kita berharga kerana Kita. Bukan apa yg kita pakai. #konvBidadari
-Hargai masa. Masa terlepas x bole ganti balik. Jgn buat perkara lagho. We never know when we die. Takut x smpt beribadat. #konvBidadari
-3♥ kunci kebahagian- ♥ Allah dan Rasul, ♥ kerana Allah dan benci perkara Allah benci. #konvBidadari
-Konsep bahagia dalam diri. Fikiran → emosi → tindakan → tindakbalas kehidupan. Fikir +ve hasil +ve dan sebaliknya. #konvBidadari
-Delete negative thought! #konvBidadari
-Roh mesti bergantungan dgn Allah swt. Selalu bersyukur. Talk to Allah every minutes (zikir sentiasa). #konvBidadari
-Jika ada perkara negatif berlaku, kata: Apa yg boleh sy belajar dr perkara ini. Belajar utk memperbaiki dan mendekatkan diri kpd Allah.
-Kalau mahu anak2 berjaya, didik mereka supaya Bersabar. #konvBidadari
-Ajar anak2 bersabar dengan jangan bagi diorg semua apa yg mereka mahu. Must make them do something (good) to make them get it.
-Anak2 perlu perhatian. Beri sentuhan (peluk) dan kata2 yg baik yang sopan akan membentuk adab anak2. Displin anak dgn menetapkan had.
-Kalau kita nk merubah org, Kita berubah dulu. Bagi masa kerana bukan sekelip masa. Jangan putus asa. #berdakwah #konvBidadari
-Tiada tempat yg lebih baik utk mengadu. Hanya pada Allah. T_T #konvBidadari
-Seluruh yg kamu pakai, yg kamu cakap, perilaku, pekerjaan dipertanggungjawabkan dengan label. Label Islam Muslim. Maka jaga. #konvBidadari
-Dakwah wajib bg stp org. Berpesan2 la ttg Islam sesama kita. Ingat memperingati. Jgn jadikan alasan sibuk ngan anak atau kerja smpi lupa 1/2
-.. utk menyampaikan pesan Islam. Bnyk medium bole guna: twitter, fb utk berpesan pada masyarakat. Jgn smpi kita ditanya oleh Allah kelak 2/3
-.. apa peranan/contribution kita pada masyarakat sesama Islam. Ambil peduli atau pentingkan diri. 3/3
-Akhir kata, bacalah Quran dan Tafsir. Risalah @ surat cinta dari Allah. Supaya kita ingat peranan dan tanggungjawb kita di muka bumi ini.
-Sekian. Sedikit perkongsian dari Konvensyen Bidadari Dunia. Sorry to flood ur timeline. Semoga yg menbaca (dan sy juga) dpt manfaat. iAllah
***


Me and Ito, second day.

Topic covered memang menarik: tanggungjawab muslimah, sebagai anak, ibu, isteri, khalifah dan hamba Allah swt - realistic dan terkesan.

Antara point yang penting, yang hampir all the speaker tekankan is (yang saya rumuskan melalui pemahanan saya):
Read the Quran and tafseer! Cari masa untuk baca Quran. Beli Quran kecik berserta tafsir, simpan dalam tas tangan, bawak ke mana dan baca - dari dok membaca status twitter 24jam sudah atau status FB 2-3 hari lepas, Quran jadikan tabiat. Masalah masyarakat Islam sekarang ialah hati agak berkarat - selfish dari segi keduniaan, memandang status dari segi kebendaan (Coach, LV, big car, pangkat), berlumba-lumba nak tayang barang (mahal) yg kita beli (facebook? huhuhu..) dan ramai yang 'ringan' bab Islam. Sebab Islam bukan sekadar bertudung, solat dan puasa, ia lebih dari itu. Menjadi Islam adalah memberi, contribution to the society. To the Muslim society. Daawah itu yang kita mahu. 'Berpesan-pesanlah sesama kamu'.. Ingat mengingati, kerana ada antara kita yang lupa.. And of course, your company is who your are. Kalo kamu mahu jadi orang baik, makanya orang yang baik-baik akan datang jadik kawan kamu.. Filter our friends, tengok arah mana yang dia akan bawa kita.. And of course, kita doakan yang terbaik untuk kawan-kawan (juga musuh-musuh) kita.. InsyaAllah..

Bagi saya sendiri, banyak jugak yang saya perlu belajar. Pertamanya, bersabar. Sejujurnya aku tak la sabar mana sangat. That's why I chose to become Microbiologist at the first place- kerja dlm lab bermain dengan bakteria sahaja. But now, my work involve with so many people. Macam-macam ragam manusia. Sometimes I was like, whyla, whyla.. grrr... so jadinya mmg Sabar itu penting. And keduanya, I need to learn to appreciate my parent, more. Dan ketiga, lebih memberi. Segi kewangan (mana yang mampu) dan juga perkongsiaan ilmu. InsyaAllah.

Bercakap tentang perkongsian ilmu, Prof Dr Muhaya akan mengadakan Seminat Satu Hari berhubung dengan Kekeluargaan di Perbadanan Putrajaya. Details as below. Bole lawat website mereka untuk maklumat lebih lanjut.

- I am not sure weather I'm going or not, sbb at that particular of time our Surau P9B is inviting Ust Hasnan for Kem Pengukuhan Solat- Bagaimana Mencapai Kusyuk dalam Solat, which I am very looking forward to go.

And one more Muslimah Conference, Being ME- Muslimah Empowered, which will be held 30th June (previous schedule was on 5th May). This, insyaAllah, I will be going as I've bought the ticket already.

Further info regarding this international Muslimah Conference (previously they did it in Canada, now they're coming to Malaysia) can be viewed here: http://www.facebook.com/beingME.MuslimahEmpowered
And if you read Yasmin Mogahed's blog or listen to her podcast, insyaAllah, She will be there to, being one of the speaker.. woohoo..

Last but not least, I catch new tudung(s) during the conference (hehee.. dah pompuan tu pompuan jugak... :D)

Friday, March 16, 2012

Snap-on presser feet

I changed the normal type of presser foot to clip-on version. Getting tired to screw and un-screw to change the foot. Yup, I play with presser feet a lot each time I make a carrier. I love the fact that each and every presser feet has its own unique function that smooth my work, a lot.

Bought @ eBay btw.

Thursday, March 15, 2012

Rezeki

Surah Hud ayat 12

Stop worrying. Kerana nyatanya, rezeki setiap makhluk itu sudah ditentukan.

Sunday, March 11, 2012

Seeking ilm for soul

InsyaAllah I'll be going to both above event.



For Muslimah, to get together, mingle and changing point of view. Thanks to dear Hubby who's eventually the one suggested that I should be going to those kind of event.



I think being a housewife doesn't mean that I should stay away from the society and concentrate only to my kids and home. As a woman, as a mother, as a humanbeing we need to interact with people. And going to majlis2 ilmu for me is the best way to spend my time- feeding the soul and the body too. Bukanla nak 'macam bagus' but I always feel that masa ni tak cukup. My masa is not enough for me to do all. Sayang sangat masa itu jika dibiar sekadar berborak angin di kedai makan, 2jam duduk mengadap wayang, atau membaca buku Twilight berulangkali. Dan sekarang pun mmg bnyk anasir2 yg cuba mencuri masa dari kita- telefon bimbit pintar dengan apps social network (satu), tu belum lagi Sismee (tak tahu ejaan) borak dgn robot ke hapa entah, then macam2 lagi la (I hooked with photo apps, suka plak la nk edit2 gambo- I waste my time ther, huhuhu). Kalau bercakap soal masa ni memang la- bole penuh satu buku tulis sekolah rendah tu, tulis perkara tak berfaedah yang kita buat, dalam seminggu. Bayangkanlah masa yg ada itu kita peruntukkan 1juzuk Quran satu hari. By a month, bole khatam satu Quran, and by a year, 12kali khatam. MasyaAllah.



I still have flaw. This is a journey. To find Him, to seek for His love and to Love Him more than anything in this whole wide world. InsyaAllah, kita buat sikit-sikit: mengetuk keluar karat di hati.

Tuesday, March 6, 2012