Friday, August 31, 2012

Merokok

First its not good for health. Second, its stink. And obviously its no longer in.



Its NOT sunnah btw. Nabi saw x merokok. In fact he dislikes benda yang menimbulkan bau yang kurang senang. As a muslim, I learn and understand that we hv to live by the sunnah. Kenapa? Sbb he (saw) is the perfect man ever walking on earth. He should be our idol. Nabi saw adalah kekasih Allah. Jika kita mahu kita juga menjadi insan yang disayangi Allaah swt, we should follow the person yg memang dh sahih kekasih Allah swt kan…



Ok, sekian. Luahan rasa tensi dr kedai mamak sbb asap rokok mengganggu pernafasan.



And ya girl, yg belum kawen, masih ada peluang utk membuat tapisan ya. Hehee…

-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

NeezaNeedles shared an Instagram photo with you

Hi there,

NeezaNeedles just shared an Instagram photo with you:


view full image

"Salam #merdeka55 Malaysia to all :) "

Thanks,
The Instagram Team

Wednesday, August 29, 2012

Will you be a better Muslim after Ramadan? - Yasir Qadhi

br />



Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) says in the Qur'an that this Qur'an contains in it your ruh.  The Qur'an is called your ruh because when you follow the Qur'an, you become alive again.  The Qur'an is called your nur.  In the first khatirah I gave, we talked about Surat'l-Baqarah and mentioned the motif of light and how Allah describes the Qur'an, Islam, and hidayah as light.  All of this goes back to light and life is what we need to live.  Our Prophet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) felt the hilawah in worshipping Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) and knew what it meant to worship Allah.  That is why when a problem happened to him, what did he do?  Aishah tells us, “If something gave him problems…”
Before I finish the hadith, let me ask a question to me and you.  When you have a bad day at work, when you have an argument with your wife, when you have a problem with your kids, how do you relax yourself?  Let's be honest here.  Most of us turn on the Shaytan, which is called the waster of time.  It is one of the biggest ways we relax ourselves, or we may surf the net or check Facebook statuses or what not.  We think this will calm us down.
Aishah says, “If something caused him any problems, he would immediately rush to the salah.”  Why?  He realized re-establishing the connection with Allah will calm you down.  That is what will bring about peace.  This is why when it was time for the salah and if Bilal was a little late, he would say, “Bilal, where are you?  We want the pleasure of salah!  Give us the sweetness of the relationship with Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He)!”
One of the signs of Allah having accepted a good deed, as our scholars of the past say, is that you are better after the deed than before it.  If you go for Hajj, you better come back changed, or else your Hajj is useless. 
Those of us who were not reading the Qur'an read a little bit in Ramadan.  Okay, khalas, you cannot read a juz a day, but read a page a day, two pages a day, half a page a day.  Have some daily relationship with the book of Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He).  This is your breakfast, brothers and sisters.  Your real breakfast is reading the Qur'an.  If you don't have your breakfast, you can't function.  If you don't read Qur'an every day, then your soul will not have its food.  Have some breakfast.  Have something to do with the Qur'an.
Brothers and sisters, the real halaawah is the halaawah of iman.  Al-Hasan al-Basri raḥimahullāh (may Allāh have mercy upon him), the famous ascetic, said, “You seek pleasure? You seek happiness?  You will only find it in one of three things, and if you don't find it in three things, then know that the door of happiness has been shut for you, and you are not going to find it anywhere else.  1 – salah, 2 – qira'at'l-Qur'an, 3 – dhikrullah.”  This is where you find happiness:  salah, Qur'an, dhikr.  If you are not going to find happiness in these three things, you are not going to find it anywhere else.
Brothers and sisters, prayer, salah, dhikr, Qur'an, recitation, being with the Muslims and the brotherhood, realizing we are an ummah – you and I both know that when we go to work and are the only Muslim there, you feel lonely and cut off.  With the community, you feel alive.  Every single day, 500 Muslims gathering to worship Allah is all gone now.  It's not going to remain, but why should your attachment to the masjid be cut off?  The masjid is so packed that people are standing and parking lots have a problem and come Eid and the day after Eid, we have two rows for prayer.  Why?  You are all living in the same city.  You are all close to the masjid.  Why should it be that the tilawah is heard every day and as soon as Ramadan is over, the Qur'an begins to gather dust until the next Ramadan?  What type of attitude is this when Allah has gifted us a Ramadan and allowed us to taste iman?  Let us continue that taste every day, every week, every month.  Look at every door of good, whether it be ibadah, qira'ah, dhikr, sadaqah, and every one of us say, “Insha'Allah, a little bit more.”  Not to the extent of Ramadan – we can't do that.  Just a little bit more. Whatever Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) has allowed us to do.  When you make the intention and take the step, Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) will make it easy.  The Prophet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) said, “Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) says, 'Whoever walks toward Me one step, I walk towards him ten.  Whoever comes to Me walking, I come to him running.”  This is the beauty of Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He).  This is the majesty of Allah.  You show the intention and try whatever you can and Allah subḥānahu wa ta'āla (glorified and exalted be He) will bless us with the rest.



Tuesday, August 28, 2012

Gambar raya

Sebelum ia menjadi basi.. hehee..

Baju seisi keluarga ditaja khas dari butik NeezaNeedles ;p.
Tudung saya dan Zahra dari Butik Siti Khadijah (owh, ini betul..) :D


Trying to keeping up the momentum

Selamat Hari Raya to all my blog reader.

So, hows thing going on? As for me Alhamdullillah, Raya celebration adalah simple seperti tahun-tahun sebelumnya. Cuma plan nk balik Tganu pada raya kedua tertunda ke raya ketiga sebab kereta kami rosak di area Pos Slim (laluan antara Simpang Pulai ke Cameron). Syukur sangat sebab rosak nya di Pos Slim, baru sejam perjalanan dari Ipoh, makanya kereta ditunda turun balik ke Ipoh. Andaikata rosak nya di Pos Brooke, Gua Musang (3 jam perjalanan dari Ipoh), atau di mana-mana laluan yang tiada talian telekomunikasi, erm, tak ke haru... sesungguhnya sangat indah susunan Allah swt. :) Di raya ketiga, kami bergerak pulang ke Tganu dengan menaiki my parent car. Alhamdulillah. Syukur dengan segala kemudahan Nya.




Dah 4 hari balik rumah, dari kampung. I think, I am missing Ramadhan. Auranya berbeza.  Alhamdullillah, I can say that sepanjang mula berpuasa, sejak dari darjah 2, Ramadhan tahun ini is the best among all. I dont know, mungkin sebab dah matang, mungkin sebab dok layan podcast/youtube Uzt Nouman, Yasmin, Yasir Qhadi, dll regarding Ramadhan, and all the positive tweets in my timeline, dan sesungguhnya kerana dibukakan mata oleh Allah swt, Ramadhan kali ini Alhamdullillah, I've given my best to gain as much pahala as I can. Memang sangat terasa yang masanya sangat pendek untuk disiakan dengan aktiviti yang sia-sia. Dan syukur juga dengan kedudukan sebagai surirumah, I have a lot of ample time to get close to Allah swt and cutting off the lagho activities. Syukur dan terima kasih sangat pada Allah swt, sebab memberi peluang  membuka mata hambaMu yang sorang ni.. Sebab bila aku baca Quran, sangat banyak ayat seperti, 'hanya Allah swt yang akan memberi petunjuk kebenaran kepada hamba Nya'..

Ok, berbalik kepada tajuk, I am trying to keeping up my momentum.. my boosting imaan, Alhamdullillah, insya Allah. Sekarang dok mencari2 majlis ilmu, for me to attend. InsyaAllah i plan to go for the Al-Kautsar course on October - Worst of the Worst.. belajar tentang Syaitan, Firaun dan Dajjal. Topiknya kelihatan tak berapa nak menarik, but I love to know about this 3 entities, sebab masyaAllah, kalo kita baca Quran kan, banyak sangat la kisah Syaitan dan Firaun ni.. And I found it interesting to learn in class perkara yang sebegini, sebab previosly kan pergi Heart Therapy, masyaAllah, Sheikh Yahya Ibrahim, dia sambil lecturing, dia akan bercerita.. Misalan nya topik Jealousy, dia dok cerita tentang Aisyah ra dan Hafshah ra yang jeles dengan Zainab ra, sebab Zainab ra, after her turn with Nabi saw, dia akan beri Nabi saw suatu minuman bancuhan madu, so Nabi saw akan spend a little more time with Zainab ra.. So what they did (Aishah ra dan Hafshah ra) diorg berpakat kalo Nabi saw datang seeing them after seeing Zainab ra, tell Nabi saw, "Bau apa ni? Did u consume something that making ur breath smelly?" Dan apabila Nabi saw, jumpa Aisyah, she said that, and when he sees Hafshah, she also saying the same thing, Nabi saw immediately bersumpah dengan nama Allah, that minuman seperti itu diharamkan ke atasnya.. dan turunlah ayat Allah swt menyatakan "Jangan la kau mengharamkan perkara yang telah Ku halal kan kepada mu, hanya kerana untuk menyenangkan hati orang lain (isteri-isteri) mu".. And when I bump into the ayat, baru tahu, owh.. ini kisah disebalik ayat yang Allah firman kan.. (At- Tahrim ayat 1-6).. Ada lagi la, cerita lain yang Sheikh Yahya kaitkan dengan lecture dia, yang kemudian direlate kan dengan ayat Quran, and when I bump into the ayat, terus teringat kisah kenapa ayat2 ini diturunkan, and it makes me, seronok nk baca Quran and terjemahan sebab mcm tahu kenapa Allah nyatakan ayat-ayat tersebut.. Itu yg nk pergi Worst of the Worst tu sebab, nk study and relate dengan kisah dalam al-Quran, insyaAllah.




Ok, I think thats all for now. Ada cerita tulis lagi nnt, insyaAllah..
So today dah 10 Syawal, have u open back ur Quran? Hopefully pembacaan Quran dan terjemahan, tafsiran diteruskan even ramadhan telah meninggalkan kita.. Quran is for the whole of our life, not just Ramadhan.. Its our life manual instruction.. Jika kita mahu, berbicara dengan Allah, maka bersolatlah.. Jika kita mahu Allah berbicara dengan kita, maka baca Quran..

Salaam To all :)




Tuesday, August 14, 2012

Tradisi diteruskan

Alhamdullillah, syukur pada Allah atas kurnia masa dan kesihatan. Berjaya menyiapkan baju raya seisi keluarga seperti tahun2 yg lalu. Tahun ni tema dark choc, kain murah (diskaun 80%) beli sepapan kat jualan gedung Kamdar tempohari.



Mode: Happy :)



Gambar:

1) Jubah hubby

2) My umbrella abaya

3) Zahra's abaya

4) Baju melayu Hamza

5) Close up jubah hubby.



-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

Sunday, August 5, 2012

Al-kisahnya

Mcmana bole beli mesin baru?

Hari Sabtu lepas, tengahari tu sempat lagi siapkan satu carrier, ingat nk sambung jahit, but then Jack, all of a sudden rosak. Tak pasti apa rosaknya, but i guess the motor went kaput, on bole, menyala lampu but tak bole gerak. Cuak, pelik, semua ada.

So, sebab semangat menjahit adalah tinggi, I pull out my Singer domestic, and jahit my kids baju raya instead. Punya la lama tak pakai mesin tu, sampai lenguh2 kaki menjahit, sebab tekan pedal beria sangat kot.. hehee. Jadinya hari Ahad tu sempat la siapkan baju raya anak2. Ikut target, by 31st all orders should be out, should be cleared. Tapi tu la kita merancang, but Allah juga merancang so redho sajalah.. blessing in disguise, baju raya anak2 dah siap, tunggu nk jahit baju Mat je lagi.. huhuhu...

Pagi Isnin, tepat jam 830, terus call kedai mesin tu. Dia kata ok nnt dia dtg tgk. I was like mcm ok, pukul berapa nk dtg? dia kata tak pasti lagi tapi dia cuba hari ni.. nnt cal balik. Hung up. Rasa mcm dah tak best, so I go to LSN website. Website Lsn ni memang selalu masuk, untuk meracun diri sendiri la kan.. Jam 11, dh sangap tak bole nk buat apa, I call back kedai mesin tu. Dia kata tak dapat dtg hari ni, mebe Rabu atau Khamis baru bole dtg. I was like.. eh apa cerita ni kan, org kan nk menjahit. So i decided to call Lsn straight away. Diorg bole dtg, but then biasa la gatai pulak pi tanya, mesin mana bagus la itu la ini la.. so org kedai tu pun promote2 la bagai.. diorg ada current promotion, mesin-niaga, rm2.5k dapat 2 mesin: industrial jahit lurus Brother and industrial jahit tepi Jelita. He promoted that to me, but since aku tak la bnyk sgt menjahit tepi so i not that keen. Then dia ckp kalo nk bagus mesin amik had Jelita direct-drive.
http://www.lsn-sewingmachines.com/Lockstitch-Machine/Jelita-JL6800M.html

Fikir-fikir, ding dang-ding dang.. ok la amik la mesin baru, sbb Lsn bole trade-in the Jack. And diorg punya customer servis pun quite good, so i choose them..
sedih sebenarnya berpisah dengan Jack.. bnyk jasa!! ratus dh carrier jahit.. huhuhu..

So i hope new machine ni productivity will be up, InsyaAllah..

Gambar: kedudukan mesin baru dlm bilik.. Tak bole rapat ke dinding cm Jack, kena letak kat tengah sbb meja dia panjang lagi.. but i like sebab lagi luas ruang nk menjahit tu :)
 

-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS

Thursday, August 2, 2012

Cerita tudung

Rasanya pencarian tudung mengikut syariat yang kena dengan muka sudah pun berakhir. Alhamdullillah.

I think dh pernah story dh dulu that I wanted tudung yg kemas tutup dagu, and sarung terus, tk perlu pakai anak atau inner, dan cantik jatuh terletak tak kembang.

Tudung jenis ni, the first I bought was the one kat Anjung, Parcel E, depan Tabung Haji. Ok pakai but the kain is a bit keras and panas. Its not lycra, nor jersey. Mebe spandex kot sbb material dia agak tebal. Quite a turn off jugak la sbb nmpk tak cantik, kembang2 gitu. So beli jadik inner telekung je. Tak pakai kat luar.
Second place beli tudung cm ni kat Konvensyen Bidadari, dr butik UmmieTinie. Ok masa cuba, so beli 2 kaler: hitam and teal but later tak pakai sangat sbb bila pakai lelama dia selorot ke depan. Tak lekat kat muka betul2. So just pakai kat rumah letak tepi tangga in case postman dtg bole trus capai. Fabric dia lycra btw.

Then masa g Konferens BeingMe, beli plak tudung Sri Munawwarah. First time beli munaw, so amik smpi 3. Tudung dia cantik (secantik harga) kena jugaklah dengan muka cuma tak de pelapik dagu. Just tudung sarung ala syria cantum. Masa kat sini baru tahu tudung jenis gini ada sz and sz dia bukan sz tudung but sz muka. So my muka is sz S.

Bila balik rumah chk balik tudng UmmieTinie tu yg hitam tu sz M dan yg teal tu sz L. Padan la tak sedap pakai sbb bukan sz muka kita kan. (Ingat sz panjang tudung). Alhamdullillah la dengan kemahiran menjahit Allah kasik, I altered the tudung and now baru la sedap pakai and confident enough to pakai jalan2 kat luar.

Then baru ni, belek2 majalah Solusi ada iklan Tudung Siti Khadijah. Dan tudung dia jenis tutup dagu jugak. So pas balik Karysma singgah la pergi kat kedai dia (kat seksyen 8 belakang Ariani). Cuba je terus rasa MasyaAllah, ini la tudung yg dicari selama ini. Labuh just nice, tutup muka dagu kemas tanpa perlu pakai inner dan kain jatuh terletak. Kain sedap plak tu (kain cotton lembut bukan lycra). And since ada offer Ramadhan, borong la mcm2 kaler. Hahaa.

InsyaAllah lepas ni pencen dh beli tudung.

Btw, wardrobe tudung pun dh revamp. Hari tu aku letgo all my baju kurungs. Kosong terus almari. Then revamped wardrobe tudung, I waived goodbye to all my bawals and shawls. Dah tua2 ni tudung sarung sekali pakai jugak yg senang. Hehee…

Gambar:
1) Tudung had beli kat depan tabung Haji Anjung.
2) Tudung Ummitinie sblm dialter
3) Sri munawwarah
4) Siti Khadijah. Zahra pun pakai sama tapi kids punya



-----

Neeza Zaini

www.fb.com/NeezaneedleS