Thursday, October 17, 2013

Aidiladha

‎Pertama kali sambut di rumah sendiri. 
Tak balik kampung, takde masak-masak pon. 
Tengahari pergi rumah sil di Kelang. 

And the kids decided to overnight there. So malam since its just me and Mat, we layan movie. Life of a Pi.

Salam‎ Aidiladha :)




Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Sunday, October 13, 2013

Wrap conversion by NeezaNeedles

#NeatSsc #NeezaNeedles #wrapconversion #wcssc #babycarrier #babywearing #softstructuredcarrier #natibaby #girasol #littlefrog #kokadi 


Wednesday, October 9, 2013

A book and a cd

‎Satu lagi barang penting lepas bersalin nnt. 
;)

Persediaan berpantang

‎Alhamdulillah. Kali ni suasana nya berbeza skit. Two previous pregnancy I was working fulltime so ada duit gaji yang bole disimpan untuk membeli belah barang keperluan bersalin ni. Kali ni Wahm and Alhamdulillah ‎masih mampu untuk membeli apa yang patut. Thank Allah atas kekuatan fizikal berjaya menyiapkan few carriers and thanks to those who supported me by buying the carriers. 

Barang yg penting bg aku:
Set bersalin - kali ni beli Nona Roguy jugak
Losyen pemanas badan - beli duniaHerbs mcm prev
Pati ikan haruan - 35 botol utk 35 hari
Bengkung sarung OPPO dan bengkung ikat - mak concern skit bab perut ni. Kalo tak diikat Kemas rasa cm nk terbarai jer. 
Minyak telon baby Amway - sedap bau dan so far I found my kids rasi dengan Minyak ni. 
Serbuk gula Madu Halia - I took this with my black coffee every morning. Yup, mak minum kopi dlm pantang - panas badan dan bagi tenaga. Amalan sejak Zahra lagi.

Tujela. Tak bnyk pun. But itu je dh beratus jugak. So kalo tak de allocation tak dapek la nk beli. Dan allocate money jugak utk mak bidan urut.  Sian nk susah kan Mat. Dia nnt nk beli diapers and other. 

Ok. That's all about my pantang prep.
Right now I still have 6 pending job. My edd would be earlier Nov, insyaAllah, LahawlawalaQuwataillabillah sempat rasanya nk habiskan yg 6 tu. 

:)


Tuesday, October 8, 2013

Rainbow in my sewingroom

‎By Zahra. 

Oh my, rasa bersalah pulak. 
Lukisan tu dia lukis as one of the activity at the kids-mother room during the AlKauthar course. Well seems she drew it so she got to keep it. 

Sampai rumah letak merata2. Mak kan tengah fasa nesting so I just amik the lukisan and put it in the dustbin (ni memang dah sound earlier: any barang yg 'junk' bersepah-sepah I will just kutip and masuk tong sampah, don't blame me in the future sbb sendiri tak simpan molek). 

They ate wafer just now and waktu dia nk buang plastic cover tu dia nampak her lukisan in the bin. And shouted, 'Ini kakak lukis jgn buang!'
I was in my room, and said back to her, letak merata kan Umi ckp, Umi buang. Simpan elok if u want to keep it. 

Ok, she replied. 

And there she put it. Pandai pulak letak kat my bilik jahit :)

Sent from my BlackBerry 10 smartphone.

Best belajar tafseer

Alhamdullillah..
Seriously memang best belajar tafseer secara berguru dengan certified tenaga pengajar. Lebih best adalah dapat menghadiri intensif class. I've been to two classes so far: Ibrah Surah Yusuf dan Tafseer Surah Taha.

Secara online pun ada. I've listened to Bro Nouman on tafseer Surah AlBaqarah and Sheikh Abdul Nasir Jangda on tafseer Surah Maryam. Cuma secara online ni, dia mcm kuliah magrib, people uploaded at youtube. So putus-putus and ada some ayah, orang tu tertinggal nk upload. Apa pun, Allah bless him for his effort, may he be granted Jannah, insyaAllah.

The different between baca Quran terjemahan dengan pergi kelas tafseer ni, adalah kupasan oleh pihak penceramah. Biasa penceramah yang bertauliah ini akan menerang ayat per ayat - direct translation from the Arabic Quranic to Malay, and words that relate to its usage. Macam perkataan 'was-was', this is originated from Arabic languange; in english it means suspicious, in bahasa means ragu-ragu. In real arabic it means, apabila seorang perempuan marah atau ingin mengambil perhatian, dia akan menggerakkan tangannya sehingga gelang-gelang di tangan berlaga dan menimbulkan bunyi kerincing - bunyi tersebut adalah 'was-was'. Maka, ayat AlQuran selalu mengaitkan syaitan yang menimbulkan rasa was-was, rasa kerincingan yang menimbulkan kecelaruan = ha.. begitaulah penerangan yang sangat detail tentang satu-satu ayat oleh Shk Yahya Ibrahim semasa kelas Tafseer Surah Taha tempohari. Tak ternganga kita dibuatnya.. Heheee...

Ini juga salah satu contoh yang mengkagumkan:


Surah Yusuf. Dari kelas Ibrah Surah Yusuf yang telah disampaikan oleh Uzt Hasrizal.
Sekiranya kita baca Quran translasi secara terus, input yang kita dapat: Nabi Yaakub a.s. memaafkan tingkahlaku anak-anaknya. Namun jika kita semak ayat per ayat, apa yang kita akan dapat ialah, perkataan sawfa= Qola 'sawfa' astaghfirulakum.. Safwa tu directly bermaksud in the future; nanti bukan sekarang.
Berdasarkan kepada ayat-ayat sebelumnya, abang-abang Nabi Yusuf a.s., mohon maaf pada Nabi Yusuf a.s., and immediately, "fa" in arabic, Yusuf a.s. memaafkan mereka. Tetapi Nabi Yaakub a.s.,  menggunakan ayat "sawfa", maksudnya aku akan maafkan jugak, tetapi later, not now.

Begitulah.. Seronoknya belajar tafseer. Dapat sesuatu yang kita rasa kita dah tahu, rupanya kita tak tahu.. Wallahua'lam..

Lepas ni ada kelas Tafseer Juz Amma by madrasah.imuslim.my. Details in their wabsite. Jemput hadir bagi yang kelapangan. :)




Tafseer Surah Taha

Alhamdulillah. Another opportunity. Thanks to Allah swt for his mercy.
Kali ni anjuran AlKauthar Institute, www.alkauthar.org. ‎
Lectures given by Shk Yahya Ibrahim at University Malaya 5-6Oct.



The best thing with #AlKauthar course: children play area with live stream. So, satu keluarga bole join belajar ;)


Antara perkongsian ilmu #sharingilm:

Tahaa ayah15-16. #sharingilm #tafseer #surahTaha #AlKauthar



Doa Nabi Musa: Tahaa ayah25-35. *Tatacara berdoa.
#sharingilm #tafseer #surahTaha



Balas kebencian dengan kasih sayang kerana... Tahaa ayah44. #sharingilm #tafseer #surahTaha #AlKauthar


Tahaa ayah 130-131. Dunia hanyalah ujian, akhirat jua yg kekal. Sambungan ayah132: Perintahkanlah keluargamu utk bersolat dan tekun dlm melaksanakannya. Kami tidak meminta rezeki darimu, bahkan Kami lah yg memberikan rezeki kepadamu. Kesudahan yang mengembirakan bg orang-orang yang bertaqwa. 
#sharingilm #surahTaha #tafseer #AlKauthar



Buku Quran terjemahan yg sy guna. Suka sgt sebab simple straight forward Malay translation. Gambar atas adalah dr handbook Tafseer Surah Taha given for the course which I am so glad I bring my own Quran Terjemahan rather than using the handout: Amik pengajaran dr kelas Ibrah Surah Yusuf tempohari: handout dia menarik but rasa cm sayang plak d notes is in the handout yg akan jarang2 dibuka.
 



Wednesday, October 2, 2013

T-time

Kopok lekor Putrajaya, Pasar P8. D taste is not bad, sedap, terasa ikannya. Nx time bole beli lagi. :)

Tuesday, October 1, 2013

Favourite thing

When the bee stings
When I'm feeling sad
I simply remember my favourite things
And then I don't feel so bad..
-- Besides The Book, this fluffy fluffs do makes me Happy :D 



Alhamdulillah

‎2x jugak sepanjang preggy ni. 

Ok. Now baby bole kuar, Umi dh bersedia. InsyaAllah ;)


Something never change

Hehee :)

Mat tengah makan coklat, and Hamza datang sambil tengok.
Mat: Hamza nak?
Hamza: Nak.. *mata bersinar-sinar*
Mat: Haa.. pegi amik sendiri dalam peti ais...

Me: Hahahaa (gelak besar)..


Sama. Masih sama seperti perkenalan awal dulu. Cerita kat> sini (baca #5)

Hihii....