Monday, December 31, 2012

Brother Cover stitch 2340CV

This would be the final entry for 2012. Woot wott!!!

Yes, this is my new sewing machine. Alhamdullilah, this is one of my personal wishlist. Andaikata ada orang suka branded stuff, or collecting gadgets, I go gaga over sewing machine. Hehee..

Lama nak beli mesin ni, but I can't justify why I have to have this sewing machine. Until, borak-borak dengan sil, yang ada buat business tudung shawl, we suddenly came to a collaboration project which I am going to sew some of the tudungs. So, justified to get this coverstitch machines sebab materials yang akan digunakan untuk jahit tudung/shawl tersebut adalah knit cotton interlock. She provides the fabrics, and I, insyaAllah will turn it to shawls. Brand tudung is Zaliaa. Hopefully pembaca can support us by liking our Facebook Fanpage: Zaliaa. :)

Berbalik kepada cerita mesin, masa nak pilih beli mesin ni, I noticed that we have variety of portable coverstitch machines in the market: ada brand Dragonfly, Konwa, Jelita and Brother. Harga setiap satu based on my personal research is: brand Dragonfly (~Rm1.3k), Konwa (~Rm1.2k), Jelita (~Rm1.4k) and Brother (~Rm1.7k). Sebab taknak pening-pening kepala dengan permasalahan mesin jahit (bole rujuk entry sebelum ini berkenaan dengan tips pemilihan mesin jahit) I choose Brother instead. Tutorial penggunaan mesin ni pun banyak dekat dalam Youtube.

This is the machine:


Contoh jahitan: Tudung sekolah Zahra. I made a simple tudung without awning. Tried to jahit tudung berawning but failed few attempt, lepas tu bijak sangat pergi pakai kain yang sepatutnya, so bila dah tak jadi tu, I am so afraid to retry sebab takut run out of that black fabric itu yang buat style awningless tu. But still ok fit her face nicely.



And mesin ni memang best la, I managed to make 3 tudungs in just one hour (minus yang tak jadi tu ya..) and the jahitan is so kemas and cantik.



 

Kesimpulan keseluruhan, dalam bilik kecik ni sekarang ada 6 ketul mesin jahit. Tukang jahit nya sorang jer.. huhuu..
My messy sewing room tatkala sedang bekerja.. hehee..


Sebelum terlupa, NeezaNeedles is 2 years old today. Ada little giveaway at the FBpage. Feel free to join the fun: NeezaNeedles.

Ok, Selamat Menyambut 2013.
Thanks for reading, xoxo..


Happy Birthday En Suami dan lain-lain cerita

I am so fail of making a blog title. But leaving it without title, payah pulak kalo nk retrieve nnt.

Anyway, we celebrate hubs birthday last Friday. Punya la nk konon nk buat surprise!!!, but si kakak dah kasik tau awal-awal malam tu before tido, 'esok birthday Walid kan, Ummi ckp nk pergi beli cake esok'.. hahaa.. Birthday kali ni unlike the previous year, adalah beria sikit, sebab Zahra demand for birthday celebration.. sibuk nk tiup cake, so layan kan ajer.. hahaa.. And, beria jugak sebab I took sometimes (blocking my timetable) to sew baju for hubby.. Dari tahun lepas dah plan nk jahit kemeja untuk dia, so this year must realisasikannya.

How I jahit? - just trace the pattern from baju sediada. So memang tak pakai pattern kertas tu la. Nk trace from baju to baju ni, dia tricky sikit, so nk senang always use pins. Lotsa pinsssss. cantum sampai kain tak bergerak, than trace je kat belakang kain (wrong side), pakai pen, lebihkan sikit by 1 cm. Potong betul-betul ikut rentasan pen, dan jahit betul-betul dlm gap 1 cm seamlines. InsyaAllah jadik and the size would be exactly like the baju yg kita traced kan tu. [this is how I jahit baju basically.. hehee]

Dan bila dh siap baju hubby, terus plak terasa macam Aloha Hawaii, and I was like, mahu ke Mat pakai baju ni, and it gave me an idea to buat the same baju to miniMat, Hamza. And since kain lebih ada banyak, saya jahitkan jugak long skirt for Zahra. Fair and square, semua pun dapat. Alhamdullillah, baju Mat and Hamza is perfectly fit with them. Cuma birthday-boy, tak puas hati sikit sebab kenapa baju Hamza lengan panjang and baju dia lengan pendek.. hehee..









***

Balik kampung

IPOH... the next day.
Balik naik train: me and the kids only sbb my pil is at my house, so hubby is taking care of them. Balik pun tujuannya adalah untuk attend wedding my schoolmate, so we have this kindof highschool reunion la.

Balik adalah naik train. One word: Penatzzz!!
Orang ramaaii sgt.
However, we made it safe arrived at ipoh and kids enjoyed the trip so much. Lain kali bole naik lagi but kena ada Mat escort sama. Hahaa..



Yup, they were wearing the baju I sewn sbb Mak sgt excited :D

The wedding:

Congrats Asmatul :)



***

Saba Islamic Media Bookstore

We went here on their opening celebration on the 25th December. Located at Section 8, Bandar Baru Bangi.

So for those yg cari buku islamic for you and for kids, can dropby this Toko Buku.










OK. That's all.
Thanks for reading xoxo..






Thursday, December 27, 2012

Cerita sekolah

Alhamdullillah, pejam celik, Zahra, my eldest will be 6yo next year. So that means, masa utk masuk sekolah. No, we dont plan to homeschool our kids even we like the ideas. Sukar untuk homeschool, pada pendapat saya, sebab ilmu di dada tak cukup and we wanted the kids to mix around. Selama Zahra di rumah, Alhamdullillah, walaupon masih belum pandai membaca, she knows the alphabets, can read simple words (learn by heart), can count and do some simple math, done with Iqra buku 1 and hafaz serba sedikit doa harian dan Al-Fatihah.  And she's so active, she loves to draw, main basikal kat luar, and very recent, dah pandai berenang. Alhamdullilah.. Cuma tu lah, masih malu-malu dengan orang, dan sangat tidak peramah. I hope dengan masuk sekolah, this little attitude can be mended. :)

Ok, berbalik kepada tajuk asal, cerita sekolah, kami (Mat and Me) bersependapat untuk menghantar anak-anak ke sekolah aliran agama, dan lagi bagus kalau sekolah tahfiz. We want them to learn the Quran, and get use to the basic of the deen (like salah etc). We prefer sekolah agama, sebab, ada salah break: like break for dhuha, zuhur and asr.

So, sekolah agama memang tak ada di daerah Putrajaya ni. Jadi survey adalah pada kawasan yang berdekatan: Bandar Baru Bangi. Antara sekolah yang ada:
Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI)
Sekolah Al Amin
Sekalah Rendah Islam Pintar Tahfiz
Sekalah Rendah Islam As-Sofa
Sekalah Sri Ayesha

First survey, kami bersetuju untuk hantar Zahra ke Sek Ren Islam Pintar Tahfiz (SRIPT). Ni gambar kami pergi melawat tapak pada bulan Julai lepas:






Sekolah, persekitaran dia ok. Jadual waktu juga ok: ada perkara-perkara yang kami mahu dan kawasan juga adalah berhampiran: di Sungai Merab Luar berhadapan dengan Maktab Perguruan Islam. So, after 4 months, we make a second visit: to confirm place and bayar yuran semua. But however, Zahra refuse to go into the school. Kebetulan, I dont know what event they'll having, ramai nya la boys kat sekolah tu, so she reluctant to drop in sebab segan kot. And when I talked to the teacher, it seems that peratusan pelajar lelaki memang tinggi dari perempuan. Adui, anak ni dah pemalu.. huhuu..

So misi mencari sekolah bermula kembali. Pening kepala sampai rasa mcm if I have lotsa money, dari gi Haji berkali-kali, I rather open my own school: An-Nisa Girls Islamic School, ecewah.. (berangan lebih). First, I called Sri Ayesha but they are fully booked. Google-google, I bumped onto At-Tamimi International School, struktur pembelajaran macam menarik, tapi jauh nya lahai kat Subang Jaya sana. The rest of the sekolah (listed above) kena ada interview atau exam untuk masuk which I somehow terasa-rasa yang Zahra will not be able to make it.

So bincang-bincang, mebe we should masukkan dia ke tadika dulu, then next year baru fikir sekali lagi tentang perihal sekolah ni. And we decided to give a try on Brainy Bunch cawangan Putrajaya. Looking at the website nampak menarik je aktiviti yang ditawarkan. I've called, and they still have place, and they welcome us for a site-visit. Waktu macam dah nk confirm tu, suddenly I remembered about Akademi Darul Huffaz. I remembered called them a year ago, asking about the school structure and so on. So, I clicked to their website, and noticed that they have this elementary school known as Genius Little Huffaz. Menarik strukturnya, but the only drawback (masa tu) ADH is located at Prima Saujana, Kajang, rasa macam jauh nya la nk tempoh jem segala mala nk hantar anak sekolah but I decided to call them afterall, and realized that they have moved to BBBangi. Syukur Alhmdullillah.. we make an appointment for site-visit soon after and here we are, Alhamdullilah, we have found school for Zahra (and mebe for the rest of her sibling). Pheww.. Alhamdulllilah..


So, another less than a week she'll be in her new environment. I hope everything will went well, insyaAllah.. and I hope that diberi kekuatan, nk hantar dan amik dia and so on.. seems that my jadual waktu will be changed. And ada la rasa sedih syahdu jugak, sebab there will be only me and Hamza yg tinggal kat rumah. Soon, bila Hamza masuk sekolah, lagi sedih.. huhuu..

Btw, this is her baju sekolah: black abaya+pants and black tudung. Made with lotsa love by Me :)
Tudung dijahit dengan the 'new toy'. Cerita lanjut dientry lain (lagi..) Hehee


Thanks for reading. xoxo..








Wednesday, December 26, 2012

Bercuti lagi..

Alhamdullillah.. sebab berkesempatan untuk bercuti lagi (previous week kami telah ke PD). Kali ni, ke Kuantan dan Kemaman, seperti biasa sebab adalah hubby ada meeting, an penting rasanya kami tag-along, sebab next year (which is next week) Zahra dah mula bersekolah. So tak boleh la rasa nya nk follow Mat kalau-kalau dia ada meeting di luar daerah lagi.

We went to Kuantan on Wednesday, stay at MS Garden til Friday, and on Friday to Sunday stayed at Awana Kijal. Masa kat Kuantan, hampir satu hari lepak swimming pool. Hasilnya, proud-mom-moment: Zahra pandai berenang!! She tries to do like what I did, the breaststroke, but somehow manage to berenang hembus nafas dalam air je.. angkat muka dan sedut semula nafas, masih ketakutan.. need more practice.




Dan seperti biasa, apabila berada di Kuantan, mlm adalah makan di Tanjung Lumpur: Ana Ikan Bakar Petai. Btw, Kedai Ana ni  kat Bangi pun ada tapi masih belum berkesempatan untuk berkunjung.

Jumaat, bertukar tempat ke Awana Kijal. Sampai dalam jam 330, cuaca adalah cantik so kids demanded to go to the pool, and since hubby nak bawa, I said to him, I wanted to pamper myself: yup, ke spa urut-urut badan. Hahah.. sangat la mengadanya, but I think I need this badly. Urut badan (javanese massage) sejam adalah RM120, which I think harga ok, urut pun sedap.





Petang, we went to the beach, play with sand and the fierce wave.





Sabtu, we went to the Taman Rekreasi dan Mini Zoo at Kemaman. Bayaran masuk adalah RM10 dewasa dan RM7 kanak-kanak (5-12tahun). Kecil je zoo dia, sesuai dengan nama 'mini' but seems that semua haiwan pun ada: taman burung, akuarium, sangkar ular, buaya, beruang, rusa, tapir, harimau, singa, gajah dan kuda. Lepas tu dia ada air terjun buatan which kita bole mandi manda. Cantik sungguh tempatnya. Too bad we didn't bring any extra baju. However, keseluruhannya, kids especially Hamza enjoyed it very much :)






Dan yang plaing menarik adalah titi gantung sepanjang 100m di ketinggian 5 tingkat bangunan dengan sangkar lion dan tiger di bawah nya. Seriau dan gayat!!! tapi naik juga.. hahaa..

Ahad, hari hujan dari pagi sampai la ke check-out time, so lepak bilik, the kids mandi bath tub je. Petang, hubby habis keje, kami pun balik ke KL.

Ok, thats all our cuti-cuti Malaysia. Wrap for year 2012. Now time untuk bersiap-siap apa yang patut untuk kemasukan sekolah Zahra. (excitedMom is excited: cerita di entry lain..)

Thanks for reading xoxo.


Thursday, December 20, 2012

The new toy..

Dekat 2 migu dh smpi. Masih intact dlm kotak sebab i am too busy with orders, overdue orders. Pulun siap order dulu baru kita godek-godek eh. Hehee..

Monday, December 17, 2012

Last Saturday

Pagi lagi kami pergi melawat tapak - sekolah Zahra for next year. Alhamdullillah, isu sekolah akhirnya selesai. I will elaborate kisah pencarian sekolah ini nanti in other entry, insyaAllah.

Lepas habis semua tu, Mat ajak pergi Mines, to buy something, and yeay, I am a wee bit excited, sebab makna nya berkesempatan la nk singgah ke Pesta Buku Big Bad Wolf. Since Mat bukannya suka sangat tempat yg ramai berasak orang, so I left the kids with him and me alone enter the exhibition hall, to dig for books.

Hamza demam, so dia nk memerap dengan walid dia je..


Books, semua pun for the kids. Tak de pun buku maknya atau ayahnya. I was given half an hour, so, duk session kids je selonggar buku kat sana. Tak sempat nk jalan section lain. Orang ramai, but still bole nk bergerak dengan mudahnya. Masa nk bayar pun ok sangat, tak baris panjang pun. This is my first time pergi BBW and I am happy with the structure and all. 


 Our small bookshelves. An attempt to have a mini library at home- kecik, tapi jadilah.. hehee..


Thank you for reading. xoxo..



Tuesday, December 11, 2012

Books review


Reclaim Your Heart
by Yasmin Mogahed

Lama nk menghabiskan baca buku ni. Sebab 1) bacaan nya agak berat dan tidak santai, 2) ceritanya agak mendatar bertemakan life, kehidupan; merujuk kepada persoalan hidupan harian di sebalik perspektif kerohanian. Secara keseluruhan nya, buku ni, berkisar tentang pengisian hati: siapa ada dalam hati kita, siapa sebenarnya pemilik hati kita. Sejajar dengan tajuk: 'Penuntutan Semula Hati', hati, our heart should only be filled with the love to our Creator, not the creation. Manusia mati, pangkat tidak kekal, harta berkemungkinan hilang, hanya Allah swt yg Kekal.

Perkara yang menarik tentang buku ni, kupasan berdasarkan bab-bab tertentu dan olahan yang sangat menyentuh. Contoh-contoh yang diberikan, berkenaan dengan hubbuk dunnya, yang terkadang tu sangat la mengena pada batang hidung sendiri. Tersedar disitu. Contoh cerita, kita secara sengaja juga tidak, selalu mengutamakan perkara 'kita' dahulu: siap kerja ni dulu, baru solat, ok, solat laju2 sbb nk siapkan report atau solat sekadar solat sebab tengah tengok citer best ni and sekarang masa iklan. We focus on kehidupan dunia, yang memang ada kepentingan tetapi kita lupa tentang kehidupan kekal, bekalan di sana. Contoh cerita, saya relate dengan my own story la ni: Masa menyusukan Zahra dahulu, kerap kali saya bangun malam jam 3-4 pagi untuk mengepam, buat bekalan stok di taska: di sini, niat dia memang baik, tapi keutamaan pada 1) mungkin diri sendiri: sebab to release engorgement, 2) mungkin diri sendiri: sebab nak anak dapat susu badan sahaja, 3) mungkin diri sendiri: sebab nk jimat duit daripada membeli susu tepung. Keutamaan kesemuanya saya relate kan pada diri sendiri, sebab sy mampu tegar bangun malam untuk mengepam, tapi saya tak ambil masa itu untuk bersolat kepada Allah swt.

Di satu chapter Yasmin menerangkan tentang illah, Laillahaillawlah.. dalam bahasa biasa kita menterjemahkan sebagai 'tiada tuhan yang disembah melainkan Allah'; tetapi, illah tersebut bukanlah 'tuhan'. Illah adalah objek penyembahan: bukan khusus hanya pada sembah sujud (pray) but illah adalah perkara yang terbabit dalam kehidupan seharian kita, yang kita turuti, yang kita beri lebih tumpuan dan yang sangat penting - lebih penting dari segala-galanya, yang sanggup kita berjuang nyawa, bergolak gadai, bertumpah darah kerananya = ini dimaksudkan dengan illah. Jadi jika kita sanggup menghabiskan wang, membeli mekap, buat plastik surgeri untuk kekal kelihatan cantik, berkerja keras, siang dan malam mengumpul wang yang banyak untuk percutian hujung tahun atau mengorbankan tidur, untuk mengepam susu, jadi siapakah illah kita? Apa yang ada di dalam hati kita? Apa di hati, apa pula di tangan?

Keseluruhan saya bagi 4 half stars pada buku ini.


***


Nota Hati Seorang Lelaki
Penulis: Pahrol Mohd Juoi

Habis baca buku ni semasa bercuti tempohari. Erm, agak mengelat sebab ada some chapters dibaca dengan lirikan pantas.. hehee.

Buku ni based on kisah-kisah pendek, kisah sebenar dari penceritaan orang yang sebenar. Tema banyak berkisar kepada 'hidup untuk memberi'. Seperti contoh cerita: seorang ibu yang sakit tua, berkata kepada seorang anaknya, "Ibu rasa ibu dah tak lama hidup ni. Ibu risau sangat, sebab nnt kalo ibu tiada siapa yang mendoakan kepada kamu", kata si Ibu kepada anak yang berusia 40 tahun.  Ada banyak permainan emosi. Dan ada some topic, ada banyak sesi dialog (pengalaman penulis dengan seseorang) bertanya isu ketuhanan dan sebagai nya, imho saya tak suka membaca sesi dialog seperti ini. Saya rasa saya bukan pemikir kritis, saya lebih kepada menuruti. Saya tak suka mempersoalkan perkara yang termaktub dan dah ditetapkan. I guess, I am just a simple person, kalo dah tak bole, so tak payah, kalo bole, jalann.. tak suka argue-argue. So bila baca bab yang bnyk sesi berdialog ni, I skipped a lot sbb mual (pada pandangan sendiri ya..).  Setengah orang mungkin terbuka minda dengan sesi berdialog, berbahas.. but I just dont like it.

Keseluruhan saya bagi 4 stars pada buku ini.