Saturday, July 15, 2017

Dalam menghadapi Ujian hidup

#puisibuatanak
#pesanbuatanak
#titipancintamenarikkesyurga
#hatikehati


 Anak-anak Ummi,

Hidup ini suatu ujian
Masalah kadang datang bertimpa-timpa
Hati gundah gulana
Disakiti dan diperdaya
Perasaan hampa kecewa
Iri cemburu pada mereka
Tak puashati pada semua.

Dalam menghadapi ujian,
Mengadulah pada Allah -
Tuhan yang memiliki segala apa yang di langit dan di bumi
Mengadulah pada Allah -
dengan nama-nama-Nya yang mulia bersifat sejati
Mengadulah pada Allah -
di penghujung malam yang berbaki
untuk sebuah permasalahan yang kusut bagi kita
tetapi tidak bagi Dia
Mengadulah pada Allah -
atas urusan hidup dan mati.

Jangan anak-anak ku,
Merepek tak tentu hala
Menitip tinta di laman sosial
Mencerca si fulan fulanah secara subtle
Mengharap sokongan 'kawan-kawan'
yang besar kemungkinan
pada hari kebangkitan,
bakal berubah menjadi lawan..

Firman Allah swt,

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).
Az-Zukhruf 43:67


Neeza Zaini
15 Julai 2017




Sunday, July 9, 2017

Hati-hati dengan si pengumpat

Bismillah..

#pesanbuatanak
#titipancintamenarikkesyurga
#hatikehati

Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pengumpat, pencela,
Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya;
Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)!
Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam "Al-Hutamah".
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia "Al-Hutamah" itu?
(Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya), -
Yang naik menjulang ke hati;
Sesungguhnnya api neraka itu ditutup rapat atas mereka.
(Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang yang melintang panjang.
--- Surah Al Humazah, 104:1-9.

Pagi ini, saya tunduk sujud kepada Nya dengan memanjat doa agar dijauhkan dari bersifat mengumpat, mencela, mencaci and mengeji. Naudzubillahi min dzalik. Saya mohon Allah swt melindungi hati dan lidah saya dari berkata buruk tentang orang lain, juga saya mohon teramat sangat supaya Allah menjauhi saya dari golongan manusia pencela, pengumpat, pencaci dan pengeji. Sebab golongan ini berhati toksid, penuh keladak dan bergaul dengan mereka membahayakan, bimbang racun itu tertular ke hati sendiri.

Saya juga titipkan doa kehadrat Allah swt supaya anak dan zuriat turut dilindungi daripada bersifat sedemikian.

Wahai anak-anak tersayang, jika kamu terjumpa golongan ini, yang suka berkata buruk tentang si fulan dan si fulanah yang juga merupakan sahabat kamu, hindar diri kamu jauh-jauh dari dia. Kerana jika dia bisa bercerita keburukan si fulan-fulanah di hadapan kamu, tidak mustahil, dia juga bisa bercerita tentang keburukan kamu kepada si fulan dan si fulanah yang lain.

Anak-anak tersayang, jaga lidah kamu daripada berkata buruk tentang orang. Ingat pesan Allah dalam surah Al-Hujurat, 46:12,

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

Ayat ini dimulai dengan "Wahai orang-orang yang beriman", makanya jika kita mahu menjadi di kalangan mereka yang mempunyai iman, patuhi la perintah Allah dalam ayat ini. Zaman sosial media ni kerap kali kita terdorong untuk mengintip status-status orang yang kemudiannya kita bersangka-sangka sendiri. 'Eh, dia kata tentang aku kah?', yang akhirnya mencetuskan perbalahan. Juga jika kelak kamu punya akaun sosial media sendiri, hindari daripada menulis status-status yang bersifat cryptic, yang menyebabkan orang tertanya-tanya, apa atau siapa yang dimaksudkannya.

Anak-anak tersayang, ingat juga pesan Allah swt dalam Surah Al-Furqan, 25:20,

... dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya).

Setiap manusia itu adalah ujian kepada kita. Peel dia mungkin berbeza, tingkah laku dia mungkin pelik, fikiran dia mungkin lebih kompleks daripada fikiran kita yang simple. Tapi ketahuilah perbezaan tersebut bukan lah untuk merasakan kita lagi bagus dari mereka, bukan juga untuk kita tempik melenting. Bersabar.. kerana Allah swt itu sedang melihat.

Dan anak-anakku, berdoakan lah untuk mendapat pasangan yang baik dan beriman, yang mampu membawa kita ke jalan yang benar, seperti Walidmu. Ummi suatu ketika dahulu suka juga berbicara tentang perkara orang, namun ditegur oleh Walid atas dasar kasih sayang beliau pada Ummi.
    Ummi: Banyak duit jiran beli kereta baru nampaknya, bang.
    Walid: Aih, buat apa dihitung harta orang. Bukan boleh dapat ke kita pun.. biarla dia..
Teguran Walid mungkin kelihatan tajam dan sinis, namun ia melekat di hati Ummi. Sekiranya ia bukan perkara penting tak perlu dibual bicara. Berkata tentang orang boleh mengeruhkan hati, sukar kelak untuk membaca Quran apatah lagi menghafal. Mungkin juga nanti ayat-ayat yang pernah dihafal bisa hilang dalam ingatan sebab hati bertompok hitam lantaran terlalu suka berkata tentang perihal orang.

Seperkara lagi Anak-anakku, tuntut ilmu, perbaharui ilmu yang sediaada, jangan pernah jemu. Seperti kata Imam Shafie, "Tatkala kamu rasa lelah lalu mengalah dalam menuntut ilmu, ketahuilah saat itu kamu telah tadah menyerah untuk hidup dalam kebodohan". Selagi hayat dikandung badan, belajar.. tiada yang lapuk dalam ilmu Islam. Kita disini bertujuan..

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. Adz-Dzaariyaat 51:56

Dan tujuan tersebut hanya boleh dipenuhi dengan belajar dan berilmu.

Pesan ini juga untuk Ummi mu.. yang punya banyak kelemahan dan kekurangan. Yang sedang bergelut berjihad untuk miliki sebuah hati yang qolbun salim.

Ampuni dosaku ya Allah, dosa yang kulakukan secara sedar atau tidak, dosa yang telah kulakukan pada masa lalu, pada hari ini dan pada masa akan datang. Tunjukkan lah aku ke jalan yang benar ya Allah, jalan yang mendekatkan ku kepada Mu, dan akhiri hayatku di masa Engkau redha pada ku. Janganlah hati ini dipesongkan. Pada Mu aku berharap semoga disatukan kembali dengan ibu ayah, suami, anak-anak dan keluarga tercinta di Jannatul Firdauws. Ameen...

***

Semoga perkongsian ini punya kebaikan.

Salam alaik.

Saturday, July 8, 2017

Quranic Arabic Grammar class - Al-Huda International

Bismillah..



Alhamdullillah, puji dan syukur kepada Allah swt kerana memakbulkan doa yang satu ini - mahu mempelajari bahasa Arab Al-Quran. I stumbled upon the advertisement for the class end of last year, and Alhamdulillah, timing is perfect 8am Friday (waktu Malaysia) and the best part is the class is free. Pelaburan Rm50 sahaja untuk membeli buku rujukan (usd10 in pdf format so kena ada printer to print it on hardcopy).

Alhamdullillah. The pace of the class is very very slow, which is good for me who did not have any Arabic background (accept for the Quran), class is once a week, and there's also a semester break. From January - now (July) the class have been conducted for 15 times (one hour each time), and we still accepted new students if you would like to join in. You are never too late as you can sit by your own maybe 2 hours a day learning from the previous recording and by a week, you will be at the same track as the old students.


Here's the link to join:

QUR’ANIC ARABIC GRAMMAR IN ENGLISH


Alhamdullillah, I learn a lot from this class. Alhamdullillah.

And of course to strengthen your knowledge, kena la ada quizzes and exams jugak kan, jadi kena la bersedia. Sebab bila kita dah commit ourselves to learn, we have to do it betul-betul, supaya ilmu yang kita dapat tu, bermanfaat, diguna pakai, dan kemudian boleh disebarkan kepada orang lain pula. 

Semoga Allah mempermudahkan perjalanan untuk mempelajari Al-Quran, membaca dan memahami ayat-ayat Nya dengan tepat, menghafal dan hafalan itu kekal dalam ingatan dan seterusnya menjadikan Quran sebagai sahabat kita yang paling utama. Ameen.. 

My study spot. 
With the Arabic grammar books in Malay. 
Hahah.. my otak melayu still rasa comfortable and easier to learn them in mother tongues. 


Semoga perkongsian kali ini memberi kebaikan.
Salam alaik.

Friday, July 7, 2017

Ribaat Student of the Month ~ July 2017

Bismillah.

Alhamdullillah for the opportunity. Never expected this at all. One of the best academy that I am currently seeking knowledge - from sisters to sisters.

As salaamu alaikum, My name is Anneeza binti Zainal. I'm 38 years old from Putrajaya, Malaysia, and am married with four children. I have a Masters in Microbiology and used to work with the Ministry of Health before deciding to become a full-time mom after my second child was born. Before I gave birth to […]:http://rabata.org/home/blog/2017/07/01/ribaat-student-of-the-month-july-2017

If you're looking for an accredited academy (qualified Teachers) to seek the deen, you can try Rabata. I've been in one academy to another, and I personally love Rabata firstly and foremost for the perfect class timing. There's also group discussion via whatsapps and what make me stick to the class is there's a fee. Previous Hannanah Academy is free (you can check my post regarding the class structure in somewhere in Aug 2015) BUT knowing the class is free makes me laking in my commitment. When you have to pay then you will force yourself to attend the class even storm and tornado is coming. Hehee..

I hope this post benefited you.
Thanks for reading.

Salam alaik.


Thursday, July 6, 2017

Konsep minimalisme

Bismillah..




Minimalisme. Atau dalam istilah islamiknya - Qanaah = rasa cukup dengan apa yang sudah ada. Hidup tidak berlebih-lebihan.

Qanaah perlu dilatih. Manusia secara tabiatnya tidak qanaah.
"Sesungguhnya manusia itu dijadikan tabiat berkeluh kesah. Apabila dia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah, dan apabila dia beroleh kesenangan, dia sangat bakhil kedekut." Surah Al-Maarij, 70:19-21.

I've been reading about this minimalism life style for quite sometimes. Thanks to those friends who share the website on the FB. One article "How this mom gain back her sanity" (not the exact title but similar maybe) really caught my attention. She was a full time housewife with four kids (same as me), and her problem was too many clean up to be done - she clean up the kitchen, the living room is in mess, she clean up the living room, the other room will be in mess - and for her, this clean up thingie is like a never ending story and as she is about to go crazy in cleaning up, she decided to threw away all her kids toy, living just a truck for the eldest son, a doll for the #2, a teddy bear for #3 and a rattle for the youngest. And amazingly she said, by a week, she did less clean up (because most of the time she is cleaning up her kids' toys) and the kids behave well, playing happily with only one toy.

So, I decided to give a try. Mind you that this is not an overnight process. We been gradually transform ourselves with minimalism life-style maybe 3 years now. It started when we move to a temporary house to renovate our own house. Once we get back, the first thing that triggered me to throw away the unnecessary things is when my kitchen has become smaller. The dry kitchen is now a dining room and the cabinets were moved to the wet kitchen. With only parts of the cabinets left (the rest was thrown away), which make me realise that all this while, I've been keeping junk in it. So, I threw away some of the chinas - the plates, the cups, the teapots (most of them was never been use, and all of them I got from our wedding gifts), baby bottles (mostly Zahra's as others is direct bf). Of course I did not simply dump them, I gave to those who will appreciate them. What left are those plates, cups, mugs, and jugs that we need and use. And Alhamdullillah, since then the items remained in its quantity (maybe decreased as there's mugs that fall and break). 

Next we clean up our wardrobe. Subhanallah, could you believe this,  for someone who wears black all the time, I have 25 pieces of that "one and only colored" abayas. I was like, Oh my, what am i thinking. why la I need to have more than 10 same colored dress, and to make more interesting, three of the abayas, have duplicates - same design, same brand, same colour. Subhanallah!! So I donated 20 of the abayas, living only 5 for my own use, and I was so relieve to see that the wardrobe are now breathable. Hubby then joining the 'party' and he also get rid most of his unused shirts living those that he wears often.  We also clean up the kids cloths, living only a drawer for each kids, which is the essential cloths. 

The next is, yes, we get rids of the kid's toys, the big-big trucks, the small-small cars, tiny little human figurines, the messy hairs little ponies, and what left is a small box of littlest pet shop's animals for the girls and lego's for the boys. And Alhamdullillah, I should have do this earlier. Because YES, I gain back my sanity by removing away the kids toys. They play what they only have and yes, they clean up after they play, unlike previously when they have various type of toys, they play this, they play that, living everything in a big huge mess here and there. 

And we decided to keep this life-style. Buying more is not an option unless we need it. Seriously, I am so sick of having so many things. Feels suffocated, and as for now, I am so happy to see wide-wide space of our living room, in our own rooms, and in the wardrobes.

But of course,  I can said that I've been naturally-shaping with this kind of life-style before I even know what minimalism is all about. I am such a simple plain person. No make up, no collection of handbags, that one pair of shoes is enough, even before I get married, I am so used to live like this. So to transform myself to living with less item for me is not that hard to do.

And as you might wonder, how's about the memories?
Well, my answer is: We keep memories in mind, NOT in things :)

Sharing some pictures:

My own wardrobe. I dont used that kain batik but keeping for if anything.

Kids room - the drawer is the boys cloths. Each for one. So when there's the baju come in (like the Raya's baju), the old baju will have to bid farewell. The boys pun suka their own wardrobe sebab senang nk cari baju lepas mandi. The toys that only left for the boys are the lego's. And they spent hours playing with them every-single-day.

My abayas and french-jilbabs.

Hubby and Zahra's wardrobe.

The living room. Which the kids can literally play soccer in the house.. hehee..


***
Semoga perkongsian kali ini mempunyai kebaikannya.
Bertemu lagi insyaAllah di lain kali.

Salam alaik.

Wednesday, July 5, 2017

Eid


 
Tahun ini 2017

Tahun 2016

Tahun 2015


dan tahun-tahun akan datang insyaAllah, konsepnya sama seperti itu.

#MinimalistMuslim
#applyingQanaah
#rebrandingZuhd

My baju is my daily baju and niqab - the perks of wearing only one color.
Hubby wearing the same kurta as on 2015 eid.
Boys also wearing kurta - as it is easier - no need songkok and sampin. I just bought the baju, and they wear with black track bottom, seluar senaman sekolah yang sediada, makanya tak perlu dibeli.
Zahra's abaya was from the one I bought in Mekah, previously kena jahit 2 kali lipat dikaki sebab panjang, now ditetaskan bahagian kakinya, just nice.
And Amina is wearing Yahya's baju melayu from 2015 raya. Dijahit 2kali lipat di tangan dan kaki untuk kasi muat. InsyaAllah next year boleh ditetas dan dipakai lagi.

So this is our Raya concept. Tak perlu beria pening fikir warna sedondon. Pakainya masa raya sahaja lepas tu, terperok dalam gobok..

Oh, teringat, that I wrote this poem during Ramadan.
Sharing it here:

Kisah peti kayu bernama almari
Setiap isirumah perlu ada paling kurang dua.
Khazanah kain pelbagai rupa.

Tshirt kemas tersusun
Lapis demi lapis demi lapis demi lapisTinggi bagai menara.

Seluar bermacam warna
Dari jeans, ke corduroy, ke khaki, batik pelikat pun ada
Aneka jenama.

Yang tergantung
Baju Melayu, Kurung tradisi moden, jubah abaya
Meriah laksana pameran di pasaraya.

Usah cerita pasal tudung
"Aku yang pakai, kau yang panas", katanya
Bikin kontroversi jika bincang soal harga.

Pertanyaan di sini..
Wajarkah lagi - sunnah berbaju baru di Aidilfitri
Jika begini kelihatannya?

Muhasabah

Ayuh qanaah, ada berpada-pada
Bukan hanya konmari
Nampak gobok dah kosong
Geletis hati mahu isikan kembali.

Neeza Zaini, 020617.

How's your raya folks? Semoga tidak boros berbelanja kerana bukan itu cara raikan kemenangan Ramadan.

Sekian perkongsian kali ini. Semoga ada kebaikan.
Salam alaik.

Monday, July 3, 2017

Buku- pencapaian 6bulan pertama

Buku yang dibaca dari Januari - June 2017.
Total - 19 buah

Alhamdullillah.




Kepribadian Wanita Muslimah by Muhammad Ali al-Hashimi
Perbaharui Hidupmu - Jaddid Hayatak by Syeikh al-Ghazali
A Temporary Gift: Reflections on Love, Loss, and Healing by Asmaa Hussein
We Heard the Heavens Then: A Memoir of Iran by Aria Minu-Sepehr
The Priority List: A Teacher's Final Quest to Discover Life's Greatest Lessons by David Menasche
First Things First: For Inquiring Minds and Yearning Hearts by Khalid Baig
Aku: Berdasarkan Perjalanan Hidup Dan Karya Penyair Chairil Anwar by Sjuman Djaya
Mukasyafah al Qulub : Menyingkap rahsia hati menghampiri Ilahi by Abu Hamid al-Ghazali Imam
Al-Shafi'i in Quest of Knowledge by Islahee Muhammad Yousuf, Abu Asad (Translator, Editor)
Pembebasan Dari Kesesatan by Imam Al-Ghazali
Adab Berdamping Dengan Al-Quran by Imam An-Nawawi
Duhai Perempuan Menulislah Agar Engkau Semakin Cantik by Reni Nuryanti
Saya Bukan Fanatik by Norhafsah Hamid
99Q Kecerdasan Berasaskan AsmaulHusna by Sulaiman al-Kumayi
Menulis Mengatur Diri Berfikir by Nisah Haji Haron
Asmaul Husna Di Sebalik Nama-Nama Allah by Muhammad Ibrahim Salim
Horror Stories by Tunku Halim
#Henshin Muslimah: From Jahiliah to Jannah by Kak Hassanah
Dari Lubuk Hati Ibu by Norhafizah Musa

Target buku dibaca untuk tahun 2017 adalah 35 buah buku. InsyaAllah, if I keep this momentum boleh capai target atau mungkin juga boleh exceed target tersebut.

Btw, saya suka apps Goodreads. Jika kamu aktif di sana boleh friend dengan saya Neeza Zaini :)

Sunday, July 2, 2017

Ramadan 2017

Bismillah..

Alhamdulillah ketemu kembali.
Hampir 6 bulan menyepi. Kurang motivasi juga kekangan situasi, tatkala idea datang mahu menulis, saat itu juga sang anak berebut nk guna lappy. Sebab itu sy suka catat dalam buku nota. Masa menjahit boleh diam sebentar, menulis segala apa di kepala, puas hati, sambung jahit kembali.
Cuma, iya, hanya saya dan buku nota yang berkongsi rahsia.

Apapun, Alhamdullillah, selesai sudah sebulan berpuasa. Bagaimana Ramadan kalian? Semoga semua amalan kita diterima-Nya, Ameen.

Alhamdullillah, Ramadan terbaik setakat ini bagi diri saya sendiri. Setelah beberapa Ramadan berlalu, Ramadan kali ini memperlihatkan saya sebenarnya mampu untuk bersolat tarawikh penuh sebulan. Ini saya lakukan sendirian di rumah, tidak ikut serta suami ke masjid, sebabnya, saya mahu bersolat dengan tenang dan fokus. Bila di masjid, minda kerap kali berjalan-jalan, dan ini meletihkan, fizikal dan mental. Ditambah dengan beban puasa, rasa letih itu melemahkan semangat, burn-out orang kata. Jadi saya minta izin suami, untuk tinggal di rumah bersama anak-anak. Alhamdullillah. Ketenangan minda membolehkan saya bersolat setiap malam, Lahawlawala quwatailla billah.

Itu antara azamnya. Benar dikata, jika kita gagal merancang, kita merancang untuk gagal. Ramadan kali ini saya persiap diri dengan buku nota khusus (self-made planner Ramadan), rancang aktiviti harian, menu harian, ayat-ayat hafazan dan juga surah2 yang ingin dibaca ketika tarawikh. Alhamdullillah, most of the activity berjaya dilaksanakan, dan Alhamdullillah juga berjaya khatam (no, I did not start from Al-Baqarah, I started from Surah Ar-Rad', continuing from what I've read before Ramadan, and am reading with the Malay translation). Alhamdulillah, setelah seminggu berhari raya, baru semalam mula kembali ke Surah Al-Baqarah.

Selain daripada persiapan Planner Ramadan, antara langkah 'penjagaan diri' yang telah saya buat untuk mengekalkan fokus bulan Ramadan adalah dengan me-log out akaun instagram. Pernah cuba untuk lakukan perkara ini pada Ramadan yang lalu, namun tidak berjaya. Tahun ini, saya ketemu method yang paling berkesan. Ini saya dapat daripada webinar Ramadan - Ustazah tersebut menyataan jika ingin fokus dengan dunia sebenar, log out daripada dunia maya - fb, iG, etc. yang banyak mencuri masa kita tanpa sedar. Konon buka nk tengok update sahaja, alih-alih 1 jam hilang tanpa sedar, mengintip aktiviti orang, sungguh melalaikan!! Ok, berbalik kepada tips Ustazah (maaf saya tak ingat nama), dia menyarankan, before log-out, change the password. A very random password - boleh dapatkan di random password generator dot com. Tukar kepada password tersebut, but make sure to email the password to own self, supaya tidak terhilang. Dah tukar boleh log-out. And of course, jati diri kena kuat juga supaya tidak kembali masukkan password baru untuk login. Alhamdullillah, I did that for my personal iG, and now rasa macam should I remain log-out forever, hahaa.. sebab Subhanallah, tenang betul rasa hidup tanpa iG - sebab hati ini mudah sungguh berkata-kata pabila melihat gambar yang 'pelik' sedikit. I still keep my Fb though, sebab nk tahu tentang seminar, update halaqah sisters' group, and sorry to say, I hv less than 70 friends, which 50 of them is in invisible mode - meaning I dont follow you. Maaf.. konsepnya adalah, saya hanya ingin melihat dan tahu apa yang hati saya perlu.

Dan Alhamdullillah, when you put off on something, you divert your attention to another thing. Target nk baca buku tahun ini adalah 35 buah buku, dan setakat 6 bulan terawal telah berjaya habis baca 19 buah buku. If I keep the momentum, by end of the year maybe boleh baca 40 buah buku atau lebih. Semoga Allah permudahkan. Ameen.

Cukup sampai sini untuk kali ini.
Semoga bertemu di penulisan yang akan datang.

Terima kasih kepada yang membaca (masih ada kah yang baca blog lagi?)
Semoga ada manfaatnya.

Salam alaik.