Saturday, November 30, 2013

15hari


Alhamdulillah. And for record, this is the Only pair of baju baru that I bough for him. The rest is hand me down.  Baju ni pon dh nk Sempit dh (sbb ni sz premie-newborn). 


Thursday, November 28, 2013

With d boys


Sbb Zahra decided to go to school for the cuti sekolah class. Sbb duduk rumah dia asik kena buli ngan Hamza je. 

Hamza cut his hair last weken, made me miss his long hair. Rambut gonjeng ni nmpk nakei skit mukanya, hahaa.. 

Yahya is 13 days today. 
Rasa seperti lambat masa berjalan. Mebe sbb xde buat apa. Tak sabar nk habis pantang. 

I'm having bad rashes due to heat. Adui, sengsara sbb gatal dan pedih. So now, dh tak pakai sweater and socks and duduk dlm aircond. I can't stand the heat, sorry. 

2 more weeks to go. I will survived I believe. InsyaAllah. :) 


Monday, November 25, 2013

Kisah berurut

Alhamdulillah. Selamat dh berurut lepas bersalin last Saturday. The two eldest went for a school trip to Muzium TLDM and Petrosains, KLCC, so I took the opportunity to pamper myself, betulkan balik urat-urat yang tegang masa beranak hari tu. 

Kat mana? Kali ni hebat skit: berurut di Spa - D Amani Spa, Putra Kajang, just opposite Zahra's school. Kisah D'Amani Spa pernah ditulis sebelum ini di link ini: 
http://www.wahmme.blogspot.com/2013/09/damani-spa.html

Sebenarnya dh panggil Makcik urut dtg rumah, but entahlah, some miscommunication occurred and I have to cancel her services. Sorry ya Makcik. 

And since I received an sms from D'Amani spa saying that they having November deal, I asked if they hv any discount on After Birth treatment package and ya they did, so without hesitate, terus booked and I am having 4 hrs self-pampered. Sian Mat, penat dia 4jm stranded kena jaga Yahya. Hehee..

So, package includes:
20min Mandi sauna
2jam Aromatherapy massage
30min Hot stone massage 
30min Lulur
30min Hot herbal bath
-- kalau ikut normal pakej, semua ni 2j30min je, but since ada deal, they lengthen the duration for full body Aromatherapy massage. 

Alhamdulillah, puas hati sangat-sangat. Satu hari berurut pon dh cukup. Alhamdulillah. 



11days today

And the hanging umbilical cord finally dropped. 
Alhamdulillah :) 

Neeza Zaini
www.NeezaNeedles.biz
019 3377 907
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Friday, November 22, 2013

Satu minggu


Bercukur, hospital checkup and we named him Yahya, semoga dia dianugerahkan peribadi seperti Nabi Yahya alaihisalam as mentioned in the Surah Maryam, ayah 12-15. Ameen . :) 

Thursday, November 21, 2013

Kiddo

Si kecik baby genap satu minggu. 
Esok insyaAllah botakkan kepala. Huhuu..
#thesunnahthebetter 


www.NeezaNeedles.biz
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Photobooks


Our first ever Photobooks arrived. One bertemakan d kids and another one bertemakan sefamili. Nice, cantik rupanya. 

Kupon beli lama dah, bulan April, dekat due Nov baru la terhegeh nk buat. Sib baik jugak dia hantar eml notifikasi, kalo dak burn Rm45 satu buku. 

Okla benda ni. Next time ada deal kat Groupon bole beli lagi :) 


Wednesday, November 20, 2013

While u were sleeping…


6 days young today. 

And I resume bacaan yg tergendala di juzuk 10. So glad to know that I can still recite the Quran even while in menses or postpartum bleeding :) 


Pantang menu

Pagi dan petang biasa nya makan cereal, dengan secawan oatmilk panas campur milo.


Untuk lunch, buat sayur kukus - sawi + broccoli + cauliflower + carrot + ginger dan segelas air oren panas. Sedap.. I dont eat nasi, bukan sebab nk kurus cepat but more on tak nak ambil too much grain sebab susu akan jadi banyak terlebih-lebih and I have to pump and pump and pump.. boring. So cut nasi. Some people nasi penting to generate susu. Alhamdullillah, my susu terlebih-lebih pulak..


Today, yesterday and insyaAllah tomorrow and hari mendatang punya lunch meal. Sedap.. jemput makan :)


Tuesday, November 19, 2013

Current Obsesi

Atas kiri: 3d young
Atas kanan: 4d young
Bawah: 5d young

:) 

Pump and…


Drain. 

Malas nk simpan. Actually dh prepare dh plastic dan getah semuanya but then rasa cm x payah la simpan. Malas. Sbb berpantang kali ni I opt to duduk atas. So turun bawah (konon) 3x ke sehari - pagi, tghari dan petang - semua ni utk makan and also to prepare food for the kids. Waktu lain kami mmg duduk atas je. 

Peti ais kat bawah so terpaksa la buang je susu yg diperah tu. Lagi pon rasa cm tak pakai pon sbb direct bf. 

Gambar: 3 botol yg sempat diperah di hospital (yg ni je so far disimpan dlm peti); Hasil perahan yg diperolehi tiap kali both B dan dibuang. 


Sunday, November 17, 2013

Hello Medela

Waking up at 430 to meet an old friend. 
Hello Medela, long time no see. Hehee..

First time pumping for nearly 3oz (both B). 
Good job b00bies. Keep up the good work :)

And ya, I miss that private moment. Ya, Allah. Moga nnt momentum itu masih di situ bila confinement berakhir. Ameen. 

Neeza Zaini
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Saturday, November 16, 2013

Blessed

Alhamdulillah. Syukurnya adalah tak terucap dengan kata-kata. The feeling is like Allah swt love me so much He hug me very tight. ;')
Syukur sgt. Semoga hadiah ini lebih mendekatkan kami sekeluarga kepadaNya. InsyaAllah. LahawlawalaQuwataillabillah. 

Ok. Birth story. Catatan serba ringkas so that nnt I can tell them how I delivered them and also bole la kenangan Bila dh tua nnt. 

9pg- Dr Seri dtg buat ve dan juga masukkan ubat induce. Seriously Sakit dia buat ve I screamed at the end. Ada la process dia buat sebenarnya nk bagi jalan bukak. 

11pg- My sis dtg. Since dia x bole masuk. I hv to go outside the labor room. So lepak la kat luar ngan dia dekat 45min. Sembang2 buat -buat lupa dgn contractions yg dh dtg every 10mins. Mild contraction but stil Sakit! As for me la. 

12pm- Kena panggil masuk sbb nk ctg perut. Ada contractions tapi Bukaan masih slow progress- baru 3cm. Midwife kata takpe nnt Dr Seri pecah kan tuban jam 1 mesti Bukaan jadi cepat. Habis Prosedur ctg tu, I took a quite long hot shower. Sedap betul mandi air panas (kat rumah takde) rasa tak nak kuar. Hahaa. After that, solat Zhur, dan later tukar baju ke disposable operation outwear. 

2pm- Dr Seri dtg, nk start Prosedur pecah air tuban. Chk Bukaan masih 3cm and I was berkeluh kesah dengan kontraksi yg dtg. After pecah air tuban, Dr suggest amk epidural. And I agreed right away. Sakit la kontraksi mak tak tahan. Hahaa

3pm- Dr Hoe, anesthesiologist dtg buat Prosedur epidural. After epidural, rasa kontraksi tu masih ada but I managed to take a nap for less than 20min suddenly rasa kontraksi intense sgt I wonder the epi tak jalan ke. And yes, I still can feel my leg too. 

4pm -  I called midwife. Ckp rasa Sakit sangat ni. She made ve and to our surprise Bukaan dah 9cm. She then prepared apa yg patut while me dh berpeluh menahan kesakitan. I told her, dh Sakit sgt ni rasa baby nk keluar and she asked the front desk to call Dr Seri. 

410pm- Dr Seri dtg. She prepared herself for receiving my baby. 

415pm- pushing event. 

420pm - He safely came out after 3x push. No tear so mcm Hamza jugak, tak jahit kat tempat tu. Alhamdulillah.  

*
Not a natural birth but for me as long as it is less pressure and I am very comfortable and relax, adalah Amat memadai. 

___
Neeza Zaini 
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

Thursday, November 14, 2013

Alhamdulillah

Born at 4.20pm. 
Berat 3.45kg. 
Boy. 
Normal smooth delivery. 
Mummy got NO stitches. 
Thanks for those who pray. 
Alhamdulillah. MasyaAllah. 

I fell bless. :) 

Neeza Zaini
www.NeezaNeedles.biz
019 3377 907
Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles

LR pt2


Frequent update sbb boring. 

So lapar, and the breakfast pun sampai. Weeee.. one huge reason opt for hospital-birthing- food is all well prepared, and anak for the first few days ada la jugak org nk tolong mandikan. Kalo homebirth, I can bet I might be the one prepare my own food (and the whole fam) and mahunya pas bersalin all the mess aku gk yg kemas sendiri. Hahaa.… no kidding bout that tho. 

By 8, nurse dtg and straps my perut with the baby ctg. Bukaan is 2cm mlm tadi. Pagi ni masih 2cm. Huhuu.. 

By 845, Dr Seri dtg masukkan kan ubat. Ok, now must rehat for an hour. And we'll see the progressing. 

I'll update if I hv the energy. ;)

"Fa Inna Maal Ust riyustro. Inna Maal Ust riyustro.."
Tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Al-Insyirah 5-6. 


Labor room

Ok. Now I am in. 
Semalam after 40wks rutin chkup, Dr kata kena induce sbb baby seems to engage well, and my berat pun dh drop a kilo. Furthermore with my czer record takut apa2 jadi. 

Mlm tu at 11pm we arrived pcmc. Too bad tak de bilik kosong so kids and Mat kena balik, just sent me and I had my first ever overnight in the labor room itself. Sejuk nya subhanallah. Dekat pukul 2 baru tido, which is not new sbb kalo kat rumah pon time2 gitu gak aku tido. Woke up at 530, solat and whatnot, and nurse dtg cucuk IV kat tangan. She then said I can relax mandi sementara menanti the procedure that will be took place at 9am. So I took my very longest hot shower- heaven sbb kat rumah tak de air panas, and kids tak bother while I mandi. Hahaa.. 

Ok. Sebenarnya cuak. This is so new. Zahra kena czer sbb the air tuban pecah and she pooped already, so tak bole tgu until the time come. Hamza was very natural, vbac, with 3 kali teran terus keluar without after delivery stitches pon sbb xde koyak. And tis one I have to experience induced. Huhuu..

LahawlawalaQuwataillabillah. Tiada dayaku kecuali pertolongan Mu, ya Allah. 




Wednesday, November 13, 2013

Hello Edd

Sibuk org tanya sana sini: dh beranak belum? 

Hahaaa. Belom jawapannya. Tanda pon takde lagi ni. Entah, sebenarnya x ingat tanda tu macamana. Dh lama tak kena period pain. Tapi time Hamza dulu, after 4cm memang Sakit. Berguling sakitnya. But I am referring to yg mula2 Sakit tu. Tak ingat how does it feel - the early contraction. Sbb x ingat kontraksi Mcmana rasanya, now I just waited kot ada blood stain. And so far so good: x de lagi.. hahaahaaa.. 

Ok la, mohon doa yg terbaik dan dipermudahkan. Hopefully nx entry ada gambar baby atau me in the labor room. :)

Thanks for reading this. :) 


Tuesday, November 12, 2013

Aktiviti balik sekolah

Buat kerja sekolah. 

I think girls kot, so dia memang rajin. I don't always monitor, jarang tanya ada keje sekolah hari ni? Becoz I just wanted her to enjoy her pre-school. 

The only thing I concerned is her hafazan. Tak nk tersasar jadual, sbb her hafazan class is supposed to be in the afternoon, but since Ramadhan I decided to fetch her early at 2 so she just have a brief hafazan checkup in the morning. Not one to one like in the evening. So malam before tido memang kami akan recite few ayah, to catch up with others at school. Alhamdulillah, she enjoy the hafazan moment with me. 

I hope that this attitude kekal la sampai masuk sekolah nnt ya Zahra. Ummi love u. :) 



1day to edd

Esok adalah edd. So what I did today, so far..

Woke up at 5am - Having my usual private moment with Allah swt.
Tido balik jam 645am after a few pages of reciting.
Woke up again at 745am, prepared Zahra nk pergi sekolah.
Mat reminded me that today maybe tak de air (based on the notification from Syabas) so, pagi tu kemas skit rumah cuci apa yg patut, siapkan Hamza and by 1030am I went back to sleep. Hamza self entertain while I sleep.
Woke up at nearly 12pm, tengok air masih ada. Lunch with Hamza, and after Zhur gerak amik Zahra kat sekolah dia kat Bangi.

And now at 3pm, masih tiada tanda-tanda nk beranak. Hehee..
I hope for next week la. Really wanted to join the AlMaghrib class tis weken. Miahahaa..


Sunday, November 10, 2013

Kill time

Working. Walaupon ye-ye je hari tu kata 'ofis' dh tutup, dah kemas, vakum sume. 

Takde tanda-tanda pon. Baik la menjahit dr melangut. Huhuu.. 

Now I wish baby overdue. Lahir after 17Nov la. Sbb 16-17Nov ni ada klas AlMaghrib and Mat confirm join. So rasa nk ikut join jugak. Heheee.… 



Monday, November 4, 2013

Projek repurposed

‎Before is the purple lembet. Lama kami beli dr zaman Zahra xde lagi. Beli kat nilai3. Now dh rosak the cover so kekabu asik la keluar. 

After, I cut into two. Satu jadi ala-ala tilam single dan satu lagi buat tilam baby. Dh alang-alang menjahit tu proceed buat sarung bantal using the sam fabric terus. 

So much with bilik jahit is now closed. Hehee.

< 9days to edd

Ok. Lama tak menulis, sbb too busy siapkan orders dan readymade carriers, dan Alhamdullillah, all job well done so tis week and so on hanya lepak-lepak menunggu tanda.. huhuu..

So tis pregnancy, cant believed I do tis again.. sbb suffer nya sama jugak dengan pregnancy sebelum dan sebelum. I love babies but the 9 month processes adalah sangat menyesak jiwa. Seriously, I hate being pregnant!

Let me put in words, apa yg aku alami semasa mengandung supaya the next time (huhuu..) I will get myself prepared mentally and physically.

Muntah, muntah dan muntah - week 8-20 : #2, #3
Penat dan malas - week 8-20 : #2, #3
Bengkak kaki macam gajah - week 30 - bersalin : #1, #2
Gatal satu badan!!!! - week 34 - bersalin : #1, #2, #3
Duri dalam buntut - week 34 - bersalin : #1, #2, #3
Pedih ulu hati - week 30 - bersalin : #1, #3
Jalan macam penguin - week 35 - bersalin : #1, #2, #3
Tak boleh tido malam - week 36 - .... : #3

#1 - Zahra
#2 - Hamza
#3 - Baby

So, from the chart, ada new additional symptom utk baby #3. I dont have bengkak kaki, but now tak bole tido malam. We go to sleep at 930pm every nite, by 10pm semua dah berdengkur and me terkebil-kebil sampai jam 2-3 pagi. Stresssss nyeeee Subhanallah. 1st few days, I cried, nangis tau tk, penat nk tido tapi tak bole, sebab gatal-gatal dan tak selesa. Gatal-gatal ni mcm penyakit miang, kat bahagian kaki which tak tahu kat mana exactly, garu kat sini, bukan.. garu kat sini, bukan.. tapi gatal, Subhanallah!

So after being stress tak bole nk tido, I decided to recite the Quran. Yela, dah tak bole nk tido dari merungut sensorang baik aku buat sesuatu yg berfaedah skit. Hehee.. Alhamdullillah, by now dh abis until juzuk 9. Tengok by less than 9days ni boleh tak khatam sekali lagi.. hahaa..

I read Surah Maryam the other day. Bila baca part dia nk bersalin tu, Maryam yg tinggi ilmu, very sacred pon memohon sesuatu yang I once said to Mat, kalo la tis is the FearFactor games, dh lama saya tekan butang surrender.. huhuu..




As for record,
Zahra edd 13 April, lahir 9 april
Hamza edd 7 Jun, lahir 6 jun
Baby edd 13 Nov, lahir ..??..

I pray cepatla bersalin, mak tak larat wei bawak perut.. huhuu.. Ameen.


Facebook, Instagram, Twitter : NeezaNeedles
www.NeezaNeedles.biz