Sunday, May 31, 2009

Aktiviti hujung minggu

Hari ni one of my ofismate get married.. so pergi kawin dia kat belakang Istana Negara.



After that, pergi The Summit. DH beli DvD ceta*rompa*, while Zahra and I went to the babyland - dulu, kini dan selama nya memang suker sangat masuk kedai barang baby. Wah, botol BPA-free jenama BumbleBee dan MLO ada offer - 2 kotak = 16 biji = RM65. Erm, murah la tu kan.. Tapi aku tak beli - takut kena bising dengan DH. Aku hanya beli baju Zahra sehelai: romper Carter RM13.

Then, weol notice ada Popular BookFair kat Level4. So, head to level4, rembat la buku serba sedikit for 3 of us. Me, beli buku jahit aje.

1st pic: Zahra & her Hello Kitty book
2nd pic: My sewing book - bahasa cine tapi since ada sewing pattern and harga pun murah - RM25, so ku rembat ajer..

Itula story hujung minggu kami. Esok dah kerja. Semoga bertemu kembali di 'aktiviti hujung minggu' depan. Selamat malam. Hehehehe...

Perkhemahan cuti sekolah

Sekarangkan cuti sekolah 2 minggu, so we've planned to go camping.



Camping kan rumah jer.. hehehehhe. Better ada dari tiada. Umi ngan Walid busy skit nak planned for proper camping. Nanti la bila Zahra besar skit.. ok.. :-)

Saturday, May 30, 2009

Our story - the beginning

Since our anniversary is just around the corner, suka aku nak tulis kisah chenta kami – sebagai kenangan bersama.. ewah…

I met him went I was doing my post-grad: jumpa masa wedding one of his friend (which I don’t even know who is the pengantin). My first impression towards him was ‘cute jugak Mamat ni’ but somehow bila cakap dengan dia I found out that he is so kerek, berlagak nak mati, macam bagus, eksen gle – tetiba aku jadi macam memaki dia di dalam hati.. hahahahahah.. However, dalam kerek-kerek dia pun we become friend. Kawan mengisi masa lapang as aku pada masa itu: life is so pathetic: 24yo, jobless, single, bergelumang dengan bacteria and journals. Cakap pun aku-ngko jer. It was like a secret friendship between the both of us – classmate dia (yang juga my post-grad buddies) tak tahu pun kitaorang bersahabat.

Lama jugak weol berkawan – like 8 months: going out for dinner, catch movies together – until one day, he has to go for outstation which I can’t call nor sms, and I started to miss someone (heheheh). He came back, we met, and later I received SMS from him – approaching me to become his special. Saat itu, weol start to become an item dengan masih mengekalkan panggilan aku-ngko.. thehehehe. Oh, btw, tarikh couple adalah 23September2004.
Kenangan masa berchenta.. :-)

We’ve planned to get married in the year 2005. However, kadang-kadang apa yang dirancang tak jadi: I’ve got job with the govt and have to move to Seri Manjung, he had big project which inquired him to stay on and off in Myanmar, his Father, all of a sudden, being hit with stroke which left the whole family in miserable state.

I was discontented and frustrated with the whole thing - I met his sister, which then telling me at that particular time, they cant afford to go to Ipoh (to melamar, merisik, or whatsoever). Waktu tu rasa, aku ni setakat bercinta je kot ngan mamat ni.

Sad, sad, sad.....


To be continue… (bagi suspen skit)

Thursday, May 28, 2009

Apa yang penting..

Zahra tak bole bercakap.. yet..
Dia cakap bahasa jerman, yang kita orang selalu iya kan ajer sebab tak paham sepatah haram..
Malam semalam ketika aku jemur kain, Zahra dok la menyanyi-nyanyi.. which again, butir nyanyi nya idok la aku paham.. but at the end of the song, I heard 'kerjasama'.. very clear the 'kerjasama'..

Erm, rupanya dia dok nyanyi lagu Wonderpet.. tergelak-gelak aku menjemur kain.. tak tau bercakap, tapi nak menyanyi.. hehehehe - comel..

Wednesday, May 27, 2009

Wishlist

Awal tahun hari tu dah buat dah satu, but since masuk pertengahan tahun biasanya orang buat mid-year review, so I'd like to make a new wishlist.. heheh..

Pertama: Saya mahu new mesin jahit - yang lebih canggih, yang bole jahit butang dan buat embroidery. Simple embroidery pun dah memadai, tak perlu macam Jenome atau Singer Futura (yang mahai nak mampuih). Saya opt for Brother.

Kedua: Dah ada mesin jahit, saya nak buku menjahit baju, yang lengkap dengan patern. Saya bole jahit baju kurung secara amatur, jadi dengan ilmu jahitan yang yelek, saya perlukan buku untuk guide saya menjahit dress dan pakaian wanita yang lain.


Ketiga: Untuk memudahkan saya menjahit, saya nak dress form. Saya dah call some of d kedai yang dekat off Jalan Kenanga, area Pudu, harga diorang quote kat saya RM300 (ada kedai yang saya call bagi harga RM500.. kawe bole pengsan..).

Keempat: Apabila semua wishlist di atas telah lengkap, dengan rela hati saya nak meresignkan diri sendiri daripada menjadi seorang mikrobiologist dan menjadi tukang jahit sepenuh masa.. hahahahaha *evil laugh*...

Abang, amacam.. bole tak? *kelip-kelipkan mata*

Tuesday, May 26, 2009

Today is 26May2009

I’m not grieving: but somehow, IF kandungan tu tak turnout to be molar, I’ll be struggling in the LR today.

I wonder could it be a normal birth or another zass.
I wonder will I get a boy baby or another baby girl.

Monday, May 25, 2009

Family first..

Sesuatu yang menarik.. diambil dari email:
***
Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,
"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,
Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,

Tetapi di rumah lain pula ceritanya,
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda,

Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam,

Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,
Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,
Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,


Sedangku berbaring di katil mendengar musik,
Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,
Begitu bersopan dan merendah diri,
Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,
Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,
Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,
Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,
Airmataku mencurah ibarat air di kali,


Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,
ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,
Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,
Saya tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,
dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,

FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,
syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,
dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,
akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja,
Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak.
Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

" HARGAILAH KELUARGA ANDA "

My Family: iLUVu

Bekerja cara aku

Sepuluh cara, working as my style:
  1. Ikut je cakap Bos as long as dia tak suruh somethings that against the law
  2. Bos nak membebel: dengar jer..
  3. Listen to instructions.. jangan banyak soal - sometimes, lagi banyak kita cakap, lagi bodoh kita kelihatan
  4. Tapi, kalo tak tahu, Tanya.. jangan nak memandai-mandai plak
  5. Elakkan politik tempat kerja: tapi kalo ada sapa mengadu, dengar aje (masuk telinga kiri, kuar telinga kanan).. jangan nak menambah-nambah pulak.. sat gi kita plak dikatakan batu api.. kalo tak nak dengar, buat-buat sibuk (atau ubah kedudukan PC anda).. hahahhaha
  6. Biar tak glamer, biar orang tak kenal.. as long as keje kita jalan..
  7. Once punchout, thats it - work is done for that day.. aku nak golek-golek ngan Zahra depan TV plak.. heheh
  8. Kerja, susah macamana pun.. just chill.. afterall, this is not my company.. buat apa nak pecah kepala tak tido malam pikir tentang masalah kerja.. ekekek
  9. APC, increment, promotion? .. aku tak amik pot..
  10. As long as 25th day each month dapat salary.. aku cukup-cukup la bersyukur.. Alhamdulillah
Heheheh... senarai macam bagus.. bluerg :-p...

p/s: ri ni gaji.. yeay.. Alhamdullillah... hehehe

Sunday, May 24, 2009

Patah dua

Cermin mata Walid:


Tak sampai sebulan pakai.
Boleh teka sapa yang patahkan? Hehehehe..

Tu ar Walid, Umi ajak kuar tak nak. 'Panas la petang-petang ni', sekali kena wacha ngan Zahra. Sib baik Umi wawasan visi 2020.. ekekek

Cheaper substitute

Previously, I've made complaint yang MaMTeat cepat berkerak. Selepas stok MaMTeat habis digunakan, I switched to teat Avent (yang ada 1/2 dozen tak digunakan) dan Alhamdulillah, Zahra akur guna teat tersebut. Dan sama juga seperti teat MaM, cukup 2 minggu guna, teat tersebut akan berkerak dengan jayanya.

Since Zahra dah tak memilih puting, aku beli kan aje puting yang murah.. hehehe.. Afterall, after 2 weeks nak kena tukar jugak.


Jimat poket Umi :-)

Friday, May 22, 2009

Water theraphy

Aku sekarang sedang mempraktikkan water theraphy - gara-gara membaca mengenainya dari blog Wawa.

Baru seminggu praktis, tapi dah mula nampak serba sedikit hasilnya - yang paling ketara aku kini tidak lagi sembelit: poo dengan mudah sekali.. heheheh.. tapi yang tak bestnya: pee pun kerap jugak.. ekekekekke...

Pretty view


4 hari punya stok - sampai tak muat nak sidai baju lain..

Thursday, May 21, 2009

Mummy dilemma

Sejak kembali bekerja seminggu penuh tanpa MCs, satu perkara yang paling tak best adalah menghantar Zahra ke taska every morning.

Taska dah la 4 buah selang dengan rumah - naik kete tak panas buntut dah sampai. Macam tahu-tahu jer, sampai je taska, Zahra akan cakap 'otey'.

Erm, sedih sebenarnya Umi nak anto awak gi taska..
Argh, bila nak jadi sahm ni???

2 tahun, tapi tido macam baby.. heheh

Wednesday, May 20, 2009

Apabila jiwa kacau..

Aku sedih..
and Mat sent me an email:

Thanks abang.. you make my day.. iLUVu

Tuesday, May 19, 2009

Easy on Bang - Part III

Pressure.
Setiap malam, 2 ke 3 kali nak kena bangun – buat susu. Ada tu pernah susu disukat tak masuk botol – berterabur jatuh lantai – kes malas buka mata.. heheh.

Then, I discovered milk pour. Best giler mende ni. Kudos la sapa yang mencipta nya.


Pesanan tanpa tajaan: Susu ibu terbaik untuk anak anda – Praktikal.. malam-malam selak jer.. tak perlu menggagau bangun bancuh susu.

Monday, May 18, 2009

Us in manga

Terpanggil untuk me'manga'kan diri sendiri setelah membaca n3 Syigim. Heheheh, tak de kerje sungguh. Tapi bestla, ce korang cube..

Me:


Mat:


I think Manga-Mat looks exactly like him in real life.. heheh

Sunday, May 17, 2009

Cara memakai ringslings dengan betul

Sesuatu untuk dikongsi bersama.
Taken from: http://www.thebabywearer.com/articles/HowTo/CommonSlingProblems.htm


Common Sling Problems and Tips for Comfort

If you are finding your sling uncomfortable or tiring, it's worth checking that you have it fitted as well as it can be. Having an experienced sling user to help you in person is ideal. As a second best, below you will find some tips that might help.
All tips are relevant for slings.
Tips marked * are also relevant for pouches.

For all carries

Ring position
Most people find it comfortable to wear the rings quite high, on or just below the collarbone. (If you like them lower, that's fine too, but keep in mind that the 'pouch' where the baby sits will be smaller.)

For the sling on the right, this is a comfortable ring position. With some slings, the rings can be worn even higher.

Shoulder 1 *
The goal is to spread the weight evenly across the shoulder, whether you like the shoulder spread down onto your upper arm or not.

Shoulder 2 *
If the shoulder is padded (or you like your unpadded shoulder unfanned), centre it on your shoulder rather than letting it crowd your neck. This is even more crucial for hip carries, where your baby's weight will tend to pull the sling against your neck.

Back *
Spread the back of the sling as widely as possible. The more you spread it, the less strain you will feel. Spreading it as low as possible is the key - even a small amount can make a lot of difference to your comfort. If you pull your sling down at the back, in conjunction with moving it away from your neck, you should notice a definite improvement.
This sling can be spread very wide!

Height of baby *
Most people find they are most comfortable with the baby riding as high as possible.

For upright holds eg. Snuggle Hold, Hip Carry

Top rail *
The top rail (top edge of the sling) needs to be snug to stop the baby from leaning back, which can be unsafe and is tiring for you. Tighten it by pulling on the top edge of the tail.

Baby's leg position *
Once your baby is old enough to want her legs out of the sling, they should be wrapped around you (like straddling a horse), and not dangling down. It's safer, better for your baby's hip development, and more comfortable for you.
Note. In the photo on the right, the edges of the shoulder have been folded to the centre to allow a bit more arm movement. This can be useful with a "fan" style shoulder.

Baby's leg angle *
Baby's legs should be approximately parallel to the floor, with her bottom at the same level as (or lower than) the underside of her knees. This keeps her safely in the sling and reduces red marks. Pull the fabric (the bottom rail) down to her knees, make sure it isn't bunched up, and then tighten snugly. If there's lots of fabric, bunch it or tuck it behind her back, rather than under her legs.

  • If your sling is padded and you cannot get the baby high enough or snug enough then you need a smaller sling. You can also try removing some of the padding near the tail, allowing you to pull more fabric through the rings.
  • Likewise, if your pouch is unable to accommodate the appropriate position, it is not the right size for you. The only way to adjust a pouch further is with a sewing machine. So, if you find it tiring or uncomfortable, ask if you can exchange it.
  • Once you are comfortable wearing your sling or pouch, regular stretching can help you to stay comfortable. When carrying a baby, it's common to hunch your shoulders forward. Regularly stretch your upper back (gently backwards) and roll your shoulders. Try to be aware of your posture when you carry your baby and keep your back straight and bottom tucked in.
  • Changing position (you and your baby!) every so often will reduce fatigue and is especially important while you are first getting used to your sling. Physical therapists also advise swapping shoulders regularly, both for your sake and your baby's. The sooner you get used to using both shoulders, the more likely you are to find both sides comfortable.
  • Sometimes it's your back, rather than the sling (or the adjustment of the sling) that is the problem. If you still have pain after trying these tips, it could be worth seeing a chiropractor, osteopath or physical therapist.

Content copyright protected by Copyscape website plagiarism search © Jennifer Norton, 2005. All rights reserved.