Rabu, 31 Januari 2018

Ikhlas dan itqaan

Bismillah...

Pesan seorang guru kepada saya, yang akan saya ingat sampai bila-bila ialah, 
"Jika nak buat sesuatu pekerjaan, buat lah sepenuh ikhlas. Jangan separuh hati, kerana kesan nya akan nampak pada hasil tugasan. Ikhlas dan itqaan - kerana Allah swt, dan sempurna, perfectly done."

Alhamdullillah, banyak perkara dalam hidup ini, saya turut apa yang dipesan olehnya, perkara-perkara yang saya suka buat, juga tugasan yang diamanahkan, saya cuba sedaya upaya untuk memberi yang terbaik. Nabi Muhammad saw juga bersabda, 

وَلَكِنَّ اللهَ يُحِبُّ مِنَ الْعَامِلِ إِذَا عَمِلَ أَنْ يُحْسِنَ
Maksudnya: “Tetapi Allah kasih kepada pekerja (yang melakukan sesuatu amalan) yang apabila dia melakukan sesuatu amalan hendaklah melakukannya dengan baik.”       [Sunan al-Baihaqi di dalam Syu’ab al-Iman, no. Hadith 4932]

Ada ketika, terasa juga apa yang kita buat yang beria-ia sangat ni (especially tugasan voluntary) bagai kan syok sendiri, tak dihargai, orang tak pandang pun, namun saya cuba tepis jauh-jauh bisikan-bisikan syaitan, luruskan niat kerana Allah swt. Apa kata manusia itu tidak penting, kita mahu kelihatan cantik pada sisi pandangan Allah swt, kerana Allah swt suka dan ganjaran Allah swt itu yang terpenting.

Semasa terpilih untuk menjadi kolumnist bagi tazkirah.net, awal-awal lagi kami (para penulis yang terpilih) diberitahu bahawa penulisan adalah berbentuk sukarela bertanggungjawab - maknanya tulisan kami tidak akan dibayar namun setiap bulan kami wajib menghantar sekurang-kurangnya satu karya, dan kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan kami tersingkir sebagai tim kolumnist. Bagi saya, peluang ini adalah peluang emas untuk terus berlatih menulis di samping berdakwah. 

Alhamdullillah, untuk tugasan penulisan yang pertama, saya diberitahu bahawa karya saya tersebut menjadi antara karya hits untuk bulan November dan Disember 2017. MasyaAllah quwataillah billah, sesuatu yang di luar jangkaan. Terima kasih tim tazkirah.net atas peluang dan kepercayaan. Alhamdullillah.

Screenshot dari wA group penulisan kami, saya nak simpan buat kenangan. :)




Dapat hadiah buku dari tim tazkirah.net . Terima kasih :) Buku adalah pucuk dicita, ulam mendatang.. wee...


Alhamdullillah, nak kongsi tips dalam melakukan sesuatu pekerjaan (yang halal dan diberkati Nya) -- pesan ini buat anak-anak terutamanya:
  1. Niyah hanya kerana Allah swt. Always have this niyah, sebab itu tujuan hidup kita.. beribadah kepada Allah swt.
  2. Jika kita yang memilih untuk melakukan tugasan tersebut, lakukan dengan terbaik. Yang paling baik. Sepenuh hati. Tunjukkan kredibiliti diri bahawa kita seorang yang bersungguh, itqan dan mempunyai kualiti tinggi dalam melakukan sesuatu perkara.
  3. Jika kita disuruh melakukan perkerjaan tersebut, lakukan dengan terbaik. Pemilihan kita adalah kerana mereka percaya kita boleh melakukannya. Lakukan sepenuh hati. Tunjukkan bahawa kita mampu menggalas pekerjaan yang diberi dan mampu memberi hasil yang memuaskan hati semua pihak.
  4. Jika kita dipaksa melakukan perkerjaan tersebut, atas sebab-sebab mereka ingin menguji kemampuan kita, lakukan juga dengan terbaik. Walaupun hati kita tidak suka, tidak rela, lakukan the best we can, sebab kita adalah orang Islam, lets it be the reason for us to perform the best. Kita bawa panji-panji Islam, dan kita bangga untuk menyebarkannya di mana saja kita berdiri. Allah swt is with us, and He will make everything easy. 
Selalu kita dengar,
"Kontraktor pekerja melayu macam ni lah, kerja tak kemas - cincai, asal siap."
"Orang melayu jika buka restoran, mula-mula saja semangat. Lepas tu buka sehari, cuti nya dua hari. Lepas tu melingkup."
"Bisnes orang melayu- Hangat-hangat tahi ayam."

Orang Melayu tu siapa? Setahu saya orang melayu agama nya Islam. Jadi Kita bawa sepanduk Islam di belakang nama kita, maka perlu ada ikhlas dan itqaan demi Islam. Kita kena pecah sentimen-sentimen di atas. Biar lepas ni, semua berkata,
"Mereka tu Islam, maka hasil kerja mereka terbaik".
"Tender kontrak ni kita bagi orang Islam uruskan sebab mereka amanah, they don't do bribe."

Jika kita letak agama kita di hadapan, insyaAllah, setiap apa yang kita lakukan adalah yang diberkati Nya.

Sekian perkongsian hari ini. Semoga memberi manfaat.
Terima kasih kerana membaca.

Salam alaik.
Share:

Sabtu, 27 Januari 2018

Kenapa perlu hafal Quran #1

Bismillah..

Menghafal surah dan membawa nya masuk ke dalam solat.

Alhamdulillah, akan menjadikan kita lebih alert terhadap bacaan kerana semakin banyak surah yang diingat, semakin kita perasan bahawa banyak juga ayat yang berulang-ulang - jika tidak alert, we might start with surah Al-Mutaffifin and end it with surah Al-Infitar. Dan untuk surah Al-3alaq dan Al-Inshiqaq, kita perlu alert, after one ayah ni kena buat sujud sajdah.

Alhamdullillah, perkara ini meningkatkan khusyuk di dalam solat.
No more solat auto-pilot - angkat takbir, sedar-sedar dah bagi salam.

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, serta tunduk taat menunaikan ibadat kepada Tuhan mereka dengan khusyuk, mereka itulah ahli Syurga, mereka kekal di dalamnya." Surah Hud 11:23.
 Semoga kita tergolong di dalam golongan orang-orang yang khusyuk di dalam solat. Ameen.
Share:

Selasa, 23 Januari 2018

Proses menghafal

Bismillah.

Repost from @hifz_tips —- #hifzQuran Be Consistent in Your Effort – Take small steps at start. We are all very excited at the beginning and take up more than we can handle which ends up in disappointment when we don’t see the desired result and even some people quit with the learning process. Instead of that, start slow.Consistency is more important than the amount you memorize. Make sure that you memorize a few lines from the Quran daily. Instead of taking big lessons at the end of the week, try to memorize a few ayats everyday. Creating a habit of memorizing few ayats each day will help you later on to remember the whole Quran as well as memorizing the longer verses.

Alhamdullillah, setelah berbulan dalam journey menghafal al-Quran, saya menemui method yang sesuai untuk menghafal bagi diri saya. Alhamdullillah. Method ini saya praktik-kan ketika masuk ke surah Al-Insyiqaq. InsyaAllah, akan saya kongsikan di sini.

Sebelum ini, method yang saya gunakan agak perlahan - biasanya saya menghafal waktu malam, sebelum nak masuk tido. Dan keupayaan menghafal hanyalah 3 ayat atau dalam 2 baris sahaja. Alhamdulillah, method begini masih berkesan dan tidak membebankan diri. Apa yang saya cuba hafal, saya dapat ingat, dan esoknya, boleh dimasuk ke dalam bacaan solat (sambung dari ayat sebelumnya atau jika surah baru, 3 ayat tersebut memadai). Cuma, selepas tamatnya Surah Al-Buruj dalam bulan ramadhan, saya jadi bersemangat nak hafal lebih banyak ayat dalam sehari. 3 ayat (jika dilihat pada surah-surah di juzuk Amma, ayatnya agak pendek-pendek) terlalu sedikit pada hemat saya. 

Saya cuba 5 baris ayat untuk sehari, Alhamdullillah, kapasiti baris ayat tersebut adalah dalam kemampuan saya untuk menghafal dan mengingati. Namun tidak sekaligus 5 baris itu dihafal secara serentak - apa yang saya lakukan ialah, mencuba menghafal sebaris setelah solat subuh - keep on hifz-ing, until solat dhuha. Tambah lagi sebaris and keep on hifz-ing these two baris (and added with the previous ayah). Masukkan dalam bacaan solat zuhur, after zuhur try tambah satu lagi satu baris. Keep on hifz-ing, dengan tambahan 2 baris sebelumnya. Masukkan dalam bacaan solat asar, dan tambah baris baru selepas asar. Keep on hifz-ing, dan kemudian memasukkan bacaan dalam solat magrib dan isyak. Di waktu malam sebelum tidur, saya akan mencuba berlatih berkali-kali kelima-lima baris ayat tersebut dengan memasukkan ke dalam keseluruhan surah. Dan keesokkannya, cuba membaca ketika solat di awal pagi. Alhamdullillah, method ini, tidak membebankan otak dan saya berasa selesa untuk mempraktikkan nya. 

Apa yang penting dalam menghafal - seperti kata DM Makhriyuddin dalam bukunya Rahasia Nikmatnya Mneghafal Al-Quran - adalah berasa seronok, tidak jemu dan tidak terbeban. Jika merasa terbeban atau lelah, cuba hentikan hafalan baru dan berlatih kembali pada hafalan lama. Kenang semula bagaimana kita memulakan perjalanan ini dan mengapa.. (one of the reason why I write this down, is to motivate my own self basically). 

Saya akan kongsikan tips-tips lain yang dikongsi oleh Saudara Deden di dalam bukunya, yang banyak membantu memotivasikan saya untuk bermujahadah di jalan ini. Inshaa Allah.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.
Salam alaik.


Share:

Isnin, 22 Januari 2018

Better late than never

Bismillah..

Inspiration:



Maryam Amir
21 hrs
What if when you're 60 or 70 or 90 years old you're not saying, "I wish I had memorized the Quran." What if you're instead saying, "After 30 years, I've been honored to finish memorizing the Book of Allah."
You don't have to memorize the Quran in 1 year. You don't have to memorize it in 5. You can work every single day to memorize it over a period of a decade or longer!
Can you imagine what that's like? For you to have memorized one verse a week while nursing your child? For you to have memorized two verses while stuck in traffic? For you to have gone from one life stage to another and yet through all of it- spent slow but consistent, persistent time with the Book of God?
Do you think you'd regret even a moment of even decades of working for it? How much sweeter is that journey, how much more achingly beautiful is it to have had such a consistent relationship, such a personal connection, such an intimate conversation, with a Book that has been with you, with surahs that you connect with specific stages of your life?
Make the intention, make constant duaa, find a teacher, be consistent, allow yourself to take years if that's what your circumstances demand- but don't give up, don't let go, and pray that Allah makes me and you of, "The people of the Quran–they are the people of Allah and those who are closest to Him" (ibn Majah).
Share:

Isnin, 15 Januari 2018

Juzzuk Amma

Bismillah..

Alhamdullilah rabb al-3alamin.



Today I had an assessment for completing memorising the juzzuk Amma with Sheikha Wafa. Alhamdullillah, all went well. Alhamdullillah.. I just want to mark this day - Monday, 15th Jan 2018, as one special day in my life. Alhamdullillah.

Actually, I still feel surprise with everything, with my ownself basically.. it is unbelievable. If I were to ask myself 5years ago, would you want to memorise the Quran, the answer must be either negative or I don't know.

And here I am, Alhamdullillah...

Thank you Allah swt, for the gift of time and opportunity to learn the Quran, the ability to memorise it, and Subhanallah, when I started a year ago, I only have Surah An-Nas to Surah At-Takatsur in my heart, and today, Alhamdulillah, I have a juzzuk. MashaAllah quwataillah billah.  Slowly, but going there, insyaAllah.

And yes, the biggest lesson that I learn in this whole new journey is, memorisation can sometimes be hard, but the hardest part is to maintain to remember each and every words and not jumbling them which each other. There's no easy way (unless you were born with very good memory) to achieve this rather than to recite them (from your memory) every day, every-single-day. In fact I've read a confession from a hafidzha that she revises 'minimum' 5 juzzuk everyday to maintain her memorisation memory. When you have taken this road, this is what you going to deal with. InsyaAllah, biidznillahi taala, I will do my very best, to keep on memorising other surahs, and to maintain what I have memorised.

For all of us who aiming to become a Quran Bearer -- May Allah help us to steadfast in this journey and make this journey a breeze, and may al-Quran not just become easy to be uttered in our mouth but also shown in our akhlak. Ameen.

Jazakumullahu khayr for Tajweed Made Easy Academy Global . May Allah bless this academy, make it continuously prosper and may He also bless all the teachers and their families and rewards them with abundance goodness in this life and the life of hereafter especially. Ameen.

---
May this sharing brings benefit.
Salam alaik.



Share:

Selasa, 9 Januari 2018

Dengar

Bismillah...

Konsep pembelajaran secara berkesan.

Kisah pertama: Saya diberitahu oleh guru saya bahawa ada pelajar lain dalam kursus kami bermula dari peringkat Pre-Intermediate, selepas 3 bulan terus melonjak ke peringkat Proficient, dan pada bulan ke-5, beliau terus diserap untuk menjadi tenaga pengajar di akademi. Membandingkan pelajar tersebut dengan diri sendiri, saya mengambil masa hampir 3 tahun untuk merangkak naik bermula dari level Intermediate, ke level Upper-intermediate dan sekarang di level Advanced, belum lagi memasuki level Proficient  [nota kaki: Terdapat 6 level mengaji Quran - Beginner, Ilementary, Pre-Intermediate, Intermediate, Pre-Advanced, Advanced, and Proficient - di mana level ini ditetapkan oleh pihak Akademi bagi memudahkan untuk mengenalpasti kelemahan pelajar dan memberi fokus terhadap kelemahan tersebut]. Alhamdullillah, saya berpeluang untuk bertemu dengan pelajar tersebut secara berhadapan dan beliau telah menceritakan sendiri pengalaman beliau bagaimana berjaya menguasai tajwid dan membaca dengan cemerlang untuk tempoh yang singkat. Apa yang beliau lakukan adalah meluangkan masa bersama Al-Quran, satu jam di waktu pagi, dan satu jam di waktu petang, dengan mendengar bacaan Qari (Shk Al-Husary) dan mengikut bagaimana Shk tersebut membacanya. Beliau menghabiskan satu juzzuk setiap hari - mendengar, dan ikut membaca. Pada ayat-ayat yang sukar, dia akan mengulangi sehingga dia merasa lidahnya lancar untuk membaca ayat-ayat tersebut.

Kisah kedua: Ini merupakan kisah seorang ibu kepada 2 ulama terkemuka. Menjadi ibu pada usia muda, beliau merupakan seorang yang buta huruf, tidak pandai membaca. Namun beliau sangat suka mendengar Quran. Setiap hari beliau akan mendengar bacaan Qari dan ikut membaca bacaan tersebut. Beliau menghafal Quran dengan intonasi dan makraj yang tepat hasil daripada mendengar Al-Quran setiap hari.

Kisah ketiga: Ini kisah paling menakjubkan - 2 tahun umurnya, tetapi sudah menghafal 42 surah termasuk surah Al-Waqiah dan Ar-Rahman. MasyaAllah tabarakAllah.. di saat anak-anak kita dilekakan dengan lagu Shark a doo, anak kecil ini gigih diajar oleh emaknya membaca qalam Allah.

Ketiga-tiga kisah ini mempunyai satu persamaan - Belajar melalui mendengar.

Alhamdullillah. I've been listening to a lot of podcast and youtube regarding learning effectively (especially in memorising the Quran), and mostly the speakers stressed on this one important aspect : Learn to listen, Listening to Learn. Tidak dinafikan sebenarnya, dalam menuntut ilmu, perkara yang paling susah adalah untuk mendengar - dan mendengar dengan teliti. Kerana sedari kecil kita diajar mendengar untuk menjawab, untuk memberi respond dan meningkat dewasa, kita pula mengajar diri kita sendiri untuk mendengar apa yang kita hanya mahu dengar. Sebarang kata-kata lain, kita anggap alasan yang bernada bla bla bla..

Ajaib nya Al-Quran adalah ianya diturunkan secara verbal,melalui malaikat Jibrail as. bukan nya secara bertulis sebagaimana kitab taurat, injil dan dzabur.

Menurut buku Tafsir ibnu Katsir, ketika ayat-ayat Al-Quran mula dibaca oleh Jibrail as, Rasullullah saw akan mendengar dan terus cuba menghafal, kerana:
1. Baginda saw begitu gopoh untuk menbaca al-Quran kerana kecintaannya kepada wahyu yang diturunkan,
2. Baginda saw bimbang akan terlupa ayat-ayat tersebut.


Allah swt kemudiannya berfirman memberitahu baginda saw bahawa apabila Jibrail as membawa wahyu, baginda saw hendaklah hanya mendengar sahaja. Allah swt telah menegur baginda saw berkenaan dengan perkara ini, di dalam surah Al-Qiyamah, ayah 16-19:

Janganlah engkau (wahai Muhammad) - Kerana hendakkan cepat menghafaz Quran yang diturunkan kepadamu - menggerakkan lidahmu membacanya (sebelum selesai dibacakan kepadamu).
Sesungguhnya Kamilah yang berkuasa mengumpulkan Al-Quran itu (dalam dadamu), dan menetapkan bacaannya (pada lidahmu);(Al-Qiaamah 75:17)
Oleh itu, apabila Kami telah menyempurnakan bacaannya (kepadamu, dengan perantaraan Jibril), maka bacalah menurut bacaannya itu;
(Al-Qiaamah 75:18)
Kemudian, sesungguhnya kepada Kamilah terserah urusan menjelaskan kandungannya (yang memerlukan penjelasan). (Al-Qiaamah 75:19)



Larangan yang sama turut difirmankan oleh Allah swt dalam Surah Taha, ayah 114:

Maka Maha Tinggilah Allah, yang Menguasai seluruh alam, lagi Yang Benar (pada segala-galanya). Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) tergesa-gesa membaca Al-Quran sebelum selesai dibacakan oleh Jibril kepadamu, dan berdoalah dengan berkata: "Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku".


Menurut buku Tafsir ibnu Katsir lagi, ayat-ayat ini merupakan satu bentuk pendidikan yang diberikan oleh Allah swt kepada Rasul-Nya berkenaan dengan adab menuntut ilmu (di saat Rasullullah saw menerima wahyu daripada Jibrail as) dan teknik pembelajaran yang berkesan iaitu:

Diam dan dengar dengan teliti, apabila guru memberikan maklumat.


Pelajaran yang dapat kita ambil di dalam ayat ini menurut Dr Wahbah al-Zuhaily adalah : "Secara mutlak tidak dibenarkan seseorang itu tergesa-gesa, walaupun di dalam perkara Agama." [al-Tafsir al-Munir, 15/288].  Sebagai umat Nabi saw, kaedah mendengar baik-baik (listening), baru membacanya, mentelaahnya, merupakan cara pembelajaran yang terbukti berkesan.

InsyaAllah, saya akan cuba untuk mempraktikkan konsep pembelajaran ini. Kerana kadang bila guru sedang berbicara, diri sendiri juga sibuk nak berkata-kata. Lebih-lebih lagi kelas online, guru sedang bercakap untuk memperbetulkan bacaan kita, diri ini pula tak sabar-sabar nak utter semula apa yang diperkatakannya. Sehingga kadang-kadang mesejnya jadi clash. Kena berdiam sabar seketika untuk 'memuat-naik' ilmu daripada guru kita. 

Banyak hikmahnya untuk mendengar dengan teliti sebelum bertindak. Malah Allah swt, turut menjelaskan, mendengar dengan baik adalah ciri mereka yang ulul albab. Firman Allah swt dalam Surah Az-Zumar, ayah 18:

Yang berusaha mendengar perkataan-perkataan yang sampai kepadanya lalu mereka memilih dan menurut akan yang sebaik-baiknya (pada segi hukum agama); mereka itulah orang-orang yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah dan mereka itulah orang-orang yang berakal sempurna (Ulul Albab).
(Az-Zumar 39:18)


Semoga pendengaran yang dikurniakan oleh Allah ini kita gunakan untuk perkara yang bermanfaat dan semoga kita diberikan petunjukNya untuk melakukan sesuatu perkara dengan bertepatan. 

Ameen.


----
Semoga perkongsian ini memberi manfaat.
Salam alaik.
Share:

Selasa, 2 Januari 2018

Sacrifice

Bismillah.

Found this in the FB this morning (from the Memorisation sisters closed group).
Alhamdullillah..


From the above screenshot, apa yang nk di-stress kan di sini adalah perkara sacrifice. Ya, apabila diri sudah memilih untuk berada pada jalan ini, banyak perkara dunia yang telah dan perlu dikorbankan. Alhamdullillah, some of it telah berjaya dilaksana - no longer watching tv, movies, listening to radio. And I start the new year by excusing myself from instagram - change the password to some random numbers, logout and not sure when will I come back. iG at the beginning is fun but once it added the story part and jumbling the pictures to non-date chronology, I started to feel that the platform is tricking me to consume my time- to go to have a look on people stories, and to scroll and scroll and scroll pictures for what reason I don't know. Alhamdullillah, for guidance from Allah,  as without it, I might have forever lost, for not able to not realise this. I only kept Neezaneedles iG as it is my work and source of income, but unfollow most of the people that I used to follow only leaving those who  give benefits. Same as FB, I unfollow most of my friends, unlike most of the thing I used to like, leaving it as a plain place for me to know what is important and to update with the NN fanpage.

Not to compare myself with other people but all I can say is, "Lain padang, lain belalang".  I want to make it happen even I have to go the hard way. I am sorry to all my friends that think I have change, but I believe the change is for a good cause. 


-----
May this sharing brings benefit.
Salam alaik.

Share:

Isnin, 1 Januari 2018