Ahad, 31 Disember 2017

Farewell 2017 and Welcoming 2018

Bismillah..

Few hours left before we bid 2017 goodbye. Alhamdullillah, 2017 has been such a good year with so much opportunities and duas that come true.
All praise belong to Allah swt. Alhamdullillah rabb alamin.

Recapping the year:

But before that, I would like to thank Allah, Alhamdullillah, for Tajweed Made Easy Academy Glabal, Ribaat Rabata, Al-Huda Int and Quran Madinah - these academies which provide online classes, give a big opportunity for me to learn the Book of Allah, without having to leave the house. And these academies are specifically for sisters, it makes more convenient and comfortable for me to seek the knowledge.


  • Alhamdullillah, I done with juzzuk Amma. Sesuatu yang jika ditanya 5 tahun lepas mungkin tidak akan terlintas langsung di fikiran - nak hafal Quran. But here I am, dalam satu perjalanan yang panjang - 1 done, 29 more to go. Jujurnya, bila dah masuk surah Al-Mutaffifin, debaran dia rasa hebat sangat - teruja sebab nak habis dah Juzzuk Amma ni, namun turut bimbang juga surah-surah yang telah dihafal mencair hilang dari ingatan. Tanggungjawab dah semakin besar dan berat. Bacaan dan tasmik mesti dilakukan setiap hari tidak boleh ditinggalkan. Jika dibaca pengalaman mereka yang telah menghafal Al-Quran, setiap hari memang kena baca 5 juzuk minimum, bacaan dari ingatan, supaya ayat-ayat itu melekat segar tidak dek kealpaan. As I fear what I memorise might lost, so I have to face my fear - revise, revise and revise.  
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar ra, bahawa, Rasullullahu saw bersabda: Sesungguhnya perumpamaan orang yang menghafal Al-Quran itu seperti unta terikat. Apabila dia menjaganya, maka unta itu akan tetap ada ditempatnya dan apabila dia melepaskannya maka unta tersebut akan lari.
[Hadith Riwayat Al-Bukhari] 
Allah swt make easy on me. Ameen.

  • I read 42 books. woots woots.. Alhamdullillah, 7 more than what I've targeted.


  • I got the opportunity to learn Arabic, basically Quranic Arabic. Alhamdullillah, walaupon masih belum mahir, namun kefahaman itu telah ada. Bila baca balik Quran tu, boleh la sikit-sikit tangkap susun kata perkataan dalam ayat tersebut. 

  • OSFA is a hit. Alhamdullillah. walaupon business NeezaNeedles masih kecil-kecilan, namun rezeki nya cukup sangat to support my education fees and also to buy books. 

  • Volunteer writer at tazkirah.net and LangitIlahi.com. Thank Allah for the gift and the opportunity to spread dakwah tru my writing. 

  • and Alhamdullillah for the opportunity to become Quran tutor - sharing knowledge and learning together. Getting to know sisters from all over the world with their struggle and passion to learn the Quran. I pray that this will be one of my way to Jannah, as being a housewife I  alway feel that I don't really have anything to contribute to the ummah. Alhamdullillah for this opportunity. 

As for 2018, I am looking forward: 
  1. to memorise at least 2 juzzuk, insyaAllah, may Allah help and make easy for me, Ameen,
  2. to read 50 books, insyaAllah, 
  3. to make beautiful carriers and satisfy my customers, insyaAllah,
  4. to help sisters to read the Quran, insyaAllah, and
  5. I plan to publish my first book, insyaAllah biidhnillahi taala.

May Allah give blessing to everything that we do, may He firm our heart to istiqamah in whatever good deeds that we do, may He alway remind us to always do for His sake, not for the sake of His creation, and may He make ease for anything that we do in the cause of Him. Ameen.

Happy 2018.

___
May this sharing brings benefit.
Salam alaik.

Sabtu, 30 Disember 2017

2017 - Books that I read

Alhamdullillah for the time and ilm. More books in 2018, insyaAllah, biithnillahi taala.









Alhamdullillah. May this sharing bring benefit.
Salam alaik.

Jumaat, 29 Disember 2017

Fear




JoyJots Book club discussion this week is so interesting. Focusing on 'fear' that we human being face. Fear of getting disappointment, disapproval, losing, etc. 
* you can join JoyJots Book club by clicking this link. Its an international book discussion done in the whatsapp platform.

This topic somehow hit me as lately, I am so afraid that I might losing what I have memorised. I dont know but when I started to doing murajaah, I found out that I keep on stumble and jumbling some of the ayah - astaghfirullah. I've been thinking, 'alamak, habislah.. how am I going to continue memorizing further juzzuk when the one that I've just memorised like weeks ago (not even a year or two), have starting to slip off my mind. Allahuakbar.. I was so afraid. I feel like crying everytime thinking about this (I did, O Allah). 

So, what I did was, I kept on praying (just like what the book suggested), makes a lot of dua - in my sujud, during mustajab time so that Allah grant me with good memory that can remember all the surah that I've memorised and keep them save in my mind for the rest of my life. MasyaAllah, quwataillabillah. I started to dig on tips from the net and found this one - Thanks to Allah. 

InsyaAllah, I am going to do what the Shk suggested. It might be hard, but I know I have to learn the hard way, as there is no such thing as an easy way in order to place Quran in your own heart.

May Allah make easy on my journey to memorise the Quran. For you who are reading this, please make dua for me. Jazakumullahu khayr.



How to Memorize the Qur'an Efficiently - Okasha Kameny

Best way to memorise and best way to maintain it.
  • Someone must read it to you. never read it by yourself.
  • Trying get the picture of the page to your memory. - Read the whole page at least 33 times. Then read the line you are going to memorise for 33 times, by looking on mushaf. Close mushaf and then trying to read it based on your memory, 33 times. Move to the nx ayat, Do the same 33 times. Then close mushaf. Comeback in the evening, and try to do the same. 
  • InsyaAllah this method, the memorisation will keep with you forever. It might be time consuming BUT it will save the time for you doing murajaah, as each time you want to recite a surah, the page will appeared in your mind, insyaAllah.

====
May this sharing bring benefit.
Salam alaik.

Isnin, 25 Disember 2017

Motivation To Memorise The Qur'an | Umm Jamaal ud-Din



Click and listen to the yt above for better understanding of the message. 
Alhamdullillah for this beautiful sharing.

Briefly, what I learn (from the yt) -- To find the motivation to memorize the Quran :

1. Niyah
Ask yourself: what is the thing that you'll regret if you die and not get it done before you died? This is to make your vision clearer, and ask yourself: why you want to do this - why do you have this mission.

2. Be realistic to achieve the goals
This will take a great affort - don't compare with others - everyone is different. 
Said to yourself that this will be worth it. Allah swt will raise our darajah in akhirah, biithnillah.
This will required a lot of patient and perseverance.

3. Be prepare to struggle
Memorizing the Quran is a life goal. Life goal means it takes a portion or your life in order to achieve them. Always look at how far you have come -- the more you've going with it, the more you're going to the Quran class = You have progress.
Main thing you need to consistently do is to practice, to practice and to practice.

4. Hold on to your goal despite all odd
Never listen to criticism and negative comment.
Have determination and Allah swt will help you.
Ignore the inner-criticism - self monologue of I can't do it --- IGNORE THEM!!!
Put trust in Allah swt. He will support if we do it for His sake.

5. Keep your imaan strong
Keep your lesson, stay with the halaqa.
Seek help with prayers and patient.
Pray on time, have kushoo.
Stay with people who encourage you - people who believe in your goal.
Protect yourself from sinning.

6. Responsibility - Mom or wife
Be flexible with your goal.
Get there sooner or later - be it 10, 15 or 20 years, BUT get there.
Don't be frustrated if it is not happening fast enough for you. Know that Allah know what best for you.
No matter how many time you slip-off the track from your goal, come back and remember why you want to do this (point #1).

7. Self-dicipline
Put time with Quran - sacrifice the wast time like tv, internet
Have a dateline - create dateline to yourself.
Dedicate time for Quran - find the time and stick to it - Quran is priority to our life, spare time EVERYDAY.
Control time with social media.

8. Keep eyes firmly focus on Akhirah
This life is a test and if we die we cannot come back to correct what we have done. How we are going to meet Allah swt = Be on that PATH.
At least die in the path trying to achieve your gaol to please Allah.
If we do something for Allah, Allah will put happiness in our heart - the Khayr. He will help us in any way.
Remember that: reciting Quran from the heart is not comparable to reciting Quran from the mushaf.

9. Start will small surah
Juz Amma --> Juzz tabarak --> keep going bit by bit --> Reaching Goal
Always asking Allah to help us to memorise the Quran - constantly making dua - asking Allah to help us to focus on the goal. Make dua time tahajud and other mustajab time.

10. Never ever give up
Even we die in the path - we will try and try, even we have to crawl, taking baby steps - but NEVER give up.
Everything that we do for the sake of Allah is not a waste of time.
Strive to reach our goal OR die in the state of striving!!!

---

May this sharing bring benefits.
Salam alaik.





Jumaat, 22 Disember 2017

My motivation to memorise the Quran

Bismillah ..

One thing I love about Friday, after our hafazan and murajaah session, Ustadza will do taaruf session - today its about sharing what makes you decide to hifz the Quran.

It makes me thinking back, why I want to be in this journey. Well, it all started after I've build a quite strong relationship with the Quran - I was and still am, in love with Quran. Alhamdulillah.

At first, I don't feel like I should memorise this Book of Allah swt. Why memorise when you can just read it, kan.. And then, I read this novel - Memeluk Gerhana by Isa Kamari - one of the best novel I ever read. [spoiler : the main character, Ilham, lost his sight at the end of the story. I cried buckets reading on how he copes with his blindness]. Putting myself on Ilham's shoes, all I can think is: how am I gonna read the Quran if I suddenly become blind? It makes me rethinking and realign what I want to do in life --- I decided to jump into this journey: I want to memorise the Quran, biidznillah, please make dua for me.




Subhanallah, for a person who can't even remember song lyric correctly, all I can say is, so far, the journey is quite challenging. Alhamdullillah ala kulli haal. Its a long journey for me for sure, AND I am happy that I got to spend time with Quran everyday. Alhamdullillah for the privilege. :)

May this sharing brings benefit.
Salam alaik.

Jumaat, 15 Disember 2017

9 Tips Mudah Hafal Quran

Bismillah..

Artikel ini saya tulis untuk tazkirah.net. Boleh klik pada pautan ini jika ingin membaca di laman web tersebut.

Namun, saya kepilkan juga di blog ini, untuk pembacaan dan panduan bersama.

Semoga bermanfaat.

~ neeza

________________________________________________


9 Tips Mudah Menghafal Al-Quran 


Al-Quran, secara statistiknya mempunyai 114 surah dengan keseluruhan 6236 ayat. Walaupun bilangan yang dinyatakan itu tampak besar, namun Allah swt telah memudah untuk kita menghafal setiap bait ayat-ayat kalamullah tersebut. 

Allah swt berfirman, 

Dan demi sesungguhnya! Kami telah mudahkan Al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?
[Al-Qamar:17,22,32,40] 

Allah swt menjaga setiap patah ayat-ayat-Nya dari diubah, ditukar atau hilang dengan meletakkannya ke dalam hati-hati orang yang menghafal Al-Quran. Walaupun Allah swt berfirman dengan menyatakan bahawa Al-Quran itu dijadikan mudah, namun ianya tidaklah boleh dilakukan seperti hanya dengan memetik jari, seluruh isi Al-Quran terus tersemat di dada. Sama seperti kegiatan atau aktiviti lain, untuk mendapatkan hasil, perlu ada usaha ke arah tersebut. Jika tidak dipecahkan ruyung, masakan dapat sagunya, maka, seorang yang mahu menyimpan Al-Quran di dalam hati perlu berusaha ke arah itu. 

Menurut kajian saintifik, usia terbaik bagi seseorang untuk mudah menyerap setiap apa yang dipelajari nya adalah di antara usia 5-23 tahun. Pada jeda umur ini, sel-sel otak adalah pada tahap aktif untuk proses pembelajaran dan tahap ingatan juga adalah pada tahap kemuncak. Julat usia ini adalah bonus yang perlu dirembat dan tidak dipersia-siakan kepada mereka yang ingin menghafal Al-Quran. Namun begitu, mereka yang telah melepasi jeda umur 5-23 tahun masih boleh dan mampu untuk menghafal Al-Quran.

Jadi bagaimana mahu menghafal dengan mengekalkan motivasi terutama sekali bagi mereka yang telah berusia, bukan lagi kanak-kanak atau remaja belasan tahun?

Di sini disertakan 9 tips praktikal dan berkesan bagi memudahkan perjalanan seseorang yang ingin menjadi "Pembawa Quran" di dalam hati.

1. Niat yang Ikhlas

Langkah pertama untuk memudahkan perjalanan seseorang untuk menghafal Al-Quran adalah dengan menanam niat yang betul di dalam hati. Seseorang perlu ikhlas, mengejar ganjaran dan melakukannya kerana Allah swt semata-mata. Bukan lah menghafal Al-Quran untuk menunjuk-nunjuk berbangga diri, mengharapkan kehormatan orang ramai atau ganjaran dunia lain seperti jawatan Imam Masjid dan sebagainya.

2. Perbaiki sebutan dan bacaan Al-Quran

Al-Quran sebenarnya dihafal secara audio, melalui lenggok dan intonasi sebutannya, bukanlah secara patah-patah huruf atau pembacaan. Disebabkan ini, kanak-kanak kecil yang telah lancar bercakap mampu untuk menghafal ayat-ayat Al-Quran walaupun mereka masih lagi buta huruf. Oleh itu, jika kita masih lemah dalam ilmu tajwid kita masih boleh menghafal Al-Quran dengan sebutan huruf yang betul dan tepat. Caranya ialah dengan memperdengar bacaan Qari yang mempunyai lenggok bacaan yang hampir sama dengan kita. Namun, janganlah disebabkan kemudahan seperti ini, kita mengambil ringan akan pengetahuan ilmu tajwid. Pengetahuan ilmu tajwid masih penting kerana ia menjelaskan mengapa dan bagaimana sebutan-sebutan tersebut. dibuat secara terperinci.

3. Menghafal dengan menggunakan satu mushaf sahaja


Setiap Al-Quran (yang berbeza penerbitan) mempunyai corak permukaan yang berbeza. Jika kita menghafal dengan menggunakan satu mushaf sahaja, kita akan fasih dengan tulisan khat pd Al-Quran tersebut dan ini mudah untuk hafalan secara visual. Jika kita kerap menukar Al-Quran semasa proses penghafalan, minda kita akan mudah terkeliru dan ini menyukarkan proses penghafalan.

4. Pelajari bahasa Arab dan makna ayat untuk memantapkan hafalan

Pemahaman setiap bait ayat atau pun pengetahuan makna walau hanya sepotong perkataan (contohnya: jannah - syurga, jahannam - neraka) dapat membantu kita dalam proses penghafalan.

5. Plan dan kaedah hafalan

Berikut diterangkan secara ringkas plan untuk menghafal yang mungkin boleh dicontohi oleh para pembaca:

  1. Tulis dan tandakan pada mushaf dengan jelas berapa potong ayat yang ingin dihafal dalam sehari. Sebagai contoh, jika kita ingin menghafal 3 baris ayat sehari, mulakan dengan membaca ayat-ayat tersebut terlebih dahulu daripada mushaf (baca minimum 10 kali).
  2. Kemudian, cuba untuk menghafaz secara berdikit-dikit, jika kita tidak yakin dengan ayat yang dibaca secara hafalan (samada betul atau tidak), jangan teragak-agak untuk melihat pada mushaf.
  3. Selepas percubaan hafalan yang pertama ini, cuba pula untuk menghafal tanpa melihat mushaf. Jika kita masih tidak pasti sama ada bacaan kita betul atau salah (terutama dari segi harakat) kita boleh merekod suara kita semasa menghafal, dan kemudian menyemak hafalan dengan mushaf. Jika didapati hafalan adalah betul dari segi bacaan dan tajwid, teruskan menghafal 3 baris ayat tersebut sambil melakukan pekerjaan seharian kita. Ya, kita boleh menghafal sambil memandu, memasak, ketika menunggu dan sebagainya. Gantikan lagu-lagu di dalam kepala kita dengan ayat-ayat hafalan.
  4. Keesokkan harinya, tambah 3 ayat baru ke dalam plan hafalan kita. Kaedah sama digunapakai - baca dari mushaf minimum 10 kali, kemudian menghafal secara berdikit di samping dipimpin oleh mushaf, kemudian menghafal secara tidak melihat kepada mushaf sehingga hafalan adalah mantap. Namun, 3 baris ayat baru apabila telah tersemat di minda ini, kemudiannya dikaitkan dengan ayat-ayat yang telah dihafal hari sebelumnya.
  5. Dipenghujung hari, sebelum merehatkan diri untuk tidur, baca secara hafazan keseluruhan ayat-ayat yang telah dihafal (maksimum semuka surat) dengan merekodkan bacaan tersebut, dan perdengarkan dengan melihat pada mushaf untuk memerhati hafazan terdapat sebarang kesilapan atau tidak.
  6. Dalam seminggu ada 7 hari - kita boleh merancang untuk menghafal ayat-ayat baru selama 5 hari dan 2 hari berikutnya digunakan untuk mengulangkaji hafalan supaya hafalan semakin mantap.
  7. Ayat-ayat yang telah dihafal, dimasukkan sebagai bacaan (selepas Al-Fatihah) di dalam solat supaya kita lebih seronok untuk menghafal (dapat membaca ayat atau surah baru semasa solat) di samping menambahkan lagi ketajaman ingatan kita terhadap ayat-ayat yang telah dihafal. 
Walaupun plan dan kaedah ini kelihatannya seperti menghafaz secara sendirian, seseorang masih memerlukan seorang guru untuk membantu dalam mencapai target hafalan dan menyemak kelancaran hafalan tersebut. Carilah seorang guru yang membolehkan kita hormat dan takut padanya. Beliau akan mendisiplinkan dan memotivasi kita untuk terus berjaya dalam perjalanan menghafal Al-Quran.

6. Teruskan tilawah

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar ra, bahawa, Rasullullahu saw bersabda: Sesungguhnya perumpamaan orang yang menghafal Al-Quran itu seperti unta terikat. Apabila dia menjaganya, maka unta itu akan tetap ada ditempatnya dan apabila dia melepaskannya maka unta tersebut akan lari. 
[Hadith Riwayat Al-Bukhari]

Jadi, apabila telah memulakan perjalan menghafal Al-Quran, jangan sesekali berhenti atau meninggalkannya. teruskan perjalanan dengan terus membaca ayat-ayat yang telah dihafal atau ayat-ayat baru yang akan dihafal setiap masa dan ketika. Namun sekiranya kita berada di dalam keadaaan yang menyebabkan kita tidak mampu membaca Al-Quran, kita masih boleh memilih untuk mendengar Al-Quran. Membaca dan mendengar Al-Quran setiap masa dapat membiasakan diri kita dengan ayat-ayat Allah swt supaya tidak terlupa atau terkeliru.

7. Adab berdamping dengan Al-Quran

Al-Quran tarafnya bukanlah sama dengan buku-buku lain yang boleh kita perlakukan dengan sesuka hati. Ia merupakan kalamAllah dan terdapat adab-adab yang perlu kita patuhi untuk berdamping dengannya. Seseorang perlu berada dalam keadaan bersih, mempunyai wuduq, dan seboleh-bolehnya berada pada kedudukan mengadap kiblat apabila berhubung dengannya. Antara masa terbaik untuk menghafal Quran pula adalah pada dini malam, di mana seisi rumah sedang nyenyak tidur dan suasana adalah aman dan tenang sekali.

8. Adab pada diri sendiri sebagai bakal "Quran Bearer"

Sebagai seorang yang bakal "Pembawa Quran" di dalam diri, seseorang perlu bertaqwa dan menjaga diri (penglihatan, pendengaran, percakapan) daripada perkara maksiat. Hati yang diharapkan untuk menampung kitabullah haruslah suci, bersih dan jauh daripada hal-hal yang mengotorinya. Perkara-perkara maksiat boleh menjadi titik hitam pada hati dan ini menyukarkan diri sendiri untuk mengingati ayat-ayat Al-Quran yang suci. Di samping itu, makan makanan yang halal lagi berkhasiat (seperti madu, habatussawda, badam) untuk mempertajamkan ingatan.

9. Bersandar hanya pada Allah swt

Berdoalah dengan yakin dan sabar hanya kepada Allah swt, kerana setiap kemudahan datang daripada-Nya. Nikmati setiap bait-bait ayat yang sedang dan telah dihafal. Perjalanan menghafal Al-Quran jika dilakukan kerana Allah swt semata-mata adalah satu perjalanan yang menyeronokkan dan penuh dengan pelajaran. Dan antara pelajaran yang paling utama semasa proses penghafalan adalah mempelajari ayat yang dihafal dan mengamalkan dalam kehidupan seharian sebagai seorang Muslim.  
Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amru ra. bahawa Rasulullah saw bersabda: Akan diseru kepada Shahib Al-Quran : Bacalah dan naiklah ke tingkat darjat Syurga yang lebih tinggi (hampir dengan para nabi), bacalah dengan tartil (bertajwid dan yang berkaitan) sebagaimana kamu baca dengan tartil ketika di dunia. Sesungguhnya martabat dan darjat kamu di syurga adalah ayat terakhir yang telah kamu baca. [Hadith Riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud].

Persoalannya: Berapakah tingkat darjat yang mampu kita daki pada Hari Kebangkitan kelak? Berapa pula tingkat darjat yang kita mahu daki sekarang?

*** Artikel ini saya tulis berdasarkan ringkasan pembacaan buku Sehingga Al-Quran Terpahat di Hati tulisan Mohd Solleh Ab Razak dan buku Cara Mudah dan Cepat Menghafal Al-Quran tulisan Dr Yahya n 'Abdurrazzaq al-Ghautsani. Berkongsi pengalaman sendiri, saya baru sahaja memulakan perjalanan menghafal Al-Quran awal tahun ini tatkala berusia 38 tahun. Alhamdullillah, bergelumang dengan kesibukan sebagai seorang emak kepada 4 orang anak, menguruskan perniagaan sendiri secara kecil-kecilan, di samping menghadiri beberapa kelas agama secara dalam talian, saya telah berjaya mengkhatam hafalan Juzzuk Amma dan kini meneruskan hafalan kepada surah-surah lain. Perjalanan saya masih jauh namun saya berharap perkongsian ini dapat memberi motivasi kepada pembaca di luar sana yang ingin turut sama menghafal Al-Quran. Usia dan kesibukan bukan penghalang. Tekadkan hati, teruskan usaha, insya Allah, Dia akan membuka jalan dan memberi kemudahan. ***

Oleh Neeza Zaini, pada 18 November 2017.

Ahad, 10 Disember 2017

Hujan



Masa enrolled for class Quran Madinah ni, mula nya I dont have any expectation. Linked was shared by Kak Roza (@raudzahroslan) - www.quran-mn.com/women , katanya kelas mengaji paling best sebab mengenangkan pengalaman beliau menetap di Madinah semusim yang lalu. Nak dapat masuk susah juga rupanya, berbulan lepas mendaftar baru terima email that my application is accepted. And so, dah diberi peluang, I joined in the first class. Kelas adalah 5 kali sehari selama 1j30min. 

Mula nya students ramai, kat 45 orang. Recitation day can took one week to finish all the student. So perjalanan kelas memang sgt perlahan sampai rasa nk give-up jugak dengan kelas ni, dalam hati kata, ‘I should just focus on @Tmeaglobal and @Rabata_org @_ribaat_ ’s Quran classes’. But I stayed. 1 months, 2 months, and until today Alhamdullillah, it’s the best decision ever. The class has been split into two classes now, so the new class is only 20 students per class, so Mualimmah boleh focus mengajar kami.

Last few weeks, while Teacher was teaching, all of a sudden, there’s a lot of noise at the background. Something had happen and to our surprise, it was raining in Masjid An-nabawi. Our teacher was so happy as she made this announcement, “I need to end the class now, as its raining here in Madinah. The time is precious, we need to perform prayers.” MashaaAllah tabarakAllah. Seronoknya hujan, pause buat kerja lain (yang juga ibadat sebab mengajar Quran), untuk fokus bersolat dan berdoa.

This is what i want to share- semasa hujan yang terbaik patut dilakukan ialah berdoa. Waktu ini waktu mustajab - Semoga Allah memakbulkan doa dan impian kita, menerima dan redha di atas segala amal ibadah kita dan semoga langkah kita sekeluarga semakin hampir menuju kepada-Nya, dan bukan sebaliknya. Amiin.


May this sharing brings benefit. Salam alaik.

Ahad, 3 Disember 2017

Berubah

Bismillah..


Saya nak berubah, tapi bagaimana?
Soalan yang ditanya oleh mereka yang telah sampai 'seru' untuk berubah, untuk menjadi lebih baik semestinya.

Dan rata-rata jawapan (saya baca) yang diterima - Berubah je jika rasa nak berubah, sebab masa tak menunggu kita. Jika esok mati, bagaimana?

Well, as for me, seorang yang telah mengalami fasa metomorphosis kehidupan yang sangat panjang, berpendapat: jika nak berubah, kena ada persiapan dan persediaan. I started donning the hijab in 2003. Sebelum nak mengenakan sehelai kain di atas kepala ni, macam-macam berlegar di fikiran, kerana sebelum itu pernah juga bertudung (zaman matrikulasi) tapi macam chipsmore - kejap ada, kejap tiada. Hehee.. So, saya tak mahu perkara yang sama berulang kembali. Saya buat persediaan dengan pembacaan, Mengapa wanita Islam kena bertudung? Apa kepentingan tudung pada kami? Kemudian saya pergi survey pulak tudung yang mudah, tak leceh macam sesetengah tudung yang nak kena bergosok setiap kali sebelum dipakai (yang menyebabkan saya turn-off pakai tudung masa matriks dulu). Dan akhirnya saya tunggu masa yang sesuai - saya mula memakai tudung pada 1 Ramadan tahun 2003. Alhamdullillah, kain di kepala ini kekal dipakai dan matlamat pemakaian saya juga jelas - Saya Bangga jadi Muslimah.

Lebih kurang satu bulan untuk berinjak ke tahun baru 2018. Jika dalam hati rasa nak berubah, ini lah masa yang sesuai. Mulakan tahun baru dengan azam baru untuk menjadi manusia baru - yang lebih dekat kepada Allah swt. Kerana: Anjakan tahun menandakan pertambahan satu angka pada usia, menandakan juga kehidupan semakin berkurang dan kematian semakin mendatang.

Apa azam tahun baru anda?

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.
Salam alaik.


Khamis, 30 November 2017

Menstrual cup (product review)

Bismillah..



As a newly converted minimalist, Alhamdullilah, by far, I survive with 7 jubah dress, 5 instant tudung, 5 niqabs (each w different style), 5 pairs of house wear pants and shirt, a pair of shoes, and  approximately 5 pairs of inner wear. Dont be surprise as all these are achievable becos I wear all black.. hehee.

So, what happen is, I can reduced most of my stuff, our household items, BUT this one drawer full of cloth pads rasa mcm tak boleh nak disusutkan amount-nya (masa mula terjebak dulu jadi jakun so asyik nk membeli jer). But I do need it a lot sebab I like to change pads every hour esp on the 1st 2nd day of Aunt Flo, so how la to have less than 5 when you have this habits kan.




Alhamdullillah for google, I found the solution ...


Menstrual cups!


Alhamdulillah, been using this 6 months already (since AF coming back) and love it to bits. Sampai rasa why la I dont think about using this sooner like zaman Zahra lagi (masa zaman active berforum, ada few moms takling about mc but I opt for cp instead).

I have 3, which is more than enough - 1 normal sz for normal flow, 1 small sz for night use or when the flow is about to stop, and another 1 I purposely buy sebab ada sale and thinking of perlu jugak ada spare satu, mana tau tergolek jatuh lubang toilet etc.





And Yes, freedom is mc. You can go to swim on your 1st day of your af so what not to love about it.




Jumaat, 13 Oktober 2017

Jumaat yang Indah

Bismillah...

Jumaat yang indah
Hujan turun mencurah-curah
Ku panjat doa mohon keberkatan
Bagi segala bentuk amalan
Mohon rezeki yang tiada henti
Untuk kehidupan di sini
Juga pada kehidupan yang satu lagi.

Pada pintu langit yang luas terbuka
Penuh harap aku meminta
Agar diri serta keluarga
Hidup damai, aman sentosa
Pengakhiran paling sempurna
Bersatu kembali, bergembira di Syurga.

Perkenankanlah..
Wahai Allah yang Maha Esa.

---
neezazaini, 13Oct2017.


Sabtu, 5 Ogos 2017

Syukurku pada Ilahi

#cerpen
#asahbakatnakjadipenulis

***

Jam 1000 malam.

Alhamdullillah, anak-anak semua telah selamat masuk tidur. Lega rasa hati. Selesai cerita satu hari yang tidak kurang panjang nya. Sebagai seorang surirumah, orang luar mungkin melihat kerjaya ini ringan dan mudah. Malah kawan rapat juga pernah melontarkan pandangan, “Kau senang la kan, tidak terkejar-kejar di pagi hari.. tidak penat seharian di pejabat, dan tidak terkejar-kejar juga untuk pulang ke rumah dan bertarung dengan situasi di rumah.” “Alhamdulillah,” jawapan ringkas dari saya.

Benar, sesungguhnya saya bersyukur. Di zaman ini, di mana  kehidupan berkiblatkan materi, adalah menjadi suatu kesukaran untuk seorang perempuan yang berpendidikan tinggi, melepaskan jawatan di institusi kukuh, untuk berkhidmat sebagai ibu sepenuh masa. Alhamdulillah di atas sokongan suami, tatkala saya melontarkan hajat untuk mengasuh anak dengan tangan sendiri, dia bersetuju tanpa berfikir panjang. Cuma satu katanya, “Hidup tak boleh la bermewah-mewah lagi macam sebelum, sebab sekarang ni saya seorang sahaja yang berkerja”. Saya ambil pesan suami sebagai satu motivasi, untuk hidup berlandaskan keperluan, kerana kemewahan itu pilihan yang andai ada rezeki, kita nikmati, jika tiada, kehidupan tetap disyukuri, dan saya yakin rezeki itu milik Yang Maha Esa dan hanya Dia yang punya kuasa untuk mengagihkan kepada siapa.

Firman Allah swt, yang bermaksud:
Sesungguhnya Tuhanmu yang meluaskan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, 
dan Dia juga yang menyempitkannya. Sesungguhnya, Dia Maha Dalam Pengetahuan, 
lagi Maha Melihat hamba-hamba-Nya.
Surah Al-Israk, 17:30


Saya berbaring, bersedia untuk melelapkan mata sambil bermuhasabah,
“Apa yang telah kulakukan hari ini?”
“Hari ini, adakah langkah ku makin hampir kepada Nya atau semakin menjauh?”
“Wahai Tuhan kami, Tidaklah engkau menjadikan kesemua ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, peliharalah kami dari azab api neraka.”

Hati berdzikir, astaghfirullahu wa atubu ilaih – Aku memohon keampunan daripada Allah dan aku bertaubat kepada-Nya - berulang-ulang dan bagaikan terhipnosis, saya kembali tersedar pada jam 4.30 pagi. Alhamdullillah, masih diberi peluang untuk menjalankan tugas sebagai khalifah.

Masa ini masa emas. Anak-anak masih lena diulit mimpi. Ini rutin pagi yang saya nanti-nantikan, tanda mensyukuri nikmat atas segala anugerah Dia pada saya selama dada masih berombak bernafas. Peluang diri untuk  mencari kekuatan dalam menempuh hari-hari, memohon keampunan-Nya atas dosa yang saya lakukan secara sedar atau tidak, bercerita dan mengadu permasalahan harian, hanya pada-Nya - di kala hari menguji diri, saya menangis sendu mengadu dan di kala hari tersenyum cerah, saya panjat syukur bertalu-talu.  Pada masa yang berbaki, saya amati pesan-pesan Dia di lembar-lembar Quran.

Sayup-sayup terdengar adzan memecah keheningan subuh yang bening. Alhamdullillah, satu hari yang panjang bermula kembali. Harapan setiap hari, langkah ini moga semakin hampir dengan Nya, bukan berpaling jahil, bukan berpaling sombong. 

Neeza Zaini
5 Ogos 2017

Sabtu, 15 Julai 2017

Dalam menghadapi Ujian hidup

#puisibuatanak
#pesanbuatanak
#titipancintamenarikkesyurga
#hatikehati


 Anak-anak Ummi,

Hidup ini suatu ujian
Masalah kadang datang bertimpa-timpa
Hati gundah gulana
Disakiti dan diperdaya
Perasaan hampa kecewa
Iri cemburu pada mereka
Tak puashati pada semua.

Dalam menghadapi ujian,
Mengadulah pada Allah -
Tuhan yang memiliki segala apa yang di langit dan di bumi
Mengadulah pada Allah -
dengan nama-nama-Nya yang mulia bersifat sejati
Mengadulah pada Allah -
di penghujung malam yang berbaki
untuk sebuah permasalahan yang kusut bagi kita
tetapi tidak bagi Dia
Mengadulah pada Allah -
atas urusan hidup dan mati.

Jangan anak-anak ku,
Merepek tak tentu hala
Menitip tinta di laman sosial
Mencerca si fulan fulanah secara subtle
Mengharap sokongan 'kawan-kawan'
yang besar kemungkinan
pada hari kebangkitan,
bakal berubah menjadi lawan..

Firman Allah swt,

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).
Az-Zukhruf 43:67


Neeza Zaini
15 Julai 2017




Ahad, 9 Julai 2017

Hati-hati dengan si pengumpat

Bismillah..

#pesanbuatanak
#titipancintamenarikkesyurga
#hatikehati

Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pengumpat, pencela,
Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya;
Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)!
Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam "Al-Hutamah".
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia "Al-Hutamah" itu?
(Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya), -
Yang naik menjulang ke hati;
Sesungguhnnya api neraka itu ditutup rapat atas mereka.
(Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang yang melintang panjang.
--- Surah Al Humazah, 104:1-9.

Pagi ini, saya tunduk sujud kepada Nya dengan memanjat doa agar dijauhkan dari bersifat mengumpat, mencela, mencaci and mengeji. Naudzubillahi min dzalik. Saya mohon Allah swt melindungi hati dan lidah saya dari berkata buruk tentang orang lain, juga saya mohon teramat sangat supaya Allah menjauhi saya dari golongan manusia pencela, pengumpat, pencaci dan pengeji. Sebab golongan ini berhati toksid, penuh keladak dan bergaul dengan mereka membahayakan, bimbang racun itu tertular ke hati sendiri.

Saya juga titipkan doa kehadrat Allah swt supaya anak dan zuriat turut dilindungi daripada bersifat sedemikian.

Wahai anak-anak tersayang, jika kamu terjumpa golongan ini, yang suka berkata buruk tentang si fulan dan si fulanah yang juga merupakan sahabat kamu, hindar diri kamu jauh-jauh dari dia. Kerana jika dia bisa bercerita keburukan si fulan-fulanah di hadapan kamu, tidak mustahil, dia juga bisa bercerita tentang keburukan kamu kepada si fulan dan si fulanah yang lain.

Anak-anak tersayang, jaga lidah kamu daripada berkata buruk tentang orang. Ingat pesan Allah dalam surah Al-Hujurat, 46:12,

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

Ayat ini dimulai dengan "Wahai orang-orang yang beriman", makanya jika kita mahu menjadi di kalangan mereka yang mempunyai iman, patuhi la perintah Allah dalam ayat ini. Zaman sosial media ni kerap kali kita terdorong untuk mengintip status-status orang yang kemudiannya kita bersangka-sangka sendiri. 'Eh, dia kata tentang aku kah?', yang akhirnya mencetuskan perbalahan. Juga jika kelak kamu punya akaun sosial media sendiri, hindari daripada menulis status-status yang bersifat cryptic, yang menyebabkan orang tertanya-tanya, apa atau siapa yang dimaksudkannya.

Anak-anak tersayang, ingat juga pesan Allah swt dalam Surah Al-Furqan, 25:20,

... dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya).

Setiap manusia itu adalah ujian kepada kita. Peel dia mungkin berbeza, tingkah laku dia mungkin pelik, fikiran dia mungkin lebih kompleks daripada fikiran kita yang simple. Tapi ketahuilah perbezaan tersebut bukan lah untuk merasakan kita lagi bagus dari mereka, bukan juga untuk kita tempik melenting. Bersabar.. kerana Allah swt itu sedang melihat.

Dan anak-anakku, berdoakan lah untuk mendapat pasangan yang baik dan beriman, yang mampu membawa kita ke jalan yang benar, seperti Walidmu. Ummi suatu ketika dahulu suka juga berbicara tentang perkara orang, namun ditegur oleh Walid atas dasar kasih sayang beliau pada Ummi.
    Ummi: Banyak duit jiran beli kereta baru nampaknya, bang.
    Walid: Aih, buat apa dihitung harta orang. Bukan boleh dapat ke kita pun.. biarla dia..
Teguran Walid mungkin kelihatan tajam dan sinis, namun ia melekat di hati Ummi. Sekiranya ia bukan perkara penting tak perlu dibual bicara. Berkata tentang orang boleh mengeruhkan hati, sukar kelak untuk membaca Quran apatah lagi menghafal. Mungkin juga nanti ayat-ayat yang pernah dihafal bisa hilang dalam ingatan sebab hati bertompok hitam lantaran terlalu suka berkata tentang perihal orang.

Seperkara lagi Anak-anakku, tuntut ilmu, perbaharui ilmu yang sediaada, jangan pernah jemu. Seperti kata Imam Shafie, "Tatkala kamu rasa lelah lalu mengalah dalam menuntut ilmu, ketahuilah saat itu kamu telah tadah menyerah untuk hidup dalam kebodohan". Selagi hayat dikandung badan, belajar.. tiada yang lapuk dalam ilmu Islam. Kita disini bertujuan..

Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. Adz-Dzaariyaat 51:56

Dan tujuan tersebut hanya boleh dipenuhi dengan belajar dan berilmu.

Pesan ini juga untuk Ummi mu.. yang punya banyak kelemahan dan kekurangan. Yang sedang bergelut berjihad untuk miliki sebuah hati yang qolbun salim.

Ampuni dosaku ya Allah, dosa yang kulakukan secara sedar atau tidak, dosa yang telah kulakukan pada masa lalu, pada hari ini dan pada masa akan datang. Tunjukkan lah aku ke jalan yang benar ya Allah, jalan yang mendekatkan ku kepada Mu, dan akhiri hayatku di masa Engkau redha pada ku. Janganlah hati ini dipesongkan. Pada Mu aku berharap semoga disatukan kembali dengan ibu ayah, suami, anak-anak dan keluarga tercinta di Jannatul Firdauws. Ameen...

***

Semoga perkongsian ini punya kebaikan.

Salam alaik.

Sabtu, 8 Julai 2017

Quranic Arabic Grammar class - Al-Huda International

Bismillah..



Alhamdullillah, puji dan syukur kepada Allah swt kerana memakbulkan doa yang satu ini - mahu mempelajari bahasa Arab Al-Quran. I stumbled upon the advertisement for the class end of last year, and Alhamdulillah, timing is perfect 8am Friday (waktu Malaysia) and the best part is the class is free. Pelaburan Rm50 sahaja untuk membeli buku rujukan (usd10 in pdf format so kena ada printer to print it on hardcopy).

Alhamdullillah. The pace of the class is very very slow, which is good for me who did not have any Arabic background (accept for the Quran), class is once a week, and there's also a semester break. From January - now (July) the class have been conducted for 15 times (one hour each time), and we still accepted new students if you would like to join in. You are never too late as you can sit by your own maybe 2 hours a day learning from the previous recording and by a week, you will be at the same track as the old students.


Here's the link to join:

QUR’ANIC ARABIC GRAMMAR IN ENGLISH


Alhamdullillah, I learn a lot from this class. Alhamdullillah.

And of course to strengthen your knowledge, kena la ada quizzes and exams jugak kan, jadi kena la bersedia. Sebab bila kita dah commit ourselves to learn, we have to do it betul-betul, supaya ilmu yang kita dapat tu, bermanfaat, diguna pakai, dan kemudian boleh disebarkan kepada orang lain pula. 

Semoga Allah mempermudahkan perjalanan untuk mempelajari Al-Quran, membaca dan memahami ayat-ayat Nya dengan tepat, menghafal dan hafalan itu kekal dalam ingatan dan seterusnya menjadikan Quran sebagai sahabat kita yang paling utama. Ameen.. 

My study spot. 
With the Arabic grammar books in Malay. 
Hahah.. my otak melayu still rasa comfortable and easier to learn them in mother tongues. 


Semoga perkongsian kali ini memberi kebaikan.
Salam alaik.

Jumaat, 7 Julai 2017

Ribaat Student of the Month ~ July 2017

Bismillah.

Alhamdullillah for the opportunity. Never expected this at all. One of the best academy that I am currently seeking knowledge - from sisters to sisters.

As salaamu alaikum, My name is Anneeza binti Zainal. I'm 38 years old from Putrajaya, Malaysia, and am married with four children. I have a Masters in Microbiology and used to work with the Ministry of Health before deciding to become a full-time mom after my second child was born. Before I gave birth to […]:http://rabata.org/home/blog/2017/07/01/ribaat-student-of-the-month-july-2017

If you're looking for an accredited academy (qualified Teachers) to seek the deen, you can try Rabata. I've been in one academy to another, and I personally love Rabata firstly and foremost for the perfect class timing. There's also group discussion via whatsapps and what make me stick to the class is there's a fee. Previous Hannanah Academy is free (you can check my post regarding the class structure in somewhere in Aug 2015) BUT knowing the class is free makes me laking in my commitment. When you have to pay then you will force yourself to attend the class even storm and tornado is coming. Hehee..

I hope this post benefited you.
Thanks for reading.

Salam alaik.


Khamis, 6 Julai 2017

Konsep minimalisme

Bismillah..




Minimalisme. Atau dalam istilah islamiknya - Qanaah = rasa cukup dengan apa yang sudah ada. Hidup tidak berlebih-lebihan.

Qanaah perlu dilatih. Manusia secara tabiatnya tidak qanaah.
"Sesungguhnya manusia itu dijadikan tabiat berkeluh kesah. Apabila dia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah, dan apabila dia beroleh kesenangan, dia sangat bakhil kedekut." Surah Al-Maarij, 70:19-21.

I've been reading about this minimalism life style for quite sometimes. Thanks to those friends who share the website on the FB. One article "How this mom gain back her sanity" (not the exact title but similar maybe) really caught my attention. She was a full time housewife with four kids (same as me), and her problem was too many clean up to be done - she clean up the kitchen, the living room is in mess, she clean up the living room, the other room will be in mess - and for her, this clean up thingie is like a never ending story and as she is about to go crazy in cleaning up, she decided to threw away all her kids toy, living just a truck for the eldest son, a doll for the #2, a teddy bear for #3 and a rattle for the youngest. And amazingly she said, by a week, she did less clean up (because most of the time she is cleaning up her kids' toys) and the kids behave well, playing happily with only one toy.

So, I decided to give a try. Mind you that this is not an overnight process. We been gradually transform ourselves with minimalism life-style maybe 3 years now. It started when we move to a temporary house to renovate our own house. Once we get back, the first thing that triggered me to throw away the unnecessary things is when my kitchen has become smaller. The dry kitchen is now a dining room and the cabinets were moved to the wet kitchen. With only parts of the cabinets left (the rest was thrown away), which make me realise that all this while, I've been keeping junk in it. So, I threw away some of the chinas - the plates, the cups, the teapots (most of them was never been use, and all of them I got from our wedding gifts), baby bottles (mostly Zahra's as others is direct bf). Of course I did not simply dump them, I gave to those who will appreciate them. What left are those plates, cups, mugs, and jugs that we need and use. And Alhamdullillah, since then the items remained in its quantity (maybe decreased as there's mugs that fall and break). 

Next we clean up our wardrobe. Subhanallah, could you believe this,  for someone who wears black all the time, I have 25 pieces of that "one and only colored" abayas. I was like, Oh my, what am i thinking. why la I need to have more than 10 same colored dress, and to make more interesting, three of the abayas, have duplicates - same design, same brand, same colour. Subhanallah!! So I donated 20 of the abayas, living only 5 for my own use, and I was so relieve to see that the wardrobe are now breathable. Hubby then joining the 'party' and he also get rid most of his unused shirts living those that he wears often.  We also clean up the kids cloths, living only a drawer for each kids, which is the essential cloths. 

The next is, yes, we get rids of the kid's toys, the big-big trucks, the small-small cars, tiny little human figurines, the messy hairs little ponies, and what left is a small box of littlest pet shop's animals for the girls and lego's for the boys. And Alhamdullillah, I should have do this earlier. Because YES, I gain back my sanity by removing away the kids toys. They play what they only have and yes, they clean up after they play, unlike previously when they have various type of toys, they play this, they play that, living everything in a big huge mess here and there. 

And we decided to keep this life-style. Buying more is not an option unless we need it. Seriously, I am so sick of having so many things. Feels suffocated, and as for now, I am so happy to see wide-wide space of our living room, in our own rooms, and in the wardrobes.

But of course,  I can said that I've been naturally-shaping with this kind of life-style before I even know what minimalism is all about. I am such a simple plain person. No make up, no collection of handbags, that one pair of shoes is enough, even before I get married, I am so used to live like this. So to transform myself to living with less item for me is not that hard to do.

And as you might wonder, how's about the memories?
Well, my answer is: We keep memories in mind, NOT in things :)

Sharing some pictures:

My own wardrobe. I dont used that kain batik but keeping for if anything.

Kids room - the drawer is the boys cloths. Each for one. So when there's the baju come in (like the Raya's baju), the old baju will have to bid farewell. The boys pun suka their own wardrobe sebab senang nk cari baju lepas mandi. The toys that only left for the boys are the lego's. And they spent hours playing with them every-single-day.

My abayas and french-jilbabs.

Hubby and Zahra's wardrobe.

The living room. Which the kids can literally play soccer in the house.. hehee..


***
Semoga perkongsian kali ini mempunyai kebaikannya.
Bertemu lagi insyaAllah di lain kali.

Salam alaik.

Rabu, 5 Julai 2017

Eid


 
Tahun ini 2017

Tahun 2016

Tahun 2015


dan tahun-tahun akan datang insyaAllah, konsepnya sama seperti itu.

#MinimalistMuslim
#applyingQanaah
#rebrandingZuhd

My baju is my daily baju and niqab - the perks of wearing only one color.
Hubby wearing the same kurta as on 2015 eid.
Boys also wearing kurta - as it is easier - no need songkok and sampin. I just bought the baju, and they wear with black track bottom, seluar senaman sekolah yang sediada, makanya tak perlu dibeli.
Zahra's abaya was from the one I bought in Mekah, previously kena jahit 2 kali lipat dikaki sebab panjang, now ditetaskan bahagian kakinya, just nice.
And Amina is wearing Yahya's baju melayu from 2015 raya. Dijahit 2kali lipat di tangan dan kaki untuk kasi muat. InsyaAllah next year boleh ditetas dan dipakai lagi.

So this is our Raya concept. Tak perlu beria pening fikir warna sedondon. Pakainya masa raya sahaja lepas tu, terperok dalam gobok..

Oh, teringat, that I wrote this poem during Ramadan.
Sharing it here:

Kisah peti kayu bernama almari
Setiap isirumah perlu ada paling kurang dua.
Khazanah kain pelbagai rupa.

Tshirt kemas tersusun
Lapis demi lapis demi lapis demi lapisTinggi bagai menara.

Seluar bermacam warna
Dari jeans, ke corduroy, ke khaki, batik pelikat pun ada
Aneka jenama.

Yang tergantung
Baju Melayu, Kurung tradisi moden, jubah abaya
Meriah laksana pameran di pasaraya.

Usah cerita pasal tudung
"Aku yang pakai, kau yang panas", katanya
Bikin kontroversi jika bincang soal harga.

Pertanyaan di sini..
Wajarkah lagi - sunnah berbaju baru di Aidilfitri
Jika begini kelihatannya?

Muhasabah

Ayuh qanaah, ada berpada-pada
Bukan hanya konmari
Nampak gobok dah kosong
Geletis hati mahu isikan kembali.

Neeza Zaini, 020617.

How's your raya folks? Semoga tidak boros berbelanja kerana bukan itu cara raikan kemenangan Ramadan.

Sekian perkongsian kali ini. Semoga ada kebaikan.
Salam alaik.

Isnin, 3 Julai 2017

Buku- pencapaian 6bulan pertama

Buku yang dibaca dari Januari - June 2017.
Total - 19 buah

Alhamdullillah.




Kepribadian Wanita Muslimah by Muhammad Ali al-Hashimi
Perbaharui Hidupmu - Jaddid Hayatak by Syeikh al-Ghazali
A Temporary Gift: Reflections on Love, Loss, and Healing by Asmaa Hussein
We Heard the Heavens Then: A Memoir of Iran by Aria Minu-Sepehr
The Priority List: A Teacher's Final Quest to Discover Life's Greatest Lessons by David Menasche
First Things First: For Inquiring Minds and Yearning Hearts by Khalid Baig
Aku: Berdasarkan Perjalanan Hidup Dan Karya Penyair Chairil Anwar by Sjuman Djaya
Mukasyafah al Qulub : Menyingkap rahsia hati menghampiri Ilahi by Abu Hamid al-Ghazali Imam
Al-Shafi'i in Quest of Knowledge by Islahee Muhammad Yousuf, Abu Asad (Translator, Editor)
Pembebasan Dari Kesesatan by Imam Al-Ghazali
Adab Berdamping Dengan Al-Quran by Imam An-Nawawi
Duhai Perempuan Menulislah Agar Engkau Semakin Cantik by Reni Nuryanti
Saya Bukan Fanatik by Norhafsah Hamid
99Q Kecerdasan Berasaskan AsmaulHusna by Sulaiman al-Kumayi
Menulis Mengatur Diri Berfikir by Nisah Haji Haron
Asmaul Husna Di Sebalik Nama-Nama Allah by Muhammad Ibrahim Salim
Horror Stories by Tunku Halim
#Henshin Muslimah: From Jahiliah to Jannah by Kak Hassanah
Dari Lubuk Hati Ibu by Norhafizah Musa

Target buku dibaca untuk tahun 2017 adalah 35 buah buku. InsyaAllah, if I keep this momentum boleh capai target atau mungkin juga boleh exceed target tersebut.

Btw, saya suka apps Goodreads. Jika kamu aktif di sana boleh friend dengan saya Neeza Zaini :)

Ahad, 2 Julai 2017

Ramadan 2017

Bismillah..

Alhamdulillah ketemu kembali.
Hampir 6 bulan menyepi. Kurang motivasi juga kekangan situasi, tatkala idea datang mahu menulis, saat itu juga sang anak berebut nk guna lappy. Sebab itu sy suka catat dalam buku nota. Masa menjahit boleh diam sebentar, menulis segala apa di kepala, puas hati, sambung jahit kembali.
Cuma, iya, hanya saya dan buku nota yang berkongsi rahsia.

Apapun, Alhamdullillah, selesai sudah sebulan berpuasa. Bagaimana Ramadan kalian? Semoga semua amalan kita diterima-Nya, Ameen.

Alhamdullillah, Ramadan terbaik setakat ini bagi diri saya sendiri. Setelah beberapa Ramadan berlalu, Ramadan kali ini memperlihatkan saya sebenarnya mampu untuk bersolat tarawikh penuh sebulan. Ini saya lakukan sendirian di rumah, tidak ikut serta suami ke masjid, sebabnya, saya mahu bersolat dengan tenang dan fokus. Bila di masjid, minda kerap kali berjalan-jalan, dan ini meletihkan, fizikal dan mental. Ditambah dengan beban puasa, rasa letih itu melemahkan semangat, burn-out orang kata. Jadi saya minta izin suami, untuk tinggal di rumah bersama anak-anak. Alhamdullillah. Ketenangan minda membolehkan saya bersolat setiap malam, Lahawlawala quwatailla billah.

Itu antara azamnya. Benar dikata, jika kita gagal merancang, kita merancang untuk gagal. Ramadan kali ini saya persiap diri dengan buku nota khusus (self-made planner Ramadan), rancang aktiviti harian, menu harian, ayat-ayat hafazan dan juga surah2 yang ingin dibaca ketika tarawikh. Alhamdullillah, most of the activity berjaya dilaksanakan, dan Alhamdullillah juga berjaya khatam (no, I did not start from Al-Baqarah, I started from Surah Ar-Rad', continuing from what I've read before Ramadan, and am reading with the Malay translation). Alhamdulillah, setelah seminggu berhari raya, baru semalam mula kembali ke Surah Al-Baqarah.

Selain daripada persiapan Planner Ramadan, antara langkah 'penjagaan diri' yang telah saya buat untuk mengekalkan fokus bulan Ramadan adalah dengan me-log out akaun instagram. Pernah cuba untuk lakukan perkara ini pada Ramadan yang lalu, namun tidak berjaya. Tahun ini, saya ketemu method yang paling berkesan. Ini saya dapat daripada webinar Ramadan - Ustazah tersebut menyataan jika ingin fokus dengan dunia sebenar, log out daripada dunia maya - fb, iG, etc. yang banyak mencuri masa kita tanpa sedar. Konon buka nk tengok update sahaja, alih-alih 1 jam hilang tanpa sedar, mengintip aktiviti orang, sungguh melalaikan!! Ok, berbalik kepada tips Ustazah (maaf saya tak ingat nama), dia menyarankan, before log-out, change the password. A very random password - boleh dapatkan di random password generator dot com. Tukar kepada password tersebut, but make sure to email the password to own self, supaya tidak terhilang. Dah tukar boleh log-out. And of course, jati diri kena kuat juga supaya tidak kembali masukkan password baru untuk login. Alhamdullillah, I did that for my personal iG, and now rasa macam should I remain log-out forever, hahaa.. sebab Subhanallah, tenang betul rasa hidup tanpa iG - sebab hati ini mudah sungguh berkata-kata pabila melihat gambar yang 'pelik' sedikit. I still keep my Fb though, sebab nk tahu tentang seminar, update halaqah sisters' group, and sorry to say, I hv less than 70 friends, which 50 of them is in invisible mode - meaning I dont follow you. Maaf.. konsepnya adalah, saya hanya ingin melihat dan tahu apa yang hati saya perlu.

Dan Alhamdullillah, when you put off on something, you divert your attention to another thing. Target nk baca buku tahun ini adalah 35 buah buku, dan setakat 6 bulan terawal telah berjaya habis baca 19 buah buku. If I keep the momentum, by end of the year maybe boleh baca 40 buah buku atau lebih. Semoga Allah permudahkan. Ameen.

Cukup sampai sini untuk kali ini.
Semoga bertemu di penulisan yang akan datang.

Terima kasih kepada yang membaca (masih ada kah yang baca blog lagi?)
Semoga ada manfaatnya.

Salam alaik.




Isnin, 16 Januari 2017

Geng-geng lama..

We have a very good discussion after memorisation class today. About tongue and how to keep it away from doing sinful act - avoiding gibah, hurtful sentences, etc. This then reminded me about my old friends, kawan-kawan zaman kejahilan dulu kala.

One thing bila dah tua ni, banyak betul jemputan utk reunion- schoolmate, uni, faculty, ex-office.
Jemputan berjumpa, juga jemputan group WA.

I am very sorry for not responding or anything, kebanyakkannya memang aku reject. Maaf, bukan dah tak nak kawan, cuma aku malas nk bersosial. I noticed one thing, we only have a similarity at one point of our life, so perkara yang mampu dikongsi asyik la benda lama kisah sama yang lemau - old pictures, old jokes, old stories - which as for me I've grew up from that "old moment". I've been rebirth to a new person, and I don't like to be reminded to who I used to be. I don't bother to know about your current life too. I am happy if you're happy, takde nya nk cemburu atau mendengki, cuma aku tak minat nak dengar.

Jauh niat nk menyombong, my life is very plain, and am being reserve as I want to keep my heart pure - less talking about dunya, more focus on akhirah. And apart of that, I now have my current new circle of friends, which we talk about what we focusing more now, and Alhamdullillah, I think they're more than enough for now.

Wahai orang-orang yang beriman! Jagalah sahaja diri kamu (dari melakukan sesuatu yang dilarang oleh Allah). Orang-orang yang sesat tidak akan mendatangkan mudarat kepada kamu apabila kamu sendiri telah mendapat hidayat petunjuk (taat mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan laranganNya). Kepada Allah jualah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Dia akan menerangkan kepada kamu (balasan) apa yang kamu telah lakukan. Al-Maidah, ayah 105. 

Sekian. NotaNeeza kali ini. Assalamualaikum.

Isnin, 9 Januari 2017

Pengemis

atau peminta sedekah.

Jangan dicela golongan ini. Kerana kita punya tanggungjawab ke atas mereka.

Ada yang berkata:
"Badan sihat, tapi meminta-minta. Pergila bekerja."
"Diorang tu minta sedekah tapi lepas tu dengan duit sedekah pergi makan restoran mewah."
"Sindiket semua tu. Ada dalang di sebaliknya."

Pertama dan utama, dalam hati kita, kena: Bersangka-baik. Tak kira siapa mereka di sebaliknya, anggaplah kehadiran mereka itu sebagai hadiah dari Allah swt, untuk memberatkan timbangan amal kita. Lagipun memang sudah menjadi tanggungjawab kita untuk membantu golongan yang memerlukan.

Dan pada harta-harta mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat bagian. (Adz Dzariyaat : 19)

Maka berikanlah kepada kerabat yang terdekat akan haknya, demikian (pula) kepada fakir miskin dan orang-orang yang dalam perjalanan. Itulah yang lebih baik bagi orang-orang yang mencari keridhaan Allah; dan mereka itulah orang-orang beruntung. (Ar Ruum : 38)


Kadang-kadang kita pun memang sengkek, tengah kering tapi beri la minima RM1. Sebab Allah swt ada janji, dia akan pulangkan balik pemberian kita itu, berlipat kali ganda.

Jika kamu meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, niscaya Allah melipat gandakan balasannya kepadamu dan mengampuni kamu. Dan Allah Maha Pembalas Jasa lagi Maha Penyantun. (At Taghaabun : 17)

Kedua, jika betul-betul tengah kering, jangan sombong atau herdik mereka. The best thing to do is to smile, and leave, and pray for them so that Allah give rizk to them and pray for ourself too, so that He give us rizk too so we able help the needy.

**

NotaNeeza bersambung lagi di lain masa, insyaAllah. Assalamualaikum.

Ahad, 8 Januari 2017

(Puisi) Tahajud

Detik lima pagi
Kedinginan yang nyaman
Di ruang perbaringan empuk
Mabuk dalam kantuk..

Istighfar perlahan dalam hati
Mencari kekuatan
Melawan kehendak nafsi
Melawan godaan syaitan

Lembab
Terasa masa bagai terhenti
Ada dialog dalam hati
"Bangun, kamu punyai tanggungjawab..
Ini waktu mustajab"

Lena atau jaga
Pilihan ada di tangan
Jika kamu mahu
Allah swt akan beri
Jika tidak, tidak lah Dia rugi
Kerana hakikatnya
Siapalah kita selain hamba.

~NeezaZaini
8Jan17

Jumaat, 6 Januari 2017

Perjalananku Bersama Al-Quran pt2. masalah makraj.

Bismillah.

Alhamdullillah. Perjalananku bersama Al-Quran bersambung lagi..

Masih dengan TMEAG untuk kelas recitation, but this year I enrolled myself to the memorisation class too. So, I have successfully keep myself busy with the Quran with classes from Monday til Saturday, with classes: memorisation alternate each day with recitation. Alhamdullillah.

For my recitation class, Alhamdulillah, I've been promoted to second higher level that is the brown class (the academy divided the students depending on their ability to recite, with black being the best: black, brown, red, purple, pink, yellow and white). Although, I am so happy to be in the new class, but telling the truth, peer pressure sebenarnya masuk brown ni. Others are reciting well with minor correction but me, I am still struggling to pronounce some letters. In other words, my makraj is poor. And like a domino effect, when you have a poor makraj, your recitation will look lousy. Oh! 😞
But I am so lucky to have a very sabr teacher. She will guide me, and teach me how to pronounce the letters correctly and even if I remake the same mistake, she never show disinterested towards me. Alhamdullillah, may Allah bless her and give rewards for her patience.

As for memorisation class, we are now reevaluate back what I've memorised and to my surprise, I found that I've make quite number of mistakes in my recitation. Even the short surah like Al-Ikhlas, there's a minor mistake, the ha letter for the word ahad is not strongly pronounce, thus it looks like the round-ha. And as I stated earlier my makraj is my biggest obstacle. , may Allah forgive and continue to guide me.

Dalam kepala ni dok terfikir, susah jugak nk recite macam sheikh-sheikh dalam kaset tu. Is it because I am not Arab? The academy have this rule not to recite with melody, meaning plain-stiff recitation, and I found it hard to get rid of my melody, mungkin sebab dah terbiasa, and bila dengar sheikh yg recite pun they have they own melody, lenggok bacaan dia. Like even when I speak, I have my own lenggok. The teacher kept on saying, read naturally, like you're speaking, I tried but it doesn't sound good. This make me think, maybe I have a problem with my mouth, teeth structure not well-arrange or maybe my tongue is larger or longer than it should be. Hahaa.. merepek-repek dalam kepala. Then teringat pulak dengan pengalaman haji, duduk dengan jemaah India/Sri Lanka (I like to hanging around with jemaah from other than Malaysia/Indonesia - kurang skit berbual, so i can focus on the Quran or dzikr). Bacaan diorang pun agak pelik jugak, but then again, if we want to be the best, compare ourself with those better than us and not the other way round.

Berbalik kepada my main problem, that is the makraj, I hope and pray that Allah make ease for me.
I will update my story again in the near future. Samada I still have the problem or it has been solve.
InsyaAllah, Yakin boleh. Sebab Allah janji Quran ni mudah:

“Dan sesungguhnya telah Kami mudahkan Alquran untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran?” (QS. Al-Qamar: 17).

Chow for now. Ketemu di notaNeeza yg lain pula. Assalamualaikum.