Wednesday, December 31, 2008

Ellaroo received

Memang dah rasa mesti ada parcel sampai di ofis. So, hari ni memang tekad nak gi ofis - bukan tuk kerja but tuk claim barang.. heheheh..

My new wrap - Ellaroo Maija L size; purposely beli L sebab harga no different between S, M or L. Seperti biasa bought in eBay for 45pound (include postage). Mahal.. memang mahal - 5 meter kain dekat RM300.

What's d different between Ellaroo and MobyWrap?
- both sama je - dua-dua wrap BUT MobyWrap is quite stretchy so tak sesuai ngan Zahra yang dah besar (10kg) - lama-lama pakai dia akan melandut: makes Ummi sakit pinggang.
- Ellaroo ni texture dia macam table runner - kain ala-ala kain guni tapi tak kasar, so tak stretchy and really suitable for toddler.

Since Zahra kat kampung, so Ummi tak bole la nak test pakai - tunggu dia balik baru we all posing.

Meanwhile, MobyWrap bole disimpan for future baby.


Weight Conscious

Berat masa bulan puasa 2008 = 52kg
Berat badan semasa mengandung molar (hari kana DnC) = 57kg
Berat lepas first DnC = 55.5kg
Berat masa kena masuk hospital for kemo treatment = 54kg

Sekarang ni terasa macam berat badan dah naik jer. Kenapa?
1. chemo treatment ni effect dia on me is that I’m became food craving –
immediately lapar after the course – than my fav food would be ice-cream sebab mcm best je texture ice-cream tu rasa sejuk dalam mulut

2. I have stop breastfeeding – so no more fat burns due to bf

3. Dr menyarankan aku makan – penting sangat sebab kalo Hb drop, Beta-HCG will be increased – so mana yang aku nak.. heheheh

Makan, makan jugak.. tapi berat nak la maintain below 55kg jer.. So, kena la angkat buntut sikit - keluarkan balik stepper itu… Heheheh..

Tuesday, December 30, 2008

Selamat Tahun Baru – Maal Hijrah 1430

Asal balik umah, masuk bilik je nangis – teringat Zahra.
Usaha memujuk, Walid bawa gi jalan and we havin lunch at the Johnny’s.



Tahun baru muncul lagi – mengimbau kisah tahun lama:
1. molar pregnancy
2. chemotherapy
3. optra
4. ameda, freestyle, pisa
5. mobywrap, hotsling, ellaroo
6. smartnappy, palm&pond, coolababy, qbaby
7. fly to sabah (2x), langkawi (2x), alor setar, labuan for work with Zahra
8. singer & butterfly (walaupon 2nd hand but I love it very much)
- ada ketawa, ada tangisan..

Semoga tahun 1430 membawa sinar dan harapan baru.. Insya Allah.. Aminnn….

Sunday, December 28, 2008

Hepi Birthday Dear Hubby


Just to let you know, I love you so very much..
Sorry for being unwell..
Thanks for the support given - and being SuperDad for the last few days..

*We went for dinner at Alamanda and bought BigApple Donuts for breakfast tomorrow. Ingat nak tengok wayang tapi tak de yang menarik - Al-maklumla, dah bujang kembali.. hehehehe..

Tag from Cloud9

Here we go:

Do you think you’re hot ?

Hot temper ke? Sometimes masa dolu-dolu kuat jugak naik angin.. heheheh

Upload your favorite picture of you!

Why do you like that picture?

My latest picture at the hospital after kena IV-drip..

When was the last time you ate pizza ?

20 Disember 2008 - Lepas balik dr Babywearing gathering weol singgah kat Domino's Pizza

The last song you listen to?

Ubat Hati - ada 5 perkara nya..

What are you doing right now besides this ?

Pumping for the drain

What name would you prefer besides yours?

People call me An, Neeza, Zaity, Ty, Zha and Dedek - so I had enough of names

Medela Lactina

Semasa di hospital, Umi telah men test-drive satu lagi breastpump Medela made - Hospital Grade BP - Lactina.

My Comment:
Medela Lactina works like Spectra3 – monotonous suction, however only single pump. Bunyi quit loud but bearable la.I managed to get 9oz during first pumping and 5oz on second shot.


Friday, December 26, 2008

Weaning

Start esok, Umi dah tak boleh BF Zahra.
I'm going for a chemotherapy and the drug will pass through my milk. So, BF is a big NO NO.

Usaha pertama for weaning (putus susu), adalah membeli susu formula. Pening Umi n Walid nak cari susu apa yang terbaik untuk Zahra. Yang paling merunsingkan adalah Zahra akan minum atau tidak..

Well, for the first attempt we'll go forGain Plus IQ Abbott. Beli susu kecik je: harga RM21.90.
Hopefully, she'll like the taste.. insya Allah.


CDs Starch

Menjawab kepada pertanyaan seorang teman, "Berapa banyak CDs yang ko ada dan guna?"
Erm, jawapan nya: adalah entry ini.. heheheheh..

Koleksi CDs Umi memang banyak, sebab:
1) hanya beli CD cap ayam,
2) memang hobi membeli gadjet baby ni..
ekekek..

So, to review:

Koleksi inserts: 3 Wahmies OS inserts, Insert Coolababy&Qbaby, Insert SNM, Insert CD Thai

Pocket CDs: Qbaby, SmartNappy Mothercare (SNM) - *Coolababy cuci&diguna

All in One: DIY, WAHM eBay

Fitted: Palm&Pond Cd Thai (koleksi favorite)

CD WAHM eBay: dah masuk dalam kotak sebab saiz tak muat dah

Thursday, December 25, 2008

Zahra - Chicken pox



Umi noticed on saturday afternoon - coming back from babywearing gathering..
Mungkin infected dari taska..

Ekoran dari Umi masuk hospital and Zahra chicken pox ini, Walid kena la amik MC untuk jaga kami berdua.. ekekke..

Babywearing Gathering

Date: Saturday, December 20th 2008
Time: 10am - 1pm
Location: Persatuan Darul Fitrah Malaysia (Damansara Perdana
Street: 9-5 (Floor 3A) Jalan PJU 8/5I, Damansara Perdana
City/Town: Petaling Jaya, Malaysia

Topic: "Eyes on SPOCs"

Dalam sakit yang tak macam orang sakit, ku join jugak gathering ini.. hehehe..

Selamat Datang

Setelah sekian lama berfotopaging, akhir nya I switched to blog hosting..

Untuk pengetahuan, I'm not only opening this blog domain but also another blog domain that is:

http://my-cmp-story.blogspot.com


Heheheh.. Halabo je bunyi nyer kan dengan pembukaan 2 blog.. ekekekek..
Satu lagi blog domain is dedicated to me which I wanna share story to people about complete molar pregnancy - as in my point of journey.

I am not be able to update both of this blogs in daily basis, but I will make date on which day that I wrote the entry.

Thank you all.

Tukar atau stay?

Thursday, 25-Dec-2008 09:25
Tukar atau stay?



Actually ku pon tak tahu berapa ramai pembaca FP ini di luar sana.. but seringkali gk dapat comments from unknown and the day i diagnosed with my (false) pregnancy, ramai hantar sms to congratulate me.. and when the pregnancy has to be remove ramai jugak yang menghantar sms bersimpati..
So, I guess, sedar tak sedar memang ada yang membaca hasil tulisan ku ini..

Tahun baru akan bermula..
I've been thinking to start to blog - actually FP ni pun macam blog jugak sebab aku update hampir setiap hari.. but blogspot mcm menarik sbb u can make label on what you write and uploading gambar pun lebih senang.. but i started with FP hari tu sebab FP senang nak backdate - like blog, from what i know, you cannot simply backdate - maknanya peristiwa hari itu, kena tulis pada hari itu juga..

Erm.. so kalo betul la ada pembaca di luar sana.. Do give me a comment..
Should I stay with Fp or move to blogspot on 2009?

Pandangan pembaca amatlah dihargai.. Terima kasih..




Quote:
Since I'm doing this reader survey, new entry will be posted after this entry. Just note, ok.

Altering the Hotslings

Thursday, 18-Dec-2008 02:16
Altering the Hotslings

Yang kubeli adalah Saiz 4 - ikut tatacara pengukuran..
but bile dah try rasa tak bape nak sedap..
so ku alter la serba sedikit- buat simple jer..

jahitan di bhgn depan:


jahitan di bhgn dalaman:


jahitan di bhgn luaran keseluruhan:


bentuk my hotslings selepas diubah saiz:





Hotslings la pulakkk...

Wednesday, 17-Dec-2008 12:00
Hotslings la pulakkk...

Heheheheh (senyum lebar-lebar dulu.... )

I've received parcel.. yeay..


Hotsling in Action

Thursday, 18-Dec-2008 01:12
Hotsling in Action

Balik kerja trus try..
Heheheh..
My Comment: OK jugak but i prefer wrap lagi la..


Tutorial: How to shop on eBay

Tuesday, 16-Dec-2008 12:56
Tutorial: How to shop on eBay



I love eBay very much.. suka sangat-sangat sampai addicted.. heheh..
Every month mesti je ada barang yang nak dibeli..
Sebab pada aku, banyak barang yang kat eBay ni, harga dia.. jauh-jauh-jauh lebih murah dari beli di Malaysia.. Like diaper bag jenama Storksak kalo beli di web di sini harga dia ~rm750, but in eBay the same exact bag can get like rm450 (harga sampai di pintu rumah) [btw, ini hanyala sebagai contoh sahaja, ku tak beli bag mahal macam tuh].

Since ada yang bertanya macamana nak shoppin via eBay.. di sini ku terangkan serba ringkas prosedur bagaimana untuk menghabiskan gaji bulanan di eBay..

first daftar ngan www.ebay.com.my
kalo dh daftar bole membeli menjual but terhad di Malaysia shj..
kalo nk beli jual international, just click paypay from site ebay.. akan direct gi site www.paypal.com.. then daftar la CC - tak kira master or visa any bank in Malaysia.. daftar ni kena charge gk dlm usd1.5 camtu (lebih kurang rm6)..

pas daftar paypal stil tak le beli jual lagi.. kena tunggu activation number from CC statement - ni nak make sure yg CC tu mmg own by kita bukan org lain punya.. dapat activation number.. masuk balik web paypal - activate kan..

And walla.. dah bole dah beli belah di state & uk dgn hanya dok kat depan TV di Malaysia.. ekekkekek..

tapi, guna paypal diorg ada charge skit..
cm sekarang usd1=rm3.63, paypal akan charge rm3.71 cm tu..

but stil ok la bagi aku compare beli kat malaysia ni..
like PISA kat malaysia rm1680, ku beli di eBay brand new rm750 jer..
hehehehe.. best kan eBay ni..
ikut seruan kerajaan - kita kena la bijak berbelanja.. ekekek..

Milky Me - Part II

Monday, 15-Dec-2008 16:53
Milky Me - Part II

Lama rasa tak mengepam.. Kat umah bagi direct jer..
Alhamdullillah, 3 minggu bercuti, production ada up skit - dapat 7 oz..

Rezeki Zahra untuk esok..

Kembali Bekerja..

Monday, 15-Dec-2008 08:28
Kembali Bekerja..



Mood: Berkobar-kobar..

Aktiviti kami hujung minggu

Sunday, 14-Dec-2008 13:12
Aktiviti kami hujung minggu

Hari ni adalah hari terakhir Umi mc - setelah bercuti selama 3 minggu = 21 hari..
Esok dah start keje macam biasa.. heheheheh..

Aktiviti kami sempena hari terakhir Umi ber-yeehaa..

Pagi: Walid berbasikal - but this is basically his rutine weekend activity


Tengahari: We went out for lunch @ Carrefour Subang Jaya


Petang: Lepak-lepak kat umah jer.. Umi sibuk menggosok baju.. Minah kecik ni dok diam-diam main bedak.. Dah macam Ju-On je jadik nye.. heheh..

Welcome Chevy-O ... Farewell Chevy-A

Friday, 12-Dec-2008 17:11
Welcome Chevy-O ... Farewell Chevy-A

Just to put this date in my Memory Lane - nothing else...

From

To


Kereta baru maknanya hutang pun baru..
Kereta besar maknanya hutang pun besar.. ngeh ngeh ngeh...

Since Umi bayar kereta..
Maknanya potongan bulanan kali ini lebih banyak dari yang sebelumnya..
Maknanya gaji Umi telah tersusut nilai..
Maknanya lebihan untuk bersukaria & berenjoy sakan sudah tiada..
Maknanya no more shopping in my favorite e-store (pronounce as Ebay)..
Aduh doi.. berapa banyak maknanya daa...

Babywearing Part II – I falled in love with my MobyWrap

Friday, 12-Dec-2008 08:45
Babywearing Part II – I falled in love with my MobyWrap

Tika dulu ku bercerita yang Zahra tak nak duduk dalam wrap - menjerit-jerit ketakutan.. Sementelah aku pegang je wrap tu, dah terjerit-jerit dan berlari masuk ke dalam bilik..
Pun begitu, time kita sibuk nak jemur kain, nak basuh pinggan, nak masak – time tu jugak la nak berdukung nyer..

So, I’m not giving up.. trying hard to make full use of the wrap : Zahra telah dipaksa samada dok dalam wrap or just let me finish with my house chores.. and Zahra.. akhir nya kalah jugak ngan Ummi.. and once dah dok dalam kendongan itu, jadi seronak lah pulak dia.. asal ku tunjuk je wrap tu – terus angkat tangan minta didukong.. Heheh..

Dan setelah hanya ber-bbwear di rumah, akhir nya ia dipakai di luar jugak – which only the two of us went out for shopping.. and I really felt the freedom of moving – without the stroller & both hands down.. Heheh..

Maknanya di sini, masih tidak terlewat untuk ku ber-babywearing.. ekekekke..

Fascinating infos regarding breastfeeding

Wednesday, 10-Dec-2008 09:04
Fascinating infos regarding breastfeeding

Interesting facts that I wanna share with people who read my FP - Taken from The Breastfeeding Mother’s Guide to Making More Milk



Expressing milk before baby is born
Sue Cox, a midwife and lactation consultant in Australia, recommends an old method that seems to help getting your milk supply off to a good start: removing colostrums during late pregnancy. This method has not been validated scientifically, but at least it can provide colostrum for any supplementation that’s needed. Concern is occasionally voiced that prenatal milk expression could stimulate labor prematurely, but there is no research supporting this, and in fact, women have safely nursed during pregnancy throughout time. However, stop if you have any unusually strong contractions.

When Milk seems to Dry Up Overnight
Everything seems to be working until one day the milk seems to start disappearing. The most likely explanation is inadequate development of prolactin receptors due to chronic infrequent feeding; once prolactin levels has dropped, the existing receptors cannot sustain the earlier production level. Milk supply mat rebound with renewed stimulation, but other times it is difficult to resurrect. Feeding more often, possibly coupled with the addition of galactogogue is usually the best strategy for turning things around.

Hydration
Its belief that drinking more water makes more milk, which is just as wrong; in fact drinking too much water can actually decrease milk production rather than increase it. The body’s reaction to excessive water intake (well beyond thirst) is to dump the excess fluid through the urine in order to maintain the proper electrolyte balance. Water is diverted away from the breast, and lower milk volume can result. The best advice is to drink to thirst.

Zahra @ 1 tahun 8 bulan

Tuesday, 9-Dec-2008 08:20
Zahra @ 1 tahun 8 bulan

Still BFing...



Another 4 months to go..
Semoga diberikan kekuatan oleh-Mu.. Amin..

Mini Project - DIY Cloth Diaper

Wednesday, 3-Dec-2008 08:00
Mini Project - DIY Cloth Diaper

Sebab Umi bercuti 2 minggu dari hari kena DnC hingga ke hari Raya Haji..
dan dengan boring yang teramat bangat, Umi telah memulakan satu mini projek iaitu - Menjahit sendiri Lampin Kain - version All in One..

Tatacara menjahit didapati dari web/u-tube.. tertarik ngan mat saleh tu jahit mudah je rupa.. and rupa nya, memang mudah pun menjahit CD ni.. Sekejap jer (dengan konsentrasi yg tinggi ni) dah siap..

Satu meter kain bole dapat 4 CDs.. ku beli 2 meter kain.. so patutnya bole dapat 8 CDs.. now baru siap 3, 5 more to go.. huhuhuhuh...