Friday, July 31, 2009

2 hari cuti rehat

..sebab nak menyiapkan tempahan baju kurung for my first ever customer.
Alhamdulillah jadi.. takut gk sebenarnya nak jahit baju untuk orang ni.




Ok.. I'm done. Nak kemas-kemas nak balik Ipoh nak hug-hug Zahra.
See you people next week. Hepi weekend :-)

Jahit lampin kain sendiri

:: dalam bahasa melayu secara keseluruhannya ::

Sebab ramai gak yang bertanya, corak untuk menjahit lampinkain sendiri, jadi di sini saya kepilkan laman sesawang yang saya turunkan:

Ottobredesign

Celticclothswholesale - front
Celticclothswholesale - back


Pesanan tuan punya corak: Corak yang dikemukakan adalah untuk kegunaan sendiri. Sebarang jualan hasil penggunaan corak di atas adalah dilarang sama sekali.

Selamat mencuba :-)

Honeymooning ended today

Yeap, we are in our honeymoon rite now - last Saturday, lil Zahra followed my parent back to Ipoh. Life without her was totally awkward - tido malam tanpa gangguan sampai ke pagi.. hehehe..

What we did during our honeymoony, we catch movies. Yup, at last after nearly 3 years not going to cinema which I thought that I would never step there anymore. We watched Skrip0707 and Transformers. Ha amik, balas dendam sampai tengok 2 sekaligus.. ekekeke.. Both cerita are ok-la. Guess what, I prefer Skrip over the Transformers. Transformers tu ceritanya meleret-leret: too much drama like watching hisdustan movie omitting the nyanyi-nyanyi part.. haiya.


We also went to Sunway Piramid - again, after nearly 3 years. Berubah giler la SP. Lain sangat: make me become very jacoon gitu.. heheheh.

Other than that, sekali sekala hidup bujang berdua cm ni best jugak :-). But of course people, I still miss her. Is like our topic of conversation kalo tak naikkan nama dia, tak sah. Heheheh..

Petang ni balik Ipoh. Tak sabo nak jumpa si busuk itu..

Thursday, July 30, 2009

Edging Machine

@ mesin jahit tepi. Brand Butterfly, China made.


I bought this machine at such a bargain price - RM250, from eBay Malaysia and have been very much lucky to know that the owner staying in Cyberjaya. The machine comes with manual, but was written in Arabic (I guess). I took a week to learn how to use the machine, and Alhamdullillah once you get the picture, its actually very easy to handle. Sekarang ni sangat pro sampai bole godek-godek tukar jarum bagai. Hehehe..

Love this machine to the fullest. Very useful especially when sewing baju kurung. But its kinda loud. I wonder my neighbors must be cursing me in their dreams when I use during midnite. Ekekek..

Wednesday, July 29, 2009

The old buddy


My late old Singer Classic. Bought @ RM250 and sold @ RM100. Very much helpful, indeed. But I need to upgrade due to self-satisfaction. Hopefully she will serve to her new master obediently. Hehehe..

Bagaimana hobi ini bermula

I loved to say it over and over again: I'm not good in this- SEWING. I'm a perfect novice but my spirit to learn to sew is indeed very high.

My first encounter with sewing machine is when I was in primary school - if I'm not mistaken, I was in standard five and was very excited to help my mum sew the curtains, and she unintentionally thought me how to put the thread, and how to control the leg pedal. Our machine was the Classic Singer without the motor. So, it really took high concentration on how to control the pedal - silap kayuh, you'll be sewing reversely. Then, in Standard Six, I joined the Craft Club which made me learn how to do the cross-stitch and such. I've cross-stitched like more that 5 different patterns. I'll take the picture later (all of it is in Ipoh).

Then in Form3, I've learnt how to sew formally. We have the Kemahiran Hidup subject and there I've learnt the different kind of hand-stitches, how to make an apron, how to make a simple shirt and also how to sew a bag. I loved this class very much. But despite of my interest in sewing, I chose to further my study in Science Stream.

However, my interest in sewing came back to me when I stayed in the rent-house, I met this lovely lad who sewn almost 80% of her wardrobe. Cantik sangat jahitan dia. She owned a sewing machine and I've start to do little project (like jahit tudung) using her machine. When I got married, I've learnt that all my sis-in-laws love to sew and my MIL was once a tailor. This gave me a path to be serious in my interest and later I bought my first ever sewing machine - the Classic Singer (but I omitted the pedal and put on the motor) and the edging machine: both in bargains price but really berbakti to me.

Very recent, I sold the Classis Singer and upgrade it to mechanical sewing machine that is the 7444 Precision.

I'm launching this site, not to menunjuk-nunjuk but to inspire myself to sew (more and more and more). :-)

Macam zaman sekolah

- kerja di sini. Why I say so, sebab kat sini ada banyak sangat aktiviti, kelab atau persatuan : Kelab Koir, Kelab Boling, Futsal: ikut rajin atau tidak ajer.

I’ve joined Kelab Sokongan Penyusuan Ibu.. ahaks: rasa tu je kelab yang agak menarik.. huhuh

Dan sempena minggu penyusuan susu ibu yang akan berlangsung minggu dapan, hospi ada menganjurkan Pertandingan Menulis dan Mendeklamasi Sajak. Guess what? I’ve joined..


Hahahah.. tak de kerojer kan . They also organized Pertandingan Melukis Logo which orang-yang-macam-takde-kerja ni join jugak. Tak tahu la bole menang ke tak – the deklamasi sajak will be held this afternoon.. Apa-apa keputusan nya, I’ll update later.. Wish me luck everybody.. hohohoh..

Tuesday, July 28, 2009

Communicate

Aku tukar telefon baru. Tak mahal mana pun – Nokia 3120Classic : tolak ngan telefon lama – jadilah ia RM330.



Tujuan tukar telefon adalah nak menjadikan telefon tersebut sebagai modem so that aku bole connect to the world (gara-gara internet kat ofis yang jaki nak mati!). Tetiba Mat cakap kalo pakai telefon sebagai modem, the phone will be extremely hot thus, bole menyingkatkan jangkahayat nye. Oh.. tak best la kalo telefon cepat rosak. So, after a simple agreement, aku setuju nak beli Celcom BB. Heheheh..

p/s: Orang yang hilang tipon tu gantiannya lagi best.. *drool*.. Orang yang campak hp ke dinding tak nak tukar hp baru ke? Ekekek..

Soalan dan Jawapan pt1

Salam semua. Maaf la lambat skit – bz. Ni nak jawab mereka yang bertanya soalan kepada saya :-) .. heheh..

Soalan 1:

Jawapan: Saya pakai Mothercare Nappy Liner. Harga RM19.90 sepeket contain 100 sheets. It does looks like the Anakku Nappy Liner tapi kat belakang paket dia ada mention 'can be flush in the toilet'. Other than this u boleh tengok kat : http://www.niceclothdiaper.com/nappyliner.htm



Soalan 2:


Jawapan:Bole beli kat http://www.kinderdijk.com.my/ atau kat Asnida.

Soalan 3:

Jawapan: In my point of view, the diaper absorbs well, very trim, easy to use (since its AIO), super velcro fastener and I love it. If your money is tight I highly recommend YuYun diapers. Just remember, you may not get what you pay for, but you do pay for what you get. If something seems to be a bargain, that's probably because the quality isn't very high in the first place.
Dan menjawab soalan tentang pembelian YuYun di eBay, nope, for the time being aku masih belum lagi rasa nak tambah koleksi CD. Enuff with what I have. Kalo ada baby baru mungkin akan usha beli – then, I’ll let you know. ;-)

Soalan pasal Medela FS, I'll continue in pt2. Heheheh..

Akhirnya...

Internet kat ofis ni memang jaki. Hari Isnin bole bukak amazon.com, hari selasa dan seterusnya terus diblok. Hari Rabu aku jumpa website yang agak menarik untuk sewing craft, hari Khamis dan seterusnya, web tersebut tidak boleh dibukak.
Maznah dok browse satu web ada budak 5 tahun mengaji (hafaz) Quran, sejam selepas itu, web tersebut tidak boleh dibukak. Hampeh kan.. ianya seperti setiap gerak geri kami diperhatikan oleh mangkuk yang tak de keje ke hoi!

Ok fine, harta ofis hanya boleh digunakan untuk perkara berkaitan ofis.

Aku pun tak heran.. aku bole pakai Celcom BB. Muahahahah… *evil laugh*

Saturday, July 25, 2009

I can't help but..

..to be very jacoon. Heheheh..

This toy is superb!


50 different stitches - Automatically sewn. Cool huh... :-)

Dah Ok

The internet.. and aku tukar layout lagi.. heheh.. tak de keje betul kan.. Huhuhuh..

Thursday, July 23, 2009

Rosak

The internet at home. Ntahla.. but something wrong somewhere..
Kat office memang tak bole connect but luckily Maznah bawa Celcom BB today.

So until internet dah kembali pulih I'll answering some of your questions.
Sorry people. Have a nice day ahead :-)

Tuesday, July 21, 2009

Deep think

Bagi aku / pada pendapat aku / in my point of view:

Hidup ini macam satu filem Hollywood - sinopsisnya telah diceritakan, ending story tu pun kita dah tahu. Antara kisah dalam filem itu, manusia (aku.. kita) diberi dua pilihan:
1) ikut 'mereka' - mendapat syurga
2) ingkar 'mereka' - mendapat neraka

Bila fikir-fikir balik, aku adalah antara yang mengikut 'mereka' - dapat syurga di dunia ini. Oh, I'm trapped in the system. :(

Korang rasa.. korang kat mana?

Monday, July 20, 2009

Fix it

Yeap, I fixed it - the comment box.
Thanks to Zoora and UK, dan lain-lain jugak yang komen kat shoutbox.

**luv** uol :-)

Sunday, July 19, 2009

Saturday, July 18, 2009

Borong susu

Yesss.. hari ni kami menjadi sangat kiasu - tidak langsung mahu memikirkan tentang orang lain.. nyehahah.

Susu Sustagen Junior 1plus sale dari harga asal RM26.40 ke RM21.30 - banyak tu beza harga: lebih kurang RM5. Jadi untuk menjimatkan poket, kami borong sampai 8.. muahahahah..


Tak pasti sale sampai bile (atau harga dia memang dah turun ke- kalau betul dah turun, Alhamdulillah) tapi Carrefour sekarang ada kidz and baby promotion till 29 July ni.
Tengokla, kalo besok gi Alamanda ingat nak beli lagi la.. ekekekek.. Kiasu nak mampus! hahahahah..

Friday, July 17, 2009

Kenapa nak jual

Ini berikutan dengan iklan penjualan Medela Freestyle. Berdering-dering telefon, bertalu-talu sms masuk. Antara soalan yang ditanya: Serius ke nak jual? Bukan you review kata bp ni the best ker? Kenapa nak jual? Mesin tu bole pakai ke dah rosak?

Heheheh.. first of all, mesin tu aku jual sebab aku dah tak pakai. Lani aku dok pakai ‘mesin lain’ (huhuhuh). So, dari terperuk dalam kotak, baik aku jual – dapat skit duit lebih: menampung kembali susutan kewangan berikutan dengan pembelian ‘mesin lain’ yang digiat gunapakai sekarang.. Ekekek.. Dan TIDAK, bp yang dijual tu tidak rosak – aku sesekali tidak akan menipu my pelanggan – soo not me: after dah expose diri sendiri in this ‘jaringan keluasan dunia :www’, takan la nak end up menipu orang pulak.

You’re still not buying, are you?
Ok la.. okla.. want the truth izzit?
.
.
Cheng.. cheng..
.
.
.
.

Aku ada dua la FS itu. Yeap, I am a maniac.

Seeing double? heheheh....

Ingat tak aku pernah cerita my freestyle ada bunyi macam tak stabil gitu, so, what I did is, I sent back to the State. While she’s in the ‘workshop’, I tots I can survive by using PISA.. but man, I was wrong. It seems like I cannot live without the FS, and having heard that the defect might be irreparable, so senang cerita, I bought a new one (somewhere in September 08), right after I knew I’m expecting, later to realize it’s molar, yadda yadda.. and I stopped pumping because I cannot breastfeed Zahra anymore.
And recently, just really recently, my old BP come back to me (safe and sound), bole digunakan, macam dahulu kala, and I said to myself what’s up with two freestyles? So I decided to let go the new one, keeping the old one as the old one tu dah buruk skit – ada kesan contengan pen: tak best la nak jual barang mahal bende yang dah tak comei.

Itula ceritanya, seadanya. And for record, the pump sold to Anne who stays in JB. Thank you for your prompt payment. Will be post it to you if not tomorrow, Monday then. Sabar yer

Being a jacoonese

Hehehe.. I’m so excited. Pretty much excited, indeed. Heheh..
Introducing to you, people: Singer Electrical Sewing Machine 7444 – Precision.



Mesin ni sebenarnya spesifikasi untuk kegunaan di State (current yang a bit low compare to in Malaysia) as kalo for Malaysian usage there is another different machine – 7465 Confidents.



Apa yang best sangat tentang mesin ni?
Well, this is an electronic machine that can sew up to 50 different stitches, menjahit dengan sangat senyap – jakun aku dibuatnya – kalo yang dulu tu, sekaki keluar dari rumah masih terdengar bunyi nya bergema (I wonder jiran-jiran dulu mesti tertekan tatkala aku menjahit di tengah malam.. hehehe), and not forget to mention, it came with such a bargain price - more or less RM900 altogether: 650 for the machine, 200 for Msian custom tax and 50 for the transformer. Yang lain-lain, I can’t tell much: me myself still need more time to explore the machine.
The Transformer: Revenge of the Fallen


Ruang sangap.. ekekeke

And guess what, I’m keeping this for real – takan jual, NO NO, obviously not today.. but tomorrow? heheheh.. – so I threw away the box. Uh, how jakun is that?


I have a big feeling that Mat and Zahra are sooo jealous with my new baby – yelah, every time I wanted to have close contact with the machine, ada aje gangguan.. haiya.

Buku-buku sumber inspirasi untuk menjahit – kejakunan terserlah..


Okla, nak membizikan diri bermain dengan ‘new toy’. Heheh.. I’ll catch with you people later, ok.

Jakun dalam konteks artikel ini adalah keterujaan yang melampau - tidak bermaksud menyinggung mana-mana pihak :p

For sale: Medela Freestyle

Yes people, you read the title. Clear. Crystal.

I'm selling my 80% new Medela Freestyle (the best breastpump in town).


Selling based on sapa bayar dulu, dia punya. Booking will not be entertained.

Detail, you can check @ preloved-icon. Happy looking :-).

Thursday, July 16, 2009

Program pengurusan

Yeap, ini adalah program intensive pengurusan berat badan – bukan nak kurus: hanya nak urus.. ekekek.. Konfius? Hei, aku tak gemuk la – sungguh, my BMI is 24 – that would be in normal range. Saja nak urus supaya lebih kurus. Huhuh..

Well, nak beli peralatan senaman (treadmill, bicycle and such) adalah diluar kemampuan aku – even aku mampu secara credit tapi takut pulak esok dia jadi tukun, lusa aku upkan kat preloved-icon. Ekekeke..
So, aku hanya beli cds – banyak gak dalam koleksi sekarang ni: ada 7 buah.


Btw, aerobic ni seronok jugak, especially now ada geng time lunchour – buat kat bilik CME Jabatan: using the projector. So seminggu dalam 5 hari=40min jugak la aku bersenam. Okla, at least ada dari tiada.

Dan sebagai motivasi, kita baca buku ok. Heheheh..

Wednesday, July 15, 2009

Feeling romantic

Hari ni dah kerja - setelah 2 hari bercuti. Well, not really officially bekerja: I went for a seminar today. Yeap, another seminar within a week. Seminar entitled Anaerob Update (again, not related with my core-biz) @ Hotel Istana, and again going with Maznah.



Seminar seperti biasa, tak ada apa yang menarik pun BUT pagi tu Mat sent me to ERL, by bike. Lama tak naik motor berdua. We (omitting Zahra) should do this frequent la abang.. ekekekek...

Cerita balik kampung

Kami balik kampung Teganu last weekend sampai semalam. Lama tak balik: last balik was 2 months ago. Kampung was damn hot - panas sangat-sangat: 4 hari kami balik, satu hari pun tak hujan.. huhuhuh..

Aktiviti kami di kampung:
1) Makan - durian, rambutan, mata kucing, sata, otak-otak, seafood goreng tepung: fuh, heaven!

2) Jalan-jalan Pasir Payang naik penambang - tak beli apa pun, I dont really fancy batik, songket or suchs.



3) Then kami pergi ke Taman Tamadun Islam. I forced Mat to bring us there. Heheheh.. tak Tregganian enuff la kalo tak pergi TTI (is like being a KLian but never been to KLCC.. huhuh). The verdict: not bad la the place. Entering fee is RM10 per adult which include RM3 food voucher.



TAPI, wrong timing betul kami pergi - 12 noon - it was stove hot. So, we stayed less than an hour in the TTI - our makcik kecik dah kepanasan.. heheheh

Sunday, July 12, 2009

Lipstick

This is like twitter, heheh..



I'm watching Lipstick now showing @ TV2 - a story about women who faced breast-cancer and make friends at the chemo ward. *terkenang saat suka duka di ppum*

Friday, July 10, 2009

MC hari ini

Last night (and still now) kena diarrhea aka watery stool. So, today aku MC.

What I did today:
1. posted parcel barang-barang orang order from preloved-icon.
2. go to office to settle something
3. dok rumah - golek-golek depan internet
4. baring-baring sambil main Rubik's cube

Arrr... heaven.. heheheh - lepak-lepak ni heaven la, part bertapa dalam toilet memang tak tahan.. ekeke..

And btw, on the way back, singgah beli buah mata kucing - hahah, mengidam mengalahkan orang mengandung. Thanks Mel, sebab gi tau kat mana aku bole dapat buah mata kucing. :-)

And btw (for d 2nd time), I'm thinking of selling my breastpump - yang mana satu - korang check kat preloved-icon. Updating the item somewhere tonite.. or maybe later (tengok tahap kebizian).

Thursday, July 9, 2009

Seminar

Hari ini aku n my colleague, Maznah gi one day seminar kat Boulevard Hotel, Midvalley. Tajuk seminar: Quality Assurance in Serology Testing - takde kena mengena pun dengan my core-biz but nak pergi sebab nak memenuhi syarat 7 hari gi kursus - blergh, tipu.. sebenar nya nak gi jenjalan Midvalley.. huhuhuh..

Time seminar - serius la konon.. padahal sebuk dok tangkap gambo sendiri.. ekekekek

Antara yang menarik gi seminar kat hotel adalah makan time.. Hehehe.. tapi serius cakap tak menarik la makan kat hotel ni.. tak bape nak kena ngan tekak aku

Jalan-jalan di Midval, gi ToyRus and I bought telephone toy for Zahra and Rubik's cube for me.

Pemberitahuan

Preloved-icon updated!

Jomla kita mencuci mata :-)

Wednesday, July 8, 2009

Gastric attact


Dah dua tiga hari aku sakit perut.. giler suffer.. argh..

Tantrum thunder

Bergegar macam halilintar.
Yes, people.. Zahra sekarang memang suka sangat mengamuk tak tentu hala. Her overuse word nowadays is nanak. Semua pun taknak, bila kita buat je.. ha siapla, dia menjerit, menangis, berguling di lantai tak kira tempat dan ketika.
Suruh mandi, nanak.. then dah mandi, suruh keluar dari bilik air, nanak – akibatnya kena paksa keluar dan menangis berguling sampai muntah.
Pilih baju pun satu hal, taknak baju ni taknak baju tu – nak pakai baju Oak (Power rangers) jer: kekadang rasa nak je aku buang baju tuh.
Dan satu lagi, teddybear dia tuh.. jangan la simply memandai mengubah kedudukan – boleh jerit-jerit nangis macam kena pukul.

Last week we went to Alamanda, and yes she threw her tantrum. Punca sebab taknak dok dalam stroller, nak dukung/jalan dan hanya teddybear sahaja yang boleh duduk dalam itu stroller. Weol beli barang quit banyak so since she doesn’t want to sit in the stroll it might as well put the barang in it. Tapi marah, dan mengamuk berguling di lantai Alamanda. Aduhh.. sungguh menguji kesabaran.

Taken http://www.parentingtoddlers.com/toddlertempertantrum.html :
Toddler temper tantrum is something very common. Between the ages of one and three, your previously gentle and loving toddler will have a change of personality. He will no longer be content to accept your rules for everything, but will want his own say in what he does and does not do. Quite frequently, this will result in toddler temper tantrum.
When a toddler starts having tantrums, the first thing the parents should do is decide what is important and what isn't important. If you want to have your own way in everything your toddler disagrees with, then you're likely to spend the majority of your time in a battle of wills. The best plan is to make as few rules as possible. Your child will be more likely to adhere to a lower number of rules and he will also know that those rules are important. Letting him get away with eating breakfast cereal with his fingers may be worth the mess if you know that he will definitely hold your hand to cross a road.
Once you do decide what is important, don't give in. Make sure your rules are constant. If you make a rule that no biscuits may be eaten an hour before tea-time, stick by that rule, even if your toddler's cries are loud enough to annoy the neighbours. Once you give in and hand him a biscuit, he will expect one every time he cries.
A toddler has a tantrum to try and get what they want. If this usually works, they will continue to have tantrums. If, on the other, a tantrum never produces the result they want, they will soon give it up as ineffective.

The following are a number of things you can do when your child is in the middle of a tantrum, without having to give in:
Ignore him.
Most tantrum-throwers are trying to attract attention. If you don't give him that attention, he will lose interest and stop the tantrum.
Send him to bed or to his room.
This gives both of you a cooling down period.
Leave him.
Obviously, don't take your eyes off the child if you do this in public.
Distract him.
Start to play with a new toy, get your child a drink, go outside for a walk. Do whatever it takes to get your toddler's mind off the problem.
Toddler temper tantrum are an inevitable part of a child's development. They can't be completely avoided. But with some back-up options, hopefully the amount of time your child spends in a tantrum will be reduced.

I did asked my colleagues on how to overcome this problem. Their suggestions:
1. cakap elok-elok ngan Zahra, tanya dia apa dia nak – done this, main problem Zahra still can’t talk properly. We have a communication breakdown: tak faham apa dia cakap jadi tak tahu apa dia nak.. erm..
2. mandi kat air kolah masjid – been there, done that.. heheheh
3. bagi je adik kat Zahra – ok, ni je belum… *prayhard*

Tuesday, July 7, 2009

Jadual Keenam

18 Julai ini genap 4 tahun aku served for the Malaysian people. Sebab aku pilih taraf berpencen, basically by 3 years in service aku dah bole tukar taraf but the admin from the previous office tak buat kan (aku pun ignorant). So hari ini aku telah menandatangani borang perakuan penerimaan pencen. Huh (satu keluhan berat dilepaskan di sini).



It seems like I’m going to work at least for another 15 years, barula pencen tu matang. Huhuhu.. lalalala kerja..

I wanted to become a WAHM but I’m afraid I’ll hook with the work rather than the kids/house, I’m dreaming to become a SAHM but I’m not sure of being too dependent, so I opted to be a FTWM because I know my limit.

Semoga Allah membantu dalam segala urusan.. ameeen.

Pengaruh

Kalo dulu tengok apa orang beli, kita pun nak beli juga.

Tapi, sekarang, klik..klik..broswe, broswe, terus terasa nak beli.

Kadang-kadang aku benci teknologi.

Oh tidak.. aku tak beli apa-apa (lagi).. heheheh..

Monday, July 6, 2009

Little laptop for LilZahra

Bukan laptop yang betul tu, tapi laptop for kids - yang educational punya.
Bukan beli pun, redeem point CC Maybank. Tapi Zahra macam tak minat, dia excited nak bukak kotak je, bila dah nampak isi kandung, terus dia letgo laptop tu, gi main basikal. Heheheh.. I guess she still remember kata-kata aku kot, laptop bukan benda mainan. Ekekek..




Tapi bila tengok balik lappy tu pun rasa cam tak sesuai je tuk Zahra main - dia tulis for 4yrs and above. Kena pandai baca and kira baru bole main. So for the time being, simpankan je la dulu.