Thursday, December 31, 2009

15 tahun yang lalu..

adalah zaman di mana aku berada dalam tingkatan 3. Yer, akak dah 30 (kejap lagi nak masuk 31 tahun) adik-adik sekalian.. heheh.

Tingkatan 3 dimulai dengan kekecewaan dan ketidakpuasan hati. Sebabnya, aku ditempatkan di kelas nombor enam (out of 9 classes) yang ada. Batch kami agak besar: ada lebih kurang 300 orang pelajar. Sedari Tingkatan 1, biasanya aku akan berada dalam kelas no2 atau no3 ikut pencapaian dalam tingkatan (kelas No1- memang kelas top la (pelajar terdiri dari no1 ke 30 dalam whole batch) suddenly bila masuk F3 kena campak kelas no6 eventho kedudukan aku masih among top100 (ahaks) dalam tingkatan. Dah la F3 ni tahun ada major exam, so memang mula tu agak tertekan jugakla.

Mula masuk kelas, budak-budak dalam kelas tu semua tertanya-tanya, betul ke aku kena masuk kelas diorang, and I just smile and diorang pon welcome aku dengan melantik aku menjadi Ketua Kelas. Ok, good start: they respect me.. heheh. Hari ke hari, minggu ke minggu, dan seterusnya, aku seronok duduk dalam kelas bersama mereka. Anything they'll refer to me: nak tanya pasal matematik, sains, kemahiran hidup pon, semua refer kat aku. Tiba-tiba terasa menjadi orang penting: yelah selama ni di kelas atasan ada orang lain yang lebih terserlah, so aku dok belakang diam-diam jelah. Lebih best, tiba-tiba je aku boleh dapat No1 dalam kelas.. hahaha.. (sekali lagi, kalo kat kelas atasan ni macam dalam mimpi jelah..) dan aktiviti-aktiviti mengarut seperti buku lirik lagu, koleksi gambar artis, menari tarian 4u2c, feminin, kru dan elite lepas waktu sekolah.. hahah - kesimpulannya, F3 memang best la.

Tapi bila masuk F4, aku masuk Science Class, di mana 70% daripada mereka masuk ke kelas aliran sastera, dan lepas tu memang kami lost touch sehinggalah.. sehinggalah.. 15 tahun kemudian.. - Kami bergather-gather di Facebook.. GILERLAH.. macam tak percaya je boleh jumpa balik bebudak tu dan bergosip-gosip. Dasyat semua orang, ada yang dah jadi cikgu, lecturer, buat bisnes bakeri, jadi secretary: pendek kata semua jadi orang la.. hahah.

Dan bila dah jumpa balik tu, masing-masing sibukla nak tengok gamba memasing. Hehehe.. And YES, suka aku bila dikatakan tak berubah: dan nampak kurus. wakakak.. Tula untung nye gemuk semasa zaman sekolah- senang nak maintain badan. Bayangkan kalo zaman sekolah, ukur lilit peha sama dengan betis, aku tak rasa selepas 15 tahun ukur lilitnya itu tak berubah.. ekeke..

Ni aku 15 tahun lepas, hari terakhir persekolahan di mana weol gi lepak McD Ipoh: gambo purposely difade sebab nak nampak lebih vintage.. hahah. Btw, ni bukan gambo aku ngan budak-budak kelas comot tu.. just nak tunjukkan saiz badan dahulu (di mana sekarang lebih cantik.. ekeke)..


OK. Dah. Yang muntah darah tu sila bersihkan sendiri muntah anda. Hehehe ;)

Guys, the above giftaway still open. Cepat masuk, mana tau boleh berwangi-wangian di tahun baru (HugoBoss tu sangat sedap baunya tau..)

Thursday shopping spree

Im not working today. Mr Hubby wanted to finish his yearly annual leave and I tagged along. Since both of us not working, we took this opportunity to go to the mall. So, we went to Mines Shopping Mall.

We had lunch and after that I went to Tewah Fabric Store while MrHubby and LilZahra went to the other shop. And, I accidentally (ahah!) bought few metres of fabrics. The fabrics were so cute and comel and I have to own them even I don't have any up coming project, yet. I'll think what I'm gonna do with the fabrics later.


And after that we went to the new opening book store: Gramedia Bookstore. And surprise, surprise, they have lots of books and they even sell the Cotton Friend Magazines. Yeay! I bought one and look at the price, they're cheap! :-)



Ok, that's all. Happy 2010. May the new year bring more prosperity to all of us :)

Tuesday, December 29, 2009

The power of blogging

I’ve been sewing for quite sometime, started somewhere in 2008 when I first bought the pre-loved Classic Singer, which most of what I’ve sewn was the baju kurung, and just very recent, I started to make a blog dedicated for my passion.

The intention of this blog was to keep track on what I’ve sewn, either the cloths/attires were perfectly sewn or terribly done. Never had I imagined that having this blog is more than that. I got to join the international exchange, changing my sewing perspective with others, and far more important is I get lots of friends that share the same interest.

The great thing when we’re making friends is that we’re able to help each other. So, big thanks goes to Jessie, for calling me when she went to the Cratfworld, PJ, asking me if I need to buy anything there, and finally go into the hassle to post to me the stuff that I wanted, eventho, we just a cyber-friend.

So, this is my new sewing gadget: The fusible bias tape maker. I bought two different sizes: 9mm and 18mm.


Will review abut the products later when I’ve done godek-godek.

I am happy, You people: have a nice day ahead. :-)

Monday, December 28, 2009

Gegaran sudah terasa

Hujung minggu kami tidak kemana, kecuali pada hari Sabtu dihabiskan waktu dengan mengimbau jejak-jejak zaman bercinta.. echeh.. - we went to Shah Alam. Lama tak pergi, tujuan utama pergi adalah nak lunch di Nyonya Kitchen. Lama giler tak makan sana, amazingly, semua (restoran tu) seperti tidak berubah. Harga pada menu pon masih sama. Hehehe..

And later in the afternoon, pergi rumah my SIL dan mengambil kesempatan itu pergi ke klinik dia untuk buat scan- previously check-up kat KK diorang tak buat view-scan, cuma scan pakai Doppler sound sahaja, yang aku pon konfius samada mendengar degup jantung baby atau bunyi angin dalam perut. Ekekeke…


No, I don’t forget Mat’s birthday, which is today (big thanks to the facebook reminder.. heheh..) Hepi Birthday, Owit: semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Love you as always :-)

*title menceritakan tentang tendangan si kecil yang sudah terasa.. bergegar lemak di sekitar perut.. hehehe :-)

Sunday, December 27, 2009

Round patch skirt

This week sewing project is making skirt for little Zahra. This is my first time sewing skirt as lilZahra, being a tomboi, doesn't like wearing one.

Sewing skirt is easy, and to make the sewing much more interesting, I quilted it from remnant.

Lebihan kain disambung-sambung menjadi bulatan:


The end product:


-Upper part of the skirt was inspired by verypurpleperson

LilZahra joget-joget dengan skirt baru :-)


OK, that's all for this week. You peeps: have a nice day ahead :-)

Saturday, December 26, 2009

Sewing right for the first time

Ok, antara perkara paling crucial semasa menjahit adalah untuk menjahit dengan betul, pertama kali dan seterusnya.

Well, to tell the truth, I am not that good too. The seam-ripper would always be my best-friend when sewing but i thinks that's OK, and whats not OK is if you finished your workmanship and wanted to try your new attires than later found out that it is not your size. A little bit bigger (which is better because you can alter) or worst its a way too small (which is bad because you might consider to charity your new sewn cloth).

I did sew some cloth for Zahra and it turns out to be way too small - this is based on the pattern given. Then, I said to my mom, 'Susahnya nak dapat size yang bersesuaian', then my mom replied, 'Anak depan mata pon nak tengok pattern, ukur la kat badan dia'. Dushhh di situ. Hehehe...

Then, starting from that I never follow the pattern measurements. I will sew based on Zahra size. Which is good because I would never having any problem with wrongly sized sewn but still the seam-ripper would always be my best friend. Hehehe..

So a little tips here - on what should you measure:
taken from The Dressmaker's Technique Bible - by Lorna Knight


This is the measurement that I made when I sew the baju romper for my Zahra:


OK, to conclude: don't depend too much on the sewing pattern but do measure from the real life person, instead.

Happy Sewing everybody :-)

Wednesday, December 23, 2009

Simple A-line Dress

I sewn this baju last night, and snapping some of the steps in order to make a little tutorial, and it turns out to be a very bad idea because fabric chosen was so hard to be captured by the camera. Plus both the wrong and the right side of the fabric having distinctive printed.

However, since I've already make one, and do not want to waste it, I put it here as well for your references (open your eyes widely, readers.. heheh). This is based on my own style: which is very amateur, and I bet you can come out with better looking dress. :-)

First, I drew what I wanted to sew in my sewing moleskin (so that, I get the picture and not misguided).


This is the front top: the upper one is the top, and the below tu adalah lapik belakang (by sewing the pelapik, you dont have to jahit tepi all the curve-parts and tak perlu jahit bias jugak).


Jahit the curve-parts together: leher and the lengan.


Dan selepas jahit, terbalikkan the kain dan iron bagi kemas:


Btw, you have to sew the right side (bahagian kain bercorak) facing together, so that bila diterbalikkan, both wrong side (bahagian tanpa corak) will be inside.

This is the belakang top. Being cut into two pieces (with an inch extra) so that can sew the buttons or zip.


Again, sew with the right-side facing each other at the curve-parts (lengan and leher). Then terbalikkan and iron. Then, what you'll do with the extra part is to fold until you'll find it overlapping each other. Pin both of the fabrics together, then jahit bagi kemas.


Join the sleeves then sew both sleeves together.


As for skirt, the back part is just a simple a-line while the front is a slight bigger so that, can make a simple pleat at the middle.


After sewing the whole thing, then join-together the front part and the back part. Then, jahit tepi the whole stuffs.


And since I'm so lazy to sew the buttons and the buttonholes, I just use the snap prong as the back buttons.


Dah siap:


Totally a simple A-line dress. But to make it more presentable, you can put ribbons, laces, decorative buttons or different colors of fabrics.

Selamat Mencuba :-)

p/s: I know it's a bad-and-not-up-to-the-standard tutorial and sewing style. Sorry for that, and thank you for reading.

Tuesday, December 22, 2009

Tidak ramah



Zahra bagi aku adalah seorang kanak-kanak yang tidak ramah dan sangat pemalu dan agak pendiam. Sepatah ditanya sepatah la dijawab; berpatah-patah ditanya, akan dijawab dengan sepatah juga (ikut mood: kadang-kadang dia wat ignore sahaja).

Penakut dengan orang pon ye jugak walopon lebih dari 8jam 5hari seminggu di-spent di taska. Paling takut adalah orang lelaki, walopon bapak sedara sendiri (kecuali Grandpa, Ki, Abah dan AyahSu). Last week kan kami balik kampong naik AirAsia, mentang-mentang la is a free ticket (we paid about rm190 returns flight to Ktganu), time balik tu, AirAsia dengan sewenang nya bole plak bagi kami sit yang berasingan. Bukanla berasing secara scattered gitu, but berasing dalam erti kata lain terpisah melalui lorong (sit C,D,E – sit selorong adalah A,B,C atau D,E,F), dan bila nak masuk tu baru la kami perasan.

At first, fikir tak de problem kot, sebab apa-apa hal pon, Zahra will attached to Mat, so okla kalo aku nak duduk part lorong satu lagi. Tapi masalah bermula sebab passenger yang dah duduk tepi tingkap tu adalah Encik. So, menangis la tak nak duduk cik akak sorang tu. Nasib baik la Encik seorang yang bertolak ansur, maka dia pon amik tempat aku, dan weol finally bole duduk together gather. Sama gak macam naik teksi nak balik rumah. Mula nak duduk ngan walidnya kat depan, sekali nampak driver teksi, dan-dan terus nak keluar nak duduk belakang ngan aku.

Heheheh.. kadang-kadang rasa klakar, tapi aku suka jugak apabila dia tidak ramah maka adalah sangat senang nak uruskan dia- tak la dia semudah itu dia nak follow strangers.

Tapi walopon agak berat mulut, bagi aku vocab dia banyak jugak.
‘Ummi nak dukung. Tak larat nak jalan’- penggunaan tak larat tu agak mengkagumkan
‘Ops, sorry Ummi. Tak sengaja’ – penggunaan tak sengaja itu adalah wow.

ps: Cepat-cepat buat n3 baru sbb tak nak n3 yg sebelum ni jadi highlighter. Hahah...

New addiction

:: untuk bacaan para perempuan sahaja ::

OK.. OK.. Perlu distress-kan di sini yang aku dah bersara dari online purchasing ni. Lama dah, sejak CC aku mati bulan April yang lalu. Dan sekarang ni kalo nak membeli belah memang direct ke kedai: dan bersediala menerima apa sahaja yang kedai tersebut tawarkan. (Walopon ada masa tu hati meronta-ronta nak pinjam CC Mat nak bersopping online di obersi.. huh.. Dan dapat la sekali, which is somewhere in June di mana aku beli mesin jahit Singer. Itu pon diizinkan Mat (secara berbelah-bahagi) sebab I said that I wanna treat myself a birthday gift).

The boobs getting bigger (ahaks). Tiada penafian di sini. Jenuh kengkadang tu nak cover dada ngan tudung especially di waktu angin bertiup hatta sepoi-sepoi bahasa sekali pon. Dan hari tu kan ada FabulousMom buat jualan pindah kedai, so aku pon bersemangat pergi, hajat hati satu jer: beli bra- lebih tepat beli maternity/nursing bra. Dan sangat tidak tersasar dari tujuan asal, memang aku beli 5 psg bra with total rm200 habis. Heheheh, mesti ramai cakap, mahal nyer bra tu satu rm40- TAK, bra fabmom tak mahal (range rm15-20 camtu) but aku gi beli satu bra jenama Medela harga rm85 (sebelum diskaun harga adalah rm99.90). Giler mahal kan bra Medela ni.

Tapi, Ya Allah, nak mengucap panjang kat sini, gila babeng punya best la bra Medela ni.. Argh… Tak bole nak describe by word akan kebestan nya itu.

So, aku nak beli lagi. Huhuh.. member Mat ada kat US sekarang ni and I did asked Mat nak suruh member dia tolong belikan. And terus Mat cakap, “GILE. Ofismate saya tu lelaki la, takan la nak suruh dia shopping bra pulak”. Hohoh.. tak senonoh kan aku. So, ingat nak browse eBay, shop kat sana and deliver to ofismate Mat (kes nak jimat shipping la ni).. sekali, mahalnyer bra Medela ni kat eBay. MAHAL that is MAHAL. Macam tak logik harga dia kat FabMom sama ngan harga kat US tanpa shippin.

Tapi aku rasa mungkin la logik harga kat FabMom lagi murah, sebab:

Yup, irony kan, brand US, but made in MALAYSIA. Hehehe.. Tak pe.. akan ku serbu FabMom (kedai baru kat IOI Puchong lagi senang nak pergi) demi bra Medela.. ngeee….

*btw, gambo digoogle ek. My size adalah rahsia.. heheheh

Yummy fabrics to be won

I know my middle name isn't Lucky but I'm still gonna give this a shot.
Zura of Sew Retro Chic is hosting her first giveaway with 5 different fabrics to be won.

Check out her blog.



So, friends / readers. Lets all together join this simple giftaway. Ada rezeki kita menang :-)

Taska reject cloth diaper

Komen aku, sekiranya perkara ini terjadi:
Suka tak suka, kita as emak yang menghantar anak di bawah seliaan orang lain kena la ikut kehendak orang yang nak jaga anak kita. Ini adalah untuk kebaikkan anak kita jugak.

Pengalaman aku dalam CD-ing Zahra di taska, mula-mula memang sangat OK. Aku cuma requested, pakai CD macam pakai lampin biasa (minta jangan dibuang la tapi), berak atau kencing semua tu tak perlu basuh, masuk je terus ke dalam *wetbag yang aku sediakan. Namun begitu, penjaga Zahra, Siti nama dia, sangat baik, yang kencing memang dia tak basuh tapi kalo Zahra berak, dicuci jugakla najis Zahra sebelum dimasukkan ke dalam wetbag.

So pemakaian CD di taska memang tidak menjadi sebarang masalah, sehinggalah Siti berhenti kerja dan diganti dengan penjaga-penjaga yang semua pon bermuka baru (dimana masalah seperti yang pernah diceritakan di sini berbangkit). Mula tu aku pon tak perasan yang penjaga baru ni reject CD but then in a week aku realize yang penggunaan CD sangat kurang di Taska (soiled CD hanya ada 1 atau 2) dan terperasan jugak ada CD yang dah hilang (even ia hanyalah CD murah dari tanah besar China jenama Coolababy, tapi sayang jugak wooo). So, immediately, beli sposies ke Zahra and terus dah tak pakai CD sampaila ke hari ini.

Berbalik kepada title, kalo taska tolak CD:
  1. Ikut sahaja apa kehendak taska. Kalo kita stil berkeras nak ikut kehendak kita, bimbang nanti anak akan dibenci oleh penjaga. Penjaga ni pon human being jugak, which some of them bekerja for the sake of money with a little passion on children. So, cukupla kita bayar untuk servis mereka dengan berpesan ‘ni ada ubat, minta tolong bagi ubat pada sekian-sekian waktu; anak saya tak makan ayam ye, nanti dia gatal-gatal; susu dia minta bancuh sekian-sekian oz; ni ebm beku kena panaskan dengan rendam tau, jangan dibiar di suhu bilik atau dipanas dalam mikrowave’ dan lain-lain pesanan yang aku rasa masih bearable untuk dibuat oleh manusia biasa. Dealing with najis ni tak semua orang suka nak buat.
  2. Kalo nak sangat pakai CD (being eco-friendly human being atau nak berjimat dari membeli sposies (CD kan dah mahal, apa hal plak tak digunakan nyer kan..)) so, carilah taska lain yang mampu menerima penggunaan CDs ini.


Itu sahaja. Tepuk dada tanya selera.

*wetbag yang aku sediakan hanya la satu beg plastic yang berzip seperti di sini.

In other notes: Kalo taska tolak CD, bagi aku, aku masih boleh bertolak ansur lagi. Tapi kalo taska tolak EBM, adalah wajib bagi aku cari taska lain yang bole menerima EBM.

Monday, December 21, 2009

Rezeki 2010


Even according to this letter, I have to work until pencen but on the other side, I can now keluarkan my KWSP moolah. Heheheh.. Bole-la, buat langsaikan hutang serba sedikit.. :D

Alhamdulillah.. Terima kasih Allah swt.

Sunday, December 20, 2009

Round-collar dress



This is today sewing project. Another dress for Zahra to wear at the nursery.

Seems that everybody (most of the blogs that I read) are making this kind of dress for their daughter, so I thought of giving myself a try. Eventho, its a little bit senget here and there, but I can say that I'm still proud of myself because I sewn this totally depending on the picture that I see: without pattern nor baju contoh. Clap-clap for myself.. ngee..

The fabric used was cotton flannel, bought at Kajang for rm4 per metre.

Last but not least, my baby (dalam keterpaksaan.. hehehe.. ops, don't get me wrong, she loves the dress but against the idea of tangkap-tangkap gamba ni..) wearing the dress:



Ok people, Happy Working tomorrow.

Long journey home

Kami baru sampai dari kampung. Satu perjalanan yang sangatla panjang nyer:

Seawal pagi jam 8 naik plane dari KTganu.




Then, sampai LCCT, nak rasa adventure skit (berjimat jugak.. heheh), instead of naik taxi, weol naik bas.




Kesian, sampai tertido-tido Zahra naik bas.


Bas sampai ke Salak Tinggi. Di sini kami naik ERL, sampai ke Putrajaya Sentral.




Sampai Putrajaya Central kami naik teksi pulak.



Dan akhirnya jam11, selamat tiba di rumah. Alhamdulillah.


Balik kampung, tak de buat mende. Just melepak dan tidoooo.. syok, sebab kat ktganu hujan lebat sepanjang hari.

OK, Selamat Berhujung Minggu people.. :-)

Saturday, December 19, 2009

Mini sewing machine

a.k.a. hand machine, mesin jahit stapler, mini mesin jahit.

I've heard about this mesin jahit bersaiz stapler when both my parent went for Hajj, that would be somewhere in 2007. At that time I was actively involved in eBay and one of the seller (originated from China) which I bought cloth diapers, did display this stapler sewing machine as one of his items for sale. At first I was interested to have one, but after reading reviews from other people regarding the item, I managed not to buy even the price offer was so cheap- rm5 each. People commented that this item is useless, can't functioning, will eventually rosakkan your fabric, and other comments that makes me scared to own one.

And to my surprise, I found this mini stapler sewing machine at my MIL sewing studio (which has been left unattended for quite sometimes).
I asked my SIL weather this machine functioning or not, and she replied, 'Ntah, dah rosak kot'. Since I have nothing to do, so godek-godek the item and wow, it did functioning. Quite impressive. For me, it's very easy to use, and have quite durable stitches. For someone who doesn't know how to hand-stitch or doesn't like to sew by hand, than this would be an alternative. You just put the thread accordingly, put the fabric and press (like a stapler) and voila, you'll master it.

I think every house should have one- good for mending/repair baju yang koyak / terbetas.

The stitches look like this:


And of course, with a machine that as small as a stapler, don't ever wish to sew a baju. You'll break every pieces of it. :)

Thursday, December 17, 2009

New look

I'm not working today. So, shopping I am, plus the the good thing is: salary in today. :-)

I bought a new rack. Purposely to put the raw stashes. I've been planning to buy a rack but dunno which particularly practical to put on my small studio's space.

Previously, I put all the un-sewn fabrics in a chest of drawers, but it seems not very practical because I tend to forget about the stash and keep on buying a new one, and when browsing tru (via blog) other people sewing room , it gave me an idea that raw stashes should be organized in rack like the wardrobe so that you know which fabric you wanna use for any project you wanna make (provided you have a lot of them la).

I don't really have a lot but an ay-okay la. My new addiction now (besides sewing) is buying fabrics.

So after organizing, the room looks like this:


Btw, the el-chepo rack was bought at Carrefour. Guessed I don't really need fancy expensive rack since I'm just a simply sometimes sewist.

Ok, Happy weekends (another long one) and Salam Maal Hijrah 1431. Enjoy your day, peeps.

Setelah sekian lama...

Aku tak keje hari ni- Zahra threw tantrum twice last nite (sekali sebelum tido and another one dalam jam4 camtu) so both of us macam tak bape nak tido, so, I opted not to go to work dari pergi kerja tapi jadi zombie.

And yang bestnye today adalah hari gaji dengan extra bonus rm500.. heheheh.

So, after lunch macam tu, both of us (Zahra and I) went for shopping. Tapi, silap timing agaknya, dah dekat nak sampai destinasi, Zahra tido dengan sangat nyenyak- nak dikejutkan, takut mengamuk pulak, nak patah balik rumah, rasa rugi and somemore hari ni hari gaji, kalo gi shopping malam mesti ramai orang.

Jadi setelah sekian lama 'bersara', hari ni aku carry balik Zahra: using ERGO.

13kg tu.. semput akak. Tapi, walaupon begitu, dekat sejam jugak aku bersopping. Ekekek..

Oh, esok kami balik kampung. Selamat Tahun Baru 1431 semua.. :-)

Wednesday, December 16, 2009

Papa dan Mama


This is my parent. Papa baru sahaja menyambut ulangtahun kelahiran pada 7 Disember lalu, menjadikan beliau berumur 56 tahun. And, yes, he’s now officially seorang pesara kerajaan aka cikgu pencen. Mama pon telah menginjak 50 pada 6 Disember lalu. I love them both. They might not be a perfect parent (who does anyway?) but having rising by them adalah sangat bersyukur.

Papa adalah seorang yang sangat berusaha keras while mama is simply perfectionist. Sampai sekarang, ada point tertentu aku masih tidak bersependapat dengan mama: like pergi majlis kawin depan rumah, you have to wear a proper baju kurung + tudung beriron (di mana aku gi kerja pon tak iron baju: those cotton silk baju yang needs no ironing la). My argument is easy: orang bukan nak tengok aku pon. Hahah..

Tapi aku tetap sayang mereka. Papa sangat garang. No doubt ayah dahulu kala adalah garang macam rimau. Haaa sekali je dah kecut perut. Tapi kan, walopon garang, papa bukanlah jenis set target yang memaksa. He did say that he wants anak-anak dia blajar tinggi but tak la paksa ko kena jadi doctor, engineer or whatever. Dia cakap jadi cikgu pon dah ok, korang semua perempuan, buat la keje mana yang perempuan mampu buat. Family lagi penting. Mungkin sebab ini, Mama adalah surirumah. Berbeza dengan Papa, aku rasa Mama lebih moden (ahaks). Maksudnya, dia tak nak anak-anak dia (yang semua pompuan ni) dok rumah menghadap duit suami jer- kena ada kerjaya sendiri, kena bole berdiri atas kaki sendiri. Dalam erti kata lain, jangan jadi macam dia. Apa pon pendapat dan perbezaan mereka, I’m happy kerana aku mendapat pendedahan yang sewajarnya dan menjadi apa yang aku jadi sekarang.

Tidak, ulangtahun perkahwinan mereka bukan hari ini. Post ini ditulis specially dedicated for their birthday: 6 and 7 Disember. But I kept on delaying nak menulis (ketandusan idea pun ye jugak).

Erm, tiba-tiba rasa syahdu sebab aku dah sangat dewasa dan bukan budak-budak kecik yang bole bermanja mengada dengan mak pak sendiri. Kenangan zaman kecik adakalanya pahit, tapi bole buat kita tersenyum sensorang bila mengingatkannya. How I miss being a kid.

Simple top and pants

Ok, when I said simple, this is indeed very simple, and very fast project as well. I cut the fabric during my lunch break at the office, start to sew at 8.30pm and finished everything by 10.

This is what I sewn:


Based on this baju+seluar that is no longer fit Zahra because dah kecik.
The baju+seluar was bought at Kelantan when I went there last year for work for rm12. And after completing my version, now I know why la the baju+seluar is so murah. Heheh..

And what makes me more excited to sew is.. tadaa...


Heheheh...

I'm working on new project and again it is another baju for Zahra. She needs a new wardrobe because she's outgrown most of her baju so instead buying, I pledge to sew for her (disamping menajamkan lagi kemahiran menjahit saya).

This weekends we're going back to kampung, so, no sewing. Erm.. I'm going to miss my studio. (Well, sewing is indeed very addictive.. hehehe).