Thursday, April 30, 2009

Cuti panjang

Tengah berkemas-kemas: cuti panjang till nx week.
DH gi outstation, I follow.. Heheheh..

Its ended today


My CC.

I've planned to discontinue the service as I'm no longer working in the ministry: no more outstation.
So, I'm saying goodbye (with tears) to eBay and paypal.. uhuk-uhuk.

Mission seterusnya: Melunaskan hutang.. ngehahah..

Alasan: Jatuh cinta


Sebab tu aku beli lagi. Hehehe.. Best diaper Yuyun ni, sebab ianya AIO - tak perlu nak insert soaker. Sangat suka sampai sekarang ni perasan macam dah lama sangat tak pakai Coolababy.. ekeke.. Sebenarnya, diaper Yuyun ni ada orang pesan, so dah alang-alang beli tu, kawe pun tumpang la sekaki (aku ni memang suka tolong orang beli barang - end up aku pun menumpang sekali: orang pesan beli swing, ku beli botol; orang pesan beli hotslings, aku pun tambah koleksi hotslings aku.. ekeke).

Sebelum orang tanya, baik cakap: again beli di eBay ye, kengkawan :-)

Wednesday, April 29, 2009

Semangat TTC

Hehehe.. I've been doing some research - godek-godek Mr.Google and I've found this journal: The effect of early pregnancy following chemotherapy on disease relapse and foetal outcome in women treated for gestational trophoblastic tumours - best betul kajian ni.. heheheh.

Well, basically I'm not pregnant but in any cases, I need medical prove/evident what will happen if I got pregnant less than a year after chemo.

This is what the paper said. Click pictures to enlarge:
The abstract

The results

Conclusion


*In case u dunno: TTC = trying to conceive

Tuesday, April 28, 2009

Defensive disclaimer

Kat ofis tak le internet, nasib ada streamix kat umah - Thanks DH for installed it. iLUVu.

Blog diupdate di rumah, waktu malam, time berperang ngan Zahra yang nak masuk tido (heheh) dan diautopublish pada keesokkan harinya. Therefore, pertanyaan kengkawan tidak bole dijawab secara langsung - siaran tertunda ke malam hari atau ke hari yang lapang.. ekekek - just to clarify.

To people: thanks for visiting my blog. **LUV** u all. Heheheh

Review: Babywearing

I’ve reviewed breastpumps and cloth diapers. So, to wrap my journey in AP, I’d like to review the carriers that I’ve owned and been using all this while.

I started to wear Zahra when she’s at 2-3 months. She loves to be carried – tido pun nak dukung-dukung – so I bought those crotch carrier (brand Chicco) and wore her until my pinggang jadi sakit-sakit - I carried her most of the time: while doing the house chores, trying to put her to sleep, while breastfeeding her. Too bad no photo – we’re not yet buy the camera at that time. When Zahra reach 5 months, she doesn’t like to be in the carrier – not comfortable I guess – so, till now, the carrier was left in the store room. Sorry no picture – malas nak geledah stor (nanti Mr Hubs bising.. heheheh).

When I was diagnosed with my second pregnancy, Zahra became very clingy – orang cakap sebab nak dapat adik, dia jadi mengada skit – and she’s started back with her previous habit – wanted to be carried: most of the time. I’m still active in the forum at that time and came across with babywearing topic and realized that this is the tool that I’ve been searching to carry Zahra. I then bought the second carrier – a wrap, MobyWrap to be exact. She hated it at first, but then still wanted to be carried, so I made a mandatory, either I carry you using the wrap or you down on the floor, dan sebab nak berdukung punya pasal, akhirnya dia mengalah dan menerima untuk duduk dalam wrap. I love the wrap, cuma kain dia sangat panjang (I have to pre-wrap at home: kalo nak wrap kat destination nanti amik masa and the kain will touch the floor) and Moby is more suitable for newborn not for toddler (Zahra was 1y8m at that time). So, I bought another wrap: the Ellaroo Maija. Best sangat – soft yet sturdy, but too bad I only use it couple of time as I discovered other carrier that is much more practical – the pouch.



My third carrier is the pouch - I bought the hotslings. Oh, this carrier is very convenient – very easy to use and very easy to bring here and there – just put it in the bag. It’s a simple piece of cloth basically – I think they got the idea from those Indonesian ladies yang carry their LO pakai kain batik tu.. hehehe. I have 3 pouches – 2 hotslings and another one is DIY. Seronok ada banyak pouch ni – one I put in the car, one in tingkat bawah and another one kat tingkat atas. So bila nak pakai, capai jer.. ekekek. Yang tak best pasal pouch ni sebab ia ikut saiz tertentu so if like me yang suddenly jadi gemuk, I can’t fit with my first hotslings – nasibla dah ada the new hotslings and the DIY pouch.


The fourth carrier that I’ve owned is the ringsling. Ringsling is just like the pouch but adjustable – pouch basically came in sizes. I bought from the local store – Jumpsac. However, Zahra don’t like it. I don’t know why, she refuses to be in it – cry like kena cubit if I wanna carry her in this carrier. So, I just put it in the car (thought of using it, in case I forget to bring my pouch eventho I knew she hate it).


The last carrier and the best that I’ve ever own is (drumroll…) of course the Ergo – it’s a SSC. DH loves it, me loves it, Zahra just loves to sleep in it. Berbaloi la, tak rugi beli.. even color pink sekali pun. Heheh.



So, for record, I have:
A crotch carrier
3 pouchs
2 wraps
A ringslings
A SSC

What I don’t have is the MeiTai. Don’t even intent to buy one – sebab I think dia macam sama je ngan SSC cuma kena lilit dan ikat – which for me, SSC’s better, tapi tak tahu la if nanti I have a newborn I’ll interested to own a MeiTai– erm, again, maybe not, because I’ll already have wraps to be used with newborn. Well, 8 are enuff - 8 is a good number.. heheheh..

Monday, April 27, 2009

Summon


I'm paying: or otherwise - kompaun RM1000 atau dipenjarakan sehari. Hem..

Update: Menjawab pertanyaan saman apa plak yang aku kena ni kan.. saman parking - letak kereta kat bahu jalan kat ERL Putrajaya: dah tak bole dah sekarang ni - kena letak kat parking space kat bawah tu. Mula kena saman RM100, aku wat tak tahu je. Last dapat surat, dikurangkan ke RM80.. erm bayo jela :-(

Sunday, April 26, 2009

Inai for a wedding

Weekend minggu ini adalah breathable weekend.. heheheh.. sebab gaji dah masuk.. ekekek – kalo tak semput.

We all balik Ipoh, in conjunction with ofismate Mat kawin.. uh, I’m so wanted to go for the Patho-lab HSdg’s Family Day. Tak pa la, I’ll join next year, perhaps.



Makcik kecik pakai inai – grandma dia yang pakaikan. As for the wedding, tak de pict la plak – camera tinggal dalam kereta. I’m about to snap the wedding card – konon bukti la – but somehow misplaced (either dah terbuang or tertinggal). Apapun, biarlah memori terpahat di ingatan (che..wah) – semoga pengantin dimurahkan rezeki (read: cepat mendapat anak) dan bahagia ke hujung nyawa.. Amin.

That’s all - our weekend story. Esok dah kerja oiiii….

Friday, April 24, 2009

New look

I cut her hair. Rimas. Serabut. Nampak belengas. I prefer her in long hair, tapi suruh ikat tak nak - senang crita, zass kan ajer. Hasilnya: heheh.. dia tetap comel -cuma nampak makin tembam.. ekekeke...

Sebelum:


Selepas:


Erm.. belengas tu masih ada.. ahaks..

Thursday, April 23, 2009

Harimau jadian @ Persint10?

Gempar.. gempar.. My ofismate yang dok story - dia dok kat Persint10.

Ceritanya:
Minggu lepas ada fogging, so dia sefamily keluar. Tinggal maid kat rumah sensorang. Pas tu bila dia balik, maid dia macam takut-takut nak bukak pintu. Dia tanya kenapa? Maid dia cakap, time fogging tu ada orang nampak harimau kat bukit belakang. Huh, me myself quite shocked.. ada harimau ke kat hutan kelapa sawit Putra.jaya ni? Pas tu dia cakap ramai yang witnessed (sebab ramai yang keluar time fogging tu kan). So, they called Perhilitan and suchs - authority datang the next day and checked tak de kesan harimau - tapak kaki pun tak de.

Hari Ahad plak sekali lagi gempar - ada orang (ramai katanya) nampak orang jalan macam rimau kat atas bukit yang sama. Em, makna nya yang hari tu nampak tu bukan harimau la, tapi 'jadian' - macam warisjarihantu la plak. Heheheh..


Macam-macam kan. I can't tell how true this story is - not me who witness the incident. Sesapa dok P10 kalo jangan saman I plak.. heheheh..

Wednesday, April 22, 2009

Perkara mendatang

Aku dah start keje macam biasa semula. No more MCs after this – hopefully, aku pun dah taknak dah. Kalau MC dok umah sesaja goyang kaki tu nak la.. hehehe. By this, my chemo treatment dah over – alhamdullillah. Everything back to normal – no tipu, not everything: my beta-HCG yes, dah zero (alhamdullillah) but my weight increased like I-am-a-five-months-pregnant-lady. 6 cycle equivalent to 6kg increased. Nasib hanya 6 kitar sahaja, kalo 10 kitaran chemo mau naik sepuloh kg.. Oh, benci sangat tengok diri kat cermin. Sana sini nampak daging, especially part lengan.. uhuhuh. Konon nak kuruih, aku pon puasa la semalam – tiba-tiba kena migraine attack la plak. Aduh.. tapi puasa tetap puasa. Suffer jugak, baru perasan punya la lama tak puasa sunat – yelah, dah 3 tahun puasa Ramadhan penuh.. heheh.

Kerja pulak seperti orang baru sebab aku pun memang orang baru. Banyak yang tak faham jadi banyak yang nak kena belajar. Nasib la aku ni hanya pegawai picisan, jadi bila cakap tak tahu orang tak la nak pandang lekeh – seriously, kerja kementerian berbeza sangat dengan kerja makmal: jauh macam Bumi dengan Musyitari. Maybe bulan ke hadapan aku nak kena buat attachment kat hospital luar – am looking forward for it. Tempat kerja aku ni nampak sangat canggih tapi sangat fail bab dokumentasinya – rekod pembelian, latihan staf, so and so pun takde. Jangan la sampai semua dalam system, jadi kertas nak dihapuskan terus – we still need pen to write even we have computers.

2009 dah habis suku tahun pertama: tak tahu apa yang aku dah buat – all I can remember is dok mengulang-alik ke PPUM. Oh, sebelum terlupa, aku nak kena declare ke lembaga by end of this month. Remind Mat nak kena bayar cukai tanah before 31stMay. Nak kena bayar saman jugak. Nak apa lagi? Erm cukupla tu, semua pon menyebabkan gaji aku susut nilainya.. haih.

ErgoBaby and FaceBook

People,
Do you Facebook?
Do you like ErgoBaby Carrier?
Do you wanna own an Ergo like me?

If you answered all the above question Yes, fell free to join their Happy Baby PhotoContest – you might win an Ergo Carrier that cost USD94.

Check detail here. Contest end 24 April 2009.

Oh, btw, I don’t get any paid for this ad. Heheheh…

Tuesday, April 21, 2009

A trip to Kuching, Sarawak

How was your weekend, people?
Us – we went to Kuching. Balik kampong merangkum jalan-jalan holiday – sebenarnya tak rancang pun nak balik kampong, Mama&Papa memang nak balik sebab nak jumpa Nenek yang baru je bergelar Hajjah – and I stumbled upon cheap MAS ticket, so ok la nak ikut balik sekali.

Flight pagi jam 10, so weol gi KLIA naik ERL. Dah daftar semua, since masih awal, bawak Zahra main playground. Cukup masa nak check-in, Zahra pun tidur dengan sangat lena dalam pouch. Oh ya, we don’t bring any stroller – just bawa pouch ngan Ergo jer.


Sampai kampong, Zahra was so excited to see the roaster – cock a doodle doo. Ayam ni ayam sabung – sangat ganas.. Heheheh.


Then we went to Muzium Kucing – spent like an hour there. After that, we went to Akuarium Kuching, however, mungkin sebab penat sangat Zahra pun tidur.


So we head to Kuching Waterfront, di mana di sini terdapat banyak kedai-kedai jual barang etnik Sarawak – like tikar, perabot jati and suchs. Sempat jugak makan laksa Sarawak kat my kedai my aunt – James Brooke Bistro.


Malam, pergi jalan ke Pasar Malam Satok – beli la skit baju-baju with Sarawak caption yang murah-murah tu.


The next day, we went to Serikin – border Sarawak dengan Indonesia – banyak jual barang-barang etnik jugak. Panas tempat ni, Ya Allah. Nasib kita orang datang pagi, kalo datang tengahari atau petang biasanya akan jam – too crowd with people.


Balik Serikin pergi rumah sedara mara. Then back to kampong - kemas apa yang patut and heading back to the airport to balik to Putrajaya.


We were very tired, but at the same time, we’re enjoyed. For sure, we’ll come back.

Friday, April 17, 2009

The Checklist

We're going for a weekend vacation. Yeay...

So these are the things we must not forget to bring:
Brain... hahahah.. lawok!

Forgive me: I've found my hobby

Ada orang collect tissues, and ada collecting hats..

As for me, setelah sekian lama tertanya-tanya, 'Do I have a hobby?', started to realized that 'Ya, I do have one'.

Collecting baby bottles: Yup, I collect and not using it. Giler ke hapa?
Antara koleksi yang dikolek dan disimpan dalam lemari (tidak digunakan)

Heheheh.. sebenarnya nak cerita: I bought another pair of baby bottle - Medela 250ml/8oz. Yang ni baru dipasaran tau. Medela bottle yang biasa tu 5oz je. Waktu aku mengepam dahulu, I've always complaining that bottle Medela 5oz ni skit.. tengah sedap pumping kena tukar bottle (cheh..cheh..). So I always wish kalo la Medela ada bottle besar macam Avent tu. Tengok-tengok ada la plak - trus drool. Heheheh...
New Medela 250ml/8oz bottles

Futnote: Title tu untuk Walid: Forgive me, abang.. ada bende walaupun kita tak guna kita nak juga memiliki nya - sebab tu nama nya Hobi. ekekek.. 143..

Thursday, April 16, 2009

Teringin


No special occasion - I make Laksa for dinner.
Kedai ada je besepah jual but terasa nak makan air tangan sendiri..

Erm, jemput makan sumer esp orang Dubai.. heheheh..

Wednesday, April 15, 2009

5 items

Kena tag - by Syigim - yup, sometimes bile takde keroje, seronok gak wat tag.. heheh..

[1] - 5 Names I go by:
- An
- Neeza
- Zha
- Dedek (by family members)
- Oi (by strangers)

[2] - 5 Jobs I have had in my life:
- salegirl kat supermarket (after SPM)
- cikgu sementara (semester break)
- part-time McD
- cikgu m.rsm
- microbiologist hospital swasta
- lecturer kolej swasta
- microbiologist kilang ayam
- tutor open uni
- microbiologist health ministry
eh, dah lebih 5 ek... I have split personality: nak jadi lecturer ke nak jadi microbilogist? erm...

[3] - 5 Places I have lived before
- kuching (born here)
- ipoh
- seremban
- bangi
- shah alam

[4] - 5 TV Shows that I watch currently
- Barneys: Lets play pretend
- Barneys: Go to circus
- Barneys: ABC 123
- Barneys: 10th anniversary
- OIAM: erm, not bad la Tomok tu..

[5] - 5 places I have been
- LA
- Summerset @ Rompin
- Pejabat Kesihatan Labuan
- Pejabat Kesihatan KK, Ranau, Nabawan, Kota Murudu, Keningau, Tambunan
- Empangan Timah Tasoh, Perlis

[6] - People that e-mail/contact me regularly
- DH
- just10
- group PegawaiSainskkM
- Lina from the JobStreet.com
- Amazon.com

[7] - 5 of my favorite foods
- pecal
- pizza
- laksa
- jem n bread
- segala mala la yang sodap-sodap... hehehehe

[8] - 5 things I would like to do
- sewing like a pro
- get pregnant again (this time no more molar, Allah swt plzz)
- play quiz game @ fb (yang mungkin dicipta oleh opisboy yg tak de kerje tu.. heheh)
- bake a cake
- masak lontong (bahan dah beli, masak je blum)

[9] - 5 Things I am looking forward to
- end of chemo course: this Friday would be d last day.. yeay
- going back to Kuching
- my parcel from UK
- going back to work, and no more MCs
- get pregnant again (this time no more molar, Allah swt plzz)

[10] - 5 friends I think will respond
- Ira
- UmmiKhayra
- UmmiSalsabila
- Ealyie
- Nadnye

Aksi 'Chun'


Mareo Attack!
(kalo sapa tau tu tahu la.. heheheh)

Tuesday, April 14, 2009

Korek-korek gambo lama

Bukan apa, semua orang dok tanya - muka sapa la diikut nyer dek Zahra ni..
Erm, aku rasa dia ikut muka aku la.. ekekekeke...



Kan...

Monday, April 13, 2009

Weekend Project II

Setelah peristiwa hitam last week, i been warned by DH - dilarang menjahit KECUALI Zahra dihantar ke taska atau dia tengah tidur. Uhuhuhh.. I have soo many projects lining up to be done:

3rd assignment: Nursing cover (checked)
This is my version based on the owner requested - nak ada renda and double layer.. heheheh..



I've been searching from shop to shop to buy the D-rings tapi tak jumpa (kat eBay ada but not worth la to wait for two weeks for the items to arrive) . So I've ended up beli key-chain and use velcro tab as the fastener. I think using velcro much more practical than using D-rings.

4th assignment: on hold.

5th assignment: token of appreciation :-)

Erm.. kan best kalo ada banyak masa - note to ownself: kurangkan tido tu, cik kak oiii.

Saturday, April 11, 2009

Being creative

I gave her magic color pens for her birthday present. Finally, I let myself open for her to play with paints - I'm quite concious takut Zahra conteng lain selain kertas.. Hahah..


Erm, pegang pen pun tak bape nak betul lagi tu.. Heheh

Friday, April 10, 2009

Lagi kisah Zahra

Adoila, minah kecik ni..
Kita dok bz potong kain, dia pun sibuk gak dalam bilik menjahit tu - dok duduk atas kerusi mengadap mesin. I am so sure she's not playing with cutter nor scissors, but then suddenly dia jatuh kerusi.. Things happen quit fast and i couldn't figure out what she's hit - darah kuar membuak-buak - ingat dia patah gigi but she's cut her under lips..





Tambah lagi parut kat muka tu.. :-(

Little celebration for LilZahra

Yup, we throwed her a little party (i mean very little tiny winy b-day party) last nite. I had my chemo procedures on that afternoon, so tak sempatla nak buat kek. Jadi semua pun dibeli - kek, ayam goreng (we boikot KFC so substitute with A&W), tembikai, puding n i made speggeti - it was me who wants to eat those foods, so this is simply a nice reason to eat without feeling any guilty.. heheheh.

The party was great. Zahra havin lots of fun cuma at 2230 she threw tantrum - mengantuk sangat dah ni.

Heres some pictures:
Make a wish and blow d candle.. heheh


Hepi main belon :-)


Ni jer tetamu yang dijemput: Hani+Azu (my bff yg newly wed yg dok kat P9 jgk); Sya n her bf, Faiz; Anip+Anisah+Haziq - kesian tetamu dok atas lantai ajer.. ahaks


Thanks to those yang datang - very ad hoc nyer party so tak jemput ramai org - and also thank to the cameraman, Faiz (great photos: u such a pro la Bro)) psst: sapa nak upah dia bole gak :-) & Sya yang tolong basuh pinggan.. heheheh.

Happy Two, dear. Umi+Walid sayang sangat Zahra

Thursday, April 9, 2009

Zahra is 2 today

Pertama sekali pagi sebelum ke taska:

Berdiri dulu.. Umi nak buat sesuatu.. (muka nak nangis tu.. takut)

Umi nak rekod ketinggian Zahra.. heheh.. Ni acara tahunan: 8 bulan (Zahra mula berdiri) = 63cm; 1 tahun = 69cm (aih.. tarikhnya silap tahun.. heheh, baru perasan); dan 2 tahun = 81cm

Zahra - standing beside her wall of height - dapat upah susu sebab bg full cooperation :-)

You’ve grow tall. Heheh.. Berat plak I remembered its 12kg (semput Ummi BW awak).

Happy Birthday Sayang. I don’t care how old you are today, you’ll always be my baby.

Wednesday, April 8, 2009

Tips of d day...

Ada hari tu aku masak bubur tuk Zahra. Leka punya pasal, hangus bubur tu. Kes macam ni bukan sekali baru berlaku, dah berkali. Aku la, alpa dan lupa.

Semalam masak bubur jugak. Lepas tanak tu, macam biasa, naik atas layan Zahra tengok Barney. Dekat nak abis Barney tu baru tingat aku masak bubur – lucky tak hangus – sedang molek jer la. Kebetulan Walid balik. Dia heran, aku kelam kabut.

Me: Nasib bubur Zahra tak hangus. Lupa.
Walid: Set la timer – pakai handphone. Tak de la bubur tu hangus.

Hohohoh… awat la aku tak penah nak pikir pasal mende ni…
Thanks dear, you’re such a genius.. ekekek..


Kini aku tidak akan hangus lagi.. nyeh hah hah

Tuesday, April 7, 2009

Forum & lampinkain.blogspot.com

How do I put this in word..

Ok, since ramai yang bertanya:
‘Lama tak nampak kat forum..’ … ‘Dah tutup ‘kedai’ ke?’

And its kinda rude, leaving the question hanging without answering, so here goes my explaination (or rather can be said as my lame excuse.. hehheh) -

I am retreating myself from the forum mainly becoz I found that I’m lost in it. Too much till I became addicted – and later realized that I’ve abandoned so many things by just sitting right in front of the computer surfing the net. And the most importantly I’ve started to ignore my LO – ada masa tu I felt like ‘kaco betul Zahra ni, orang nak suft net pun sibuk’ – walhal, I’ve been already hooked like more than an hour.

As for my business plak, I’m a FTWM – going out from the house at 7.30 am and coming back at 5.30 pm from Monday till Friday. Malam is the only time that I have for the family and house and at that time with the kedai as well. To be truth, I was so excited with the kedai – I kept on thinking how to expand, how to put it in higher degree, how to this.. how to that.. Until I became sick, hospitalized, Zahra was taken away, and then I started to realize money wasn’t everything. I have monthly income – we’re not poor and luxury is just an option. Keeping myself busy and neglecting the whole lot is not brilliant.
So, dear friends, I stop doing the business not because tak untung but more on to keep myself from being busy. Thanks all for supporting the kedai. :-) I believed the closing of my kedai does not give a big impact to the customer (banyak dah online store yang selling this same stuffs).

Despite of retreated from the net, I still keeping my blog. I guess I can’t really live without communicating with the world.. hehehe.. (apala ertinya netbook ini jika tidak diutilisekan.. kuikui).

And also a million thanks to peeps outside there who come and read my scribe. This is a nonprofit blog (I don't put any advert and do not wish to do so) so u may click as many time as u like.. heheheh. Sharing is caring, maa...

*cheh.. bila baca sekali lagi, macam ucapan terima oscar plak.. hahahha*

Monday, April 6, 2009

Weekend Project

Sewing.
Tapi payah la nak menjahit sekarang ni, Zahra will kacau - main benang la, main the overlock machine while I'm at the Singer machine and vice versa, koyakkan my pattern paper - attention seeker betul.. so, I'll end up baring-baring depan TV layan Barney dengan dia. Bila dia tidur barula projek bole jalan.

1st assignment - DIY pouch

Ni ikut sejibik macam hotslings. But the kain is 100% cotton - couldn't find those yang 70% cotton + 30% spandex - Kamdar kat Putrajaya ni takde jual. Haven't try yet - modelnye dah tido. Will review later after trying.

2nd assignment - sarung bantal

Bende ni senang jer. Tekan terus siap. Kain ada banyak lebih, renda pulak tak cukup. Aku habiskan kain tu buat sarung nyer ye..

3rd assignment - nursing cover
On d way.. dunt worry, minggu ni gerenti siap.. heheh

4th assignment - baju Punjabi
Satu dah siap. Tinggal lagi 4. Ni sendiri nak pakai, lepas raya buat pun tak pe. Hohoh

Sunday, April 5, 2009

Review: Cloth diaper

This is for those yang bertanya tentang performances of my el-cheapo diapers.

1. Palm&Pond – Made in Thailand

I have 3 types of these diapers: fitted, nylon-tafetta liners, and their-own-version-of-PUL.
a) Fitted - Antara CDs pertama yang dibeli. Dah namanya fitted, so not waterproof jadik kena pakai dengan diaper cover. Performance wise: OK. I like this diaper – sometimes out of the blue I use it to Zahra.
b) Nylon-tafetta - Waterproof liner was nylon-tafetta (jenis plastic yang sama macam plastic cover diaper dulu-dulu) thus not breathable kind of material. Corak comel but basically was made by kain cotton, so lama-lama pakai dan basuh (like a month) akan lusuh.
c) PUL - For me, this CD is ok. Takla wow sangat but ok. Plain ok.
Secara keseluruhan, CD ni murah, Velcro sangat ketat. Masalah: insert sangat kecil, ruang untuk meletak insert jugak sempit (tak cukup tangan nak masuk). However, I like the insert very much – insert dia dilapik dengan kain fleece so bole dijadikan sebagai nappy-liner sebab bole letak direct to baby bum. Since insert kecil dan ruang untuk meletak insert jugak kecil, CD become less absorbency jadi tak sesuai untuk dipakai malam – nanti kena bangun tuk salin CD dan juga cadar.. heheh.. Satu lagi corak jahitan (leg gusset) juga factor penyebab kebocoran (leaking di sekitar celah kelengkang). CD juga tidak dilengkapi dengan laundry tab. Disebabkan rasa ketidakbestannya CD ini, I don’t use this CD anymore.


CD Palm&Pond + insert


2. Coolababy – Made in China
Favorite el-cheapo one-size CD – rasanya kebanyakan CDs’ user mesti ada at least 1. Masalah: I don’t really fancy those yang snap button ni – suka yang Velcro style (but now rasanya dah ada yang Velcro style). One-size problem dengan Zahra – between sizing – bukan M, bukan L – so, leak. But, yang leak pun kalo pakai (with one insert) more than 3hrs. So far, I’m satisfied with this CD performance – mencapai matlamat berCD, pocket cepat kering, murah. I have 8 pieces of these CDs.

Zahra in Coolababy


3. Qbaby – Made in China
One-size but without sizing adjustment – I’m kinda fancy this CDs over Coolababy sebab tak perlu adjust raise so fit well with Zahra (tak de isu leaking due to wrong raise sizing). Masalah: I donno orang lain encounter this prob atau tak, but I guess due to my mistake which basuh the pocket with hot water, the plastic PUL jadik mengelupas. Still bole pakai but masa masukkan insert kena extra careful (must check kuku pendek) sebab takut terkoyak the plastic layer.

PUL layer yang mengelupas - still bole guna but kena extra careful (kalo koyak tak de makna la waterproof)

4. Naughty Baby – Made in China
One-size exactly like Coolababy but Velcro style. Purposely beli sebab nak bekal ke taska. Inner layer was made by kain cotton (not polyester like others) so basically not very good sebab that layer which is direct contact to baby bum will be basah, so what I did I put the CD Thai insert as nappy liner– jadi confirm Zahra’s bum takan basah. Satu lagi yang tak best, cover luar adalah velour material– which kalo terkena air akan basah. Overall performance: suit it price, Velcro sangat ketat (equip with laundry tab), comes with double inserts, cikgu taska tak complain.

Inner layer yang dijahit dengan kain cotton (not polyester)


5. AIO WAHM
This CDs made in US. Beli di eBay (semua CDs di atas juga beli di eBay) for RM23 each CDs (include postage). I bought a dozen size M. Masalah: Elastic di peha dan di pinggang lemau (tak bape nak ketat) – so I have to resew the elastic. Velcro jugak lemau. But CDs ni antara yang best sebab senang nak pakai – DH suka sangat ngan CDs ni. However since this is not one-size CDs, so, by the time Zahra membesar, CDs ni pun dah tak muat – so, sekarang disimpan didalam kotak jer.

Dah selamat masuk kotak

6. YuYun – Made in China
I won these CDs over bidding in eBay. This is also a multisize CDs – dia ada 2 saiz: A for 4-10kg and B for 10-20kg. Since Zahra is quite petite, I chose the A size and Alhamdullillah, fit Zahra very well. CD ni pun Velcro style – which I like it very much – problem: tak ada laundry tab. There is also no elastic kat pinggang so mula tu rasa macam takut tak ketat je, but then as I said it fit well ngan Zahra, maybe kalo baby kecil might encounter some problem over here. Soaker agak nipis so I put the CD Thai insert on top of it. Cikgu Taska prefers these CDs over the Naughty Baby. I bekalkan 6 CDs for Zahra – 3 of each brand, and it seems for the whole last week, CD ni habis dulu compare to the other brand. I don’t know why – mungkin sebab more colorful (nanti nak kena tanya Cikgu dia).


7. SmartNappy Mothercare
These are my first CDs collection – beli time Mothercare buat launch which they gave 25% discount for VIP members. I have 6 of these CDs and I called this CD as night-CD. Yup, CD ni dipakai setiap malam – I don’t use any of the above mention CDs for night use – pernah guna Coolababy but it end up I have to wake up I the middle of the night to salin the CD and also the cadar. CD ni tak pernah leaking, except this one night which I think DH silap pakai – tak engage betul. Suka sangat la ngan CD ni especially dia nyer inserts. However, yang tak best tentang CD ni, if Zahra poo, najis dia akan melekat-lekat kat sekitar getah dalam CD tu, susah nak bersihkan. Suit the price (termahal compare to the above CDs), performance pun memang best – never regret buying this CD. Btw, these CDs are also made in China.
Getah dalaman SNM yang kalo kena poo memang leceh la nak basuh

So, ni je koleksi CDs’ Zahra. Those made in China (buy via eBay not the one that I purchased in Mothercare store) are very cheap, indeed. Sekeping can get like RM25 include postage (of course u have to buy like a dozen to get this price). Sekarang pun banyak jugak local WAHM selling those CDs. These CDs I would recommended for you to buy but those made in Thailand or Indonesia – I think their knowledge on imitating these product is still poor.