Tuesday, March 31, 2009

Another cheap CDs from China

Yeap, I bought another dozen of cloth diaper from the mainland of republic of China. I really wanted to add on my CDs starch (sejak 100% berCDs, I have to like wash everyday and dengan cuaca yang tak menentu, its hard to estimate either the starch is enuff or not - especially untuk dibawa ke Taska keesokkan harinya). However, these CDs was bought unintentionally. I simply bid in eBay and I won. CD kali ni memang murah - sekeping jatuh RM15 (termasuk shipping).
Performance: kita tengok macamana. Jahitan dia nampak selamba.



Oh ya, this is AIO - not pocket/insert CD. Tapi soaker agak nipis - for Zahra yang heavy-wetter, maybe kena add another insert.

Working @ Home



I’ve been reading this book for the past few weeks – baru masuk chapter 2. Yup, I’m a slow reader: I read line by line – sebab tu tak bape suka nak baca buku cerita (especially those cerita yang dielaborate keterlaluan sampai meleret-leret.. letih rasa nak baca).

Buku ni menarik – sangat-sangat menarik. Dan sangat-sangat jujur: maksud kat sini, dia senarai kan segala pros and cons from a FTWM to become WAHM. Whoa.. reality check – tak senang wei nak jadi WAHM. FTWM is much more easier than becoming WAHM: kepayahan dari segi pengurusan masa, pengurusan kewangan, pembahagian kerja etc.. etc. Yang senang adalah is either you’re a FTWM or SAHM – samada bekerja sepenuh masa atau duduk rumah sepenuh masa. Being WAHM memang memerlukan seorang yang Super – superwoman dan juga memerlukan supir untuk menguruskan rumah- kalo tak, disebabkan sibuk ngan business or whatsoever, rumah akan jadik tungganglanggang dan anak-anak juga mengkin tidak terurus: so back to square one – baik la jadi FTWM kalo macam tu.

Apa pun, harapan aku untuk jadi freelance tetap ada. Heheheh.. maybe more on freelance and SAHM. WAHM tu agak menakutkan – unless ada pembantu seronok jugak: kita jadik bos, suruh dia buat itu ini.. kui kui..

*FTWM = fulltime working mother; WAHM = working at home mother; SAHM = stay at home mother

Monday, March 30, 2009

Sustagen Junior 1+ Chocolate


1 kotak = 600gm = RM25

1 bulan = Zahra consumes 6 kotak = 3600gm = RM300

This is her main meal - dia memilih makan sangat-sangat. Nasi tak bape nak, buat pasta pun tak dijamah. Tak pe la as long as dia nak minum susu I considered this as lucky enuff.. Sekurang-kurangnya khasiat masih ada dari tiada.

Badminton Tournament

Pertandingan badminton persahabatan antara ofis Walid dengan UM.
Pertandingan 7 regu, Walid kalah (jelas kesayuran itu) but luckily his team won jugak.




Yang seronok sekali, tentunyalah 'si pengutip bulu tangkis'.. heheheh


Saturday, March 28, 2009

Celebrating Earth Hour


Selalunya kuar malam jalan-jalan tengok lampu - but kali ni jalan-jalan tengok orang padam lampu.. heheheh..


Not bad Putrajaya.. supporting the EarthHour.. cayala....


Hepi EarthHour Everybody.. Vote for Earth :-)

Friday, March 27, 2009

Kekemarukkan yang tak berkesudahan

I bought a new hotslings - Navy Blue: Size 3.. heheh.. as usual in eBay..


Yang peliknya.. I noticed hotslings kali ni besar sikit from the previous one – Khakis Size 4, which I’ve altered and make it short by an inch..



Label pun dah lain -


Adakah yang khakis itu telah dilenjan sepenuh hati dan dibasuh berkali-kali menjadi shrinking? Apapun, bila pakai yang baru tu – a bit selesa from the prev (which I’ve been thinking to un-hems the seam) : mungkin sebab Zahra dah besar and aku pun dah gemuk.. hahah..

Yang pastinya, dulu yo-yo je mentioned enuff is enuff – hakikat nya: tak sudah-sudah..

Uh, baby stuffs are so tempting and yummy – irresistible betul! *drool*

Thursday, March 26, 2009

Menarik dan Murah

Discount 50% - Buku menjahit & buku masak cake.



Buku jahit tu just to add in my sewing books collection, manakala buku buat cake tu teruja nak beli sebab nak wat kek sempena harijadi Zahra.. ekekek.. – Umi yang excited nak makan sebenarnya – lepas tu bising berat dah naik.. huhuhu..

I am soo doomed!

Seems like we need to use umbrella in this room..




I don’t mind cleaning up the mess but the worst part here is:
Habis working station aku.. damn.




Semalam lepas ukur kain yang nak dijahit tu adala terfikir-fikir, dapat duit keje part-time ni ‘nak beli mesin baru yang canggih la’..
tetiba.. adakah?
Arrgghhh...

Tuesday, March 24, 2009

Makan free dan beli kain

Minggu ni minggu MC - yeay for the MC, bluek for the chemo.. heheheh

Pagi tadi lepas subuh, hujan lebat gilos - best je rasa kalo tarik selimut, tapi aku berkobar-kobar bangun - gi Shah Alam. Ada seminar di Concorde Hotel - sungguh bersemangat: bersemangat nak gi makan free.. hohohoh...
Seminar time - yawn...

Makan time - yeay!

Habis seminar, singgah Nagoya - beli kain. Lani kat ofis bole pakai seluar, so nak jahit baju ala Punjabi bole dipakai gi ofis.
Lima helai kain 2m dalam RM80 lebih. Hopefully can finish asap. Hehehe..

*Oh.. Gila straight forward la title itu. :-)

Monday, March 23, 2009

Uh.. Its increased

Harga susu nya Si Zahra:


Selalu masa bayar, untuk 2 kotak, cukup jer RM50 tu - siap ada balance lagi. Semalam, kena tambah duit pulak. Erm, untungla kalo masih BF, kan...

Sunday, March 22, 2009

MAM Teat

Zahra hanya prefer puting ni - dari kecik sampai besar: baru ni ada gak cubaan menukar puting kepada puting Avent yang ada melambak tak guna tu - tapi tak berhasil - dia tak nak minum susu dalam botol tu claim yang botol tu bukan botol dia sebab puting tu bukan puting MAM.. haih, pandai la pulak..

Masalahnya, sejak consume FM, aku perasan yang puting MAM ni cepat berkerak - ada la dalam dua minggu dah berkerak. Dulu masa Zahra minum EBM tak de pun berkerak: in fact satu puting tu bole pakai like 6 months - elok je struktur nya.

Tengok ni, perbezaan: satu puting baru dan satu puting yang baru je dipakai 2 minggu.



Aku tahu kerak tu kerak susu, which sesetengah orang tak bape nak kisah sangat, but being microbiologist i know that kalo crust made by food, then they would be bacteria colonized on that particular area. Tak nak la nanti Zahra dapat diarrhea plak.

Kengkorang yang pakai puting ni ada encounter tak this prob? Korang buat apa ek? Aku dah tenyeh-tengeh puting tu ngan scotchbrite tapi tak jadi la..

Puting MAM ni dah la tak murah - sakit jugak kalo nak tukar every 2 weeks.

Saturday, March 21, 2009

Easy on Bang - Part II

Aku rasa bende ni most of working mother pun buat jugak - blend bawang and cili siap-siap dan simpan dalam fridge.

Memang best, sebab mempercepatkan proses memasak - ada tu aku bole masak less than 15 minutes jer - lauk dah siap, tunggu nasi plak lama (masak pakai rice cooker).

Stock bawang tu aku budget sebulan bole tahan, cili dalam 2 minggu je kot..

Friday, March 20, 2009

Penerangan tentang Cloth Diaper

Hohoho.. tajuk itu.. macam ku expert sahaja.. heheheh..

Menjawab soalan yang dikemukakan oleh kengkawan tentang CD – aku tak la pro sangat but Alhamdullillah, I’ve been CDing for the past 15 months and rasanya boleh la nak bantu mana-mana serba sedikit. Btw, ni based on pengalaman sendiri dan suka nak memaklumkan, I used only cheap CDs- yang paling mahal pun adalah brand SmartNappy Mothercare. So for those yang bertanya which brand is good – BumGenius, Drybees, Happy Heines, dida.. dida – oh, ini memang tak dapat la ku nak bagi apa-apa input – zero knowledge – tengok tak pernah, pegang lagi tak pernah – so, tak bole la nak wat comparison ngan brand Coolababy, Qbaby, Naughty Baby and Yuyun (semua ni made in China).

I believed in Attachment / Natural Parenting – and this AP suppose to be frugal – but since it been commercialized (Angelina Jolie bf her twin, Gwen Steffani wearing her son, Maggie Gallenhaal cloth diapering her daughter), it became expensive.. konon dah jadi life style of the rich and famous? entahlah…

Okla, berbalik pasal cerita CD - pertama sekali kalo nak pakai kena betul-betul tekad nak pakai - sebab kalo rasa malas, leceh, nanti jadi separuh jalan jer - dah beli CD, pakai 2 3 kali then end up pakai sposies balik.. heheheh..

Basic info tentang CD- what you should know:

1. CD sebelum dipakai kena dibasuh terlebih dahulu - ni nak jadikan kain tu able to serap - if tak basuh - terus pakai - prone to have leaking. And CD lama-lama pakai, lagi kuat daya penyerapannya - sebab tu ada orang suka beli used CD. By this, CD ni bole kita jual if one day dah tak pakai - ada orang nak beli punya la.

2. Jenis CD: fitted and waterproof: Fitted maksud tak waterproof - jadik kena pakai diaper cover / plastic cover. Tak pakai cover bole jugak but then kalo dia pee, tembus lah - which bahaya for toddler yang bole berjalan, nanti habis satu rumah tercemar ngan air kencing dia. Kalo baby especially yg tak bole merangkak, tak per. However, fitted diaper ni even dia basah tapi buntut baby akan tetap kering sebab inner layer dia pakai kain fleece. Fitted sangat bagus untuk baby yang kerap pee, sebab soaker made by material yang sangat tinggi daya absorbent nya. Waterproof CD biasanya ada lining ngan kain PUL - kain yang ada plastik breathable yang bagus sebab even waterproof, pengaliran udara adalah baik. So, for those baby yang tak tahan panas takde le dapat ruam kat punggung dia nanti.

3. Closure CD: velcro and snap: Velcro (juga dikenali sebagai hook and loop) ni jenis zap on (macam kasut tuh) manakala jenis snap adalah jenis butang katup: ada 2 jenis jugak snap metal and snap plastic (snap metal (macam romper budak-budak) lebih tahan compare to snap plastic). Kalo nak hantar anak ke taska dengan membekalkan CD better hantar jenis CD velcro sebab yang ni mesra-cikgu-taska sebab kaedah macam lampin pakai buang tuh. Kalo jenis snap, masalah yang biasa dialami ialah wrong adjustment: kalo longgar jadik leak, kalo ketat sangat berbekas la kat peha/perut anak kita.

4. AIO and Pocket/Insert CD: AIO tu all-in-one maknanya semua dalam satu - sangat senang macam lampin pakai buang - pakai terus jer. Masalah AIO: soaker dijahit terus dalam body so sangat la lambat nak keringnya - bole makan berhari-hari: jadi tak sesuai digunakan semasa musim hujan dan those yang dok kat apartment (ops, no offense). Pocket/Insert CD maksudnya CD ni bercerai: luaran Pocket (biasanya waterproof) and insert/soaker (yang macam kain tuala tu). Yang ni better sebab cepat kering dan sometimes kalo anak just pee jer, kita bole salin insert without tukar the pocket. Yang tak best, nak kena stuffin the insert tu la - dulu-dulu each time nak pakai baru aku stuffin the insert, end up guna CD jadi tak-mesra-hubby, sebab hubby tak faham keadah stuffin ni (and plus dia rasa leceh kot), end up kalo hubby tukarkan diaper je dia akan pakaikan sposies. But then what I did, each time lepas angkat CD dari jemuran terus I stuffin kan inserts dia, so senang la hubby-SIL-sister nak pakaikan CD for Zahra.
Stuffin CD ready to be use

5. Multisize and OneSize CD: Multisize ni maknanya CD yang ada saiz – macam dispo diaper – ada saiz S, M, L and XL. So agak rugi dari segi pembelian, sebab satu-satu saiz hanya bole dipakai pada certain ages/baby size. Tapi yang bestnya, CD ni fit well. OneSize CD adalah satu CD can go from baby size S sampai ke L/XL: like Coolababy from 3kg (S size) up till 13kg (XL size). So, yang ni jimat. And kalo ada yang wonder macamana la satu CD bole pakai different size – dia ada adjustment button untuk size baby tersebut. However, masalah selalu berlaku bila baby tu in between size: M bukan L pun bukan.. so what will happen – leaking kat celah-celah peha tu.

6. Cara basuh CD - yang ni you bole refer my prev entry. Senang je, pakai mesin basuh jer.

7. Soiled CD - since Zahra fully CDing, even when she's in taska, CD yang kotor: kalo pee, biasanya Cikgu tak basuh, kalo yang poo pulak, since I used flushable liner cikgu dia just buangkan liner tersebut and basuh skit-skit jer - and aku bekalkan 'wetbag' to put the CD. Wetbag ni I dont buy those yang 'claim-to-be-the-diaper-wetbag' sebab mahal giler - bag kecik je dekat ratus. So what I did, pakai any zipper bag - this is much better dari pakai plastic bag sebab bole ulang pakai (kata nak eco-friendly kan).
Soiled CDs in my-so-called-wetbag (heheheh)


Erm, I think that's all what basic info about CD that parent (who wanna use it to their children) should know. Kepada mereka yang bertanya, hope this help. As for me, I love using CD for Zahra – not because nak jimat – kalo nak diikutkan kejimatan, Zahra pakai sposies brand Tesco/Carrefour je which is obviously cheap - but this is more on environmental awareness.

“Bumi hari ini bukan kita warisi dari ibu bapa tetapi kita pinjam dari anak-anak” – Abby Fanascova (SinarFM)

Thursday, March 19, 2009

My heroic heroin



Semalam, masa amik Zahra kat taska, Cikgu dia bagitau: anak dara sorang ni bergaduh. Yang kawan tu benjol kepala, yang 'kak long' ni plak lebam pipinya.

Hai la Zahra, boleh tahan jugak awak ni, ye..
Tengok la tu.. kita sibuk nak tangkap gambo dia.. dia buat aksi plak - Aksi Murai..

Wednesday, March 18, 2009

Tuesday, March 17, 2009

Monday, March 16, 2009

Oh, it's shrinking..

My new work-station..

Beza - memang berbeza.. hehehehe

Easy on Bang!

Dalam banyak-banyak kerja rumah, pengurusan kain yang tak pernah habis. Ada je - baju kotor, baju tak berlipat, nak iron, ding dang.. ding dang..

Kain yang paling banyak adalah baju Zahra - sehari kat taska 4 pasang baju; kalo comot makan, dah salin baju; diam-diam-senyap-senyap, rupa nya main air kat bathroom - dah kena salin baju. Baju dah la halus, kalo melipat, sejam baju dia tak sudah-sudah.

So, I took a short-cut: baju Zahra tak payah lipat - kita gantung jer.. Hahahah.. senang kan - dari ampaian terus ke bilik.

Sunday, March 15, 2009

New Passion


Shawls..

Orang sibuk ngan tudung Ekin, Ariani, Munawarrah.. aku dok gila nak pakai shawl..
Me against the trend or above the trend? Hahah..

Mat said that I look like Nonni in Cafe Akhil Hye when wearing shawl.. ekekek.. Makin bersemangat nak buat koleksi.. Kena allocate gaji ni - nasibla RM10 je satu..

Heheheh...

Saturday, March 14, 2009

Shop Wise via Online


Few of my friends were asking me about my level of confident in shopping online – tak takut ke duit lesap, barang yang sampai tak seperti yang digambarkan, CC number dicuri orang – Erm, the truth is I just followed my guts and I only buy from the web that I boldly sure my money would be secured and I’ll get the items as it promised – website like eBay International, Amazon.com, Ergobabycarrier.com and Richardcassidy.co.uk.

The rest I never tried – takut la – especially those yang method of payment not as discreet as Paypal.com – which you have to reveal your CC number together with the CVV number.

Setakat ke hari ni, Alhamdullillah – semua selamat sampai ke pintu rumah/ofis – paling tak selamat pun, sampai ke Kastam which later you have to claim the items at KLIA sana tu.

IMO, shopping yang paling selamat adalah di eBay International. Even shop kat Amazon.com pun you have to give your CC details as dia tak link to Paypal.com. Macam-macam dah barang yang aku beli kat eBay – dari breastpumps, baby bottles, babywearings stuffs, cloth diapers, DH beli bicycle parts (just to name a few). eBay ni seriously macam pasar borong belakang rumah – apa sahaja yang ko nak, insyaAllah ko bole jumpa dalam eBay: vintage, new, namakan sahaja. Kalo yang bertanya tentang designer stuff like handbag or shoes tu ori atau tak, tak tahu la pulak - tak penah beli sebab tak minat.. ekekek..

Dan satu that I strongly satisfied with eBay adalah dia jaga hak kita, hak buyer. Seller tak bole tipu Buyer: in fact, kalo ada problem, kita bole call to dispute the seller and eBay will fight for the buyer rights (that’s me.. hehehe). Duit apa sahaja bole claim balik kalo barang tak sampai – sebab tu ada setengah seller dia akan mentioned dia tak hantar barang ke certain country: may be dia penah kena kes hantar barang tapi buyer tak dapat.

And memang betul, ada setengah barang that I bought can be found locally – so kenapa take the risk to buying in oversea? Tentu nya sebab HARGA. Seriously, jauh lebih murah if I buy in eBay compare buying in local online store. Bukan la tak nak support local store, but if I have other alternative, which I don’t mind to wait like more than two weeks, apa salah nya beli kat eBay.

And I believe I’m a bargain buyer – suka nak beli barang dengan harga yang murah-murah jer. Favorite shopping place: Giant and Carrefour. Erm, bila la nak ada Wal-mart and Target kat Malaysia ni? Hehehe.. Ah, sudah.

Friday, March 13, 2009

Bendera Jepun


Perut dah sakit dah ni - terguling-guling dibuatnye..
Mood pun dah lemau..
Tapi, Bendera Jepun stil tak naik-naik lagi..

Ish, bila nak naik ni?
Tak sabar betul - asik belek-belek-dan-belek..
Nak la test pulak..
Hohoh..

Ready for a Fresh Start


Yesterday I went to my former office – menyelesaikan sedikit perkara yang tertunggak. In fact, I still haven’t yet to start to work in the new place – Pathology Department, HSdg. since I’m still on MC. Will be able to start to work by next Monday, insya Allah.

To my surprise, my boss asked me : Betul ke you nak pindah ni? We going to miss you la. I’m going to miss you.

Heheheh.. Betulla saya nak pindah. I’ve been put up my transfer application forms since May 2008. Dan sekarang banyak reasons yang mendorong aku bertambah-tambah lagi nak pindah:
  • There are a lot of pregnant mamas in the building: more than 5, I’ll guess. I should be in the same boat with them, however, mine got sank.
  • I don’t like the new set up. I just don’t like the new set up.
  • I’ve got enuff with outstations. For once, I just want to be in the lab looking at the microscope.
  • Dan alasan.. alasan.. alasan.. ekekekke…
Apapun, kerja kat mana-mana sama jer.. its you – you’re the one who control – its in the mind – I love my work: then you’ll love it in every inch, BUT if I hate my work: you don’t even like to look at the building.

But in my case, from what had happen to me in the past few months, I just need to be in new place, working with new people, in new environment. I want to start fresh. Just lemme start it fresh – akan suka atau tidak: itu belakang kira – I’ll deal with it.. later.

Thursday, March 12, 2009

Basikal baru kaler pink

Semalam, Umi and Zahra followed Walid to the bicycle shop. Walid nak beli tiub: yang lama dah pancit terkena duri.

Biasalah kat kedai basikal kan banyak basikal - and the best part is Zahra dapat basikal baru.. hehehehe.. tak pasal jer - bak kata Walid, 'Untung jadi anak sulung ni, semua barang dia barang baru. Kot nanti dapat adik laki, dia kena kayuh la basikal kaler pink'.. ekekkeke... nasib adik nanti la yer.. hahahah..

Since birthday Zahra pun tak lama lagi - 9 April - so weol consider this as her early birthday present and nampak gaya dia pun suka.





Nanti bole nite picnic kat Dataran Putrajaya bawak basikal pulak ye Walid.. :-)