Wednesday, September 30, 2009

Ada semut dalam kepala

Masalah dikesan masa bulan puasa yang lepas.

Ni la bahana anak anto taska. Sorang dapat, semua bole jangkit. Masalah sekarang mak yang dah umur 30 ni pon terjangkit dengan masalah semut dalam kepala.

But fret not, semua masalah dah settle. Zahra dah clear, Umi pun dah clear. Tapi dia kan dah kembali ke taska, jadi kena alert semula. Em..

Nak tahu semut apa, ha ni la rupa nyer (gambo digoogle):

Tuesday, September 29, 2009

Replacing the old

This is the old one:



-been serving me for 2 years.

And this is the new one: Singer model 14N655.


I purposely bought the 4 threads overlock machine as it can sewn t-shirt finishing. The retail price is rm1345, but the generous seller gave me rm1200 instead. Since I have rm100 extra, I bought new table to put the machine together with my 7444.


The Butterfly is still in good condition, however the stitches are rough, which is in my opinion it looks ok if I just wanted to sew my own cloth but for selling purposes, it doesn’t look presentable.

Now, I wonder what I should do with the old machine. Whoever happen to read my blog and wanted to own the Butterfly overedge machine do drop me a line, I’ll gave it to you FOC in a condition, you come to my house and take it by yourself. :-)

Menawan Keluarga Bahagia

Ye, memang sungguh-sungguh la aku tertawan - dari mula, yang beratnya 25kati, then to berat 8kg, then now the overlock machine pulak.


Memang lama dah ngidamkan mesin ni, walopun dah ada yang Butterfly itu, tapi Butterfly itu jahitannya agak kurang la kemasnya – sendiri pakai OK la.. but kalo nak jahit untuk orang (wahh..) rasa tak presentable jer.. heheheh.. Menarik tentang mesin baru ni, dia jenis mesin jahit tepi can sew t-shirt-like-finishing – sebab yang ni mesin 4 benang, 2 jarum. Lebih menarik, retail price is RM1345, but the cina kedai yang sangat generous itu bagi harga RM1200.

Dan sebab ada balance rm100, aku gi la plak beli meja baru kat K4 (meja lama sungguh sempit)– happy giler shopping seperti membuka air di pili.. wakakak.. tapi seronok sebab kekemasan bilik itu menaikkan semangat.. ngee..


Dan sebab dah dah dapat gading bertuah, makanya tanduk tidak la berguna lagi. Sesiapa yang berminat nak mesin jahit tepi jenama Butterfly (berat 25kati), do contact me. I’ll give it to you FOC – untuk mereka yang berada di area dekat-dekat je. Saya takan post sebab berat nye sangat tidak munasabah untuk diposkan. Dan satu lagi, I’ll give only the machine, the thread holder and the threads, I’ll keep. Heheheh.. Satu lagi, sebelum anda terkezut, bunyi nya sangatla mengaum.. serius..

Sunday, September 27, 2009

Post raya cleaning & shopping

Lepas raya baru semangat nak mengemas.. hahah.. sebab tak de alasan penat, letih atau dahaga. Lagipun sebelum raya ari tu tak de masa nak kemas mana sangat sebab sibuk ngan menjahit. So ruang tamu telah berubah bentuk (sebelum adalah seperti ini). Kerusi tu dah patah sebenarnya, so dari menyempitkan ruang baik dibuang. Beli baru? Tak kot sebab cam selesa je luas cenggini.



Then semalam kami jenjalan ke KLCC - setelah setahun lebih tak pergi.. hahahah. I bought book (semestinya berkenaan dengan jahitan) then later went to ToyRus. Tapi tak tau apa nak beli, so just beli magnetic ABC saje untuk Zahra (yang bersandar di dinding itu) : dia tak nak masuk ToyRus sebab sibuk nak naik Barney depan store tu.

Btw, before that we went to kedai Singer- aku beli benda baru yang sangat la tak de kerja nyer sebab hakikatnya dah ada satu kat umah.. Hahah.. Now tengah fikir yang lama tu nak buat apa.. Agak-agak apa yang aku beli? Tak de hadiah untuk peneka yang betul.. wakakak..

Tengahari tadi plak pergi K4, purposely untuk beli jar letak kuih raya. Pathetic giler sebab baru realize tak penah ada bekas tempat letak kuih raya. Last year kalo tak silap letak dalam bekas plastik microwaveable tu. Tak de niat pun nak buat open house tapi sekiranya korang-korang datang sekurang-kurangnya bole la makan kuih raya tunjuk-tunjuk tu dalam bekas yang comel - presentable la kan.. hehehe..

Okla, esok dah kerja. Aku agak excited sebenarnya nak gi kerja ni - ada projek kecik tapi impact yang besar (wish me luck for it).. hehehe.

Nanti-nanti story lagi.. Happy work tomorrow.. :-)

I own bibles..

and love them to bits. Heheheh..

These are the bibles that I love to read every single day:

-a fundamental book on sewing which is essential for beginner


-a book that I refers on and on, on how to stitch collar, sleeves, and such. I learned to make the baju melayu cekak musang basically from this book.


-currently becoming my very best buddy since I'm hook with the hook.

Practicing to crochet

This is one of my raya activity. Since I'm off from the sewing machine, what I did was doing some crochet, just to refresh back my mind on how to do it.


Dont ask what I'm doing at the moment. The above knitting was just for fun.. hehehe.. And I love Ipoh very much. There's this one shop sells all sort of sewing thingy (like treads, buttons, zips, bla bla with such a cheap price). Since I'm still practicing my skill to crochet, the above treads plus the needle was bought for only RM5.

Friday, September 25, 2009

MIL sewing gadgets

I am at my in law house - still in raya mode (which I bet most of you has gone back to work). I would like to share to you my MIL sewing gadgets that Im totally impressed and envied.


She owned 2 sewing machines and a serger (Singer brand- all times favorite). However, envy not, she's indeed a tailor.

Thursday, September 24, 2009

Santuari gajah

Kami telah pun berada di Terengganu - raya kedua dah bergerak balik sini. Finally bole bukak komputer dan update apa yang patut sebab Zahra dah tido dan kami pun tak kemana tengahari retak ni.

Ipoh ke Tganu - kami ikut jalan Simpang Pulai-Cameron Highland-Gua Musang-Kuala Berang. Sebelum sampai KT, singgah di Santuari Gajah Tasik Kenyir. Best jugak sebab dapat tengok gajah secara dekat (walopun dalam hati sangat cuak).

Sunday, September 20, 2009

Salam Aidilfitri



Aku adalah seorang yang pathetic dan tak de kerja sebab dikeheningan pagi raya ni pun nak update blog.. Korang yang tengah baca ni pon entahnye sama pathetic sebab pagi raya ni pon nak baca blog aku.. hahahah. Actually tengah sangap, kena plak Zahra tantrum nak tido kot. Kejap lagi nak pergi rumah Nenek.

p/s: Kami pakai baju jahit sendiri.. Sian Walid, baju dia tak sempat dijahit.. heheheh. Next year saya janji, bulan Syaaban lagi saya jahit baju abang.. hehehe..

p/p/s: CelcomBB adalah sangat gemilang di Ipoh - signal strength 98% tu.. Sekelip mata je meng-upload gambo.. kalo kat pjaya, signal adalah sangat terhegeh-hegeh- tertekan kawe..

Saturday, September 19, 2009

Dam dam dum..

Confirm - Esok adalah Raya..
Seronok..seronok.. ekekekek..

My sis dropped by just now. So, sepupu sepapat nyer SiZahra pakat-pakat main bunga api (those yang kids-friendly.. bukan jenis kababoom tu).. Enjoy the blur pictures:






Di kesempatan ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1430 kepada semua kenalan dan pembaca blog ini. Maaf sekiranya ada terkasar bahasa.

Enjoy your Raya people!

Persiapan hari raya

Seperti yang dirancang, pagi ni kita masak lemang. Heheheh.. aku ngelat tak jaga langsung, wakilkan pada Mat sahaja.



Pas tu pergi pasar pagi yang sangat dekat dengan rumah (walking distance) - beli barang memasak. Pasar pagi ni best sebab ada banyak stalls jualan barangan made in china yang dijual dengan harga yang sangat murah - kalo bawak sepuloh ringgit tu macam-macam la bole beli. Biasanya pagi Sabtu ada stall jual kain ela, tapi hari ni bukan rezeki aku nak menghabiskan duit sebab dia tak bukak kedai.. haiya.

Friday, September 18, 2009

Raya is just around the corner

Kami dah balik kampung - Ipoh. Semalam lagi dah sampai sebenarnya, but I was so lazy tired to update any story. Past few days before balik bercuti, I was so busy sewing my own baju kurung(s) and Zahra baju kebaya. My baju was perfectly done (heheheh) but DD baju kebaya was such a disaster - bentuk dah ada but the size was a bit small, where perut buncit Zahra is obviously seen and I bet if she eat even seketul ketupat, the baju will no longer fit. So, I concluded that my first attempt to make baju kabaya was failed. Tak pe tahun depan aku cuba lagi.. hehehehe.

Sambutan raya di Ipoh adalah sangat beria. Mama buat sendiri lebih dari 20 jenis biskut raya dan lebih 10 jenis kek lapis Sarawak - itu yang dah siap dan nampak di mata. Esok, kami akan bakar lemang (lebih 30 batang sebab campur order dari jiran tetangga), buat ketupat palas, dan malamnya akan masak rendang, ayam masak merah, kari ayam, nasi impit, kuah kacang dan juga nasi minyak. Walaupon setiap tahun menu nya adalah sama, (dan kepenatan itu mulanya adalah trauma dan kemudiannya menjadi imun) namun masih tak sabar menunggu 1 Syawal sebab nak makan semua makanan tersebut. Heheheh.. So, sesiapa yang happen to be in Ipoh on 1st Syawal, jemputla singgah ke rumah.

Tadi kami ke UTP, mengambil sepupu Mat yang nak balik Terengganu malam ni. First time masuk UTP- tapi tak terasa kagum pun sebab gelap tak nampak apa. Nak jadi cerita sampai je kat UTP, tayar pancit. Terpaksa la bertukar tayar di tengah kegelapan malam di dalam hujan renyai-renyai.



Okla, semoga bertemu lagi di lain entry. Selamat berpuasa esok untuk kali terakhirnya bagi tahun 1430. Semoga di panjangkan umur untuk bersama lagi di Ramadhan tahun hadapan. :-)

Crafting attempt

This would be my after raya projects: trying to do some quilts and with God will, I'm going to start knitting (crochet). I used to crochet when I was in secondary school - managed to make a table runner but tak tahula skill tu masih ada lagi atau sudah hilang.


Rotary cutter - rm30
Cutting mat - rm30
Crochet needles - rm1 each
Crochet yarns - rm7 each
- All of the above was bought in Ipoh, as i'm right now in my hometown for Aidilfitri celebration.

Btw, I also would love to wish all my reader, 'Salam Minnal Aidil Walfaizin'

Tuesday, September 15, 2009

My junior in the making

I bought my DD a sewing machine (for kids- not the real one) and now she's enjoy playing with the machine while I sew with my 7444. A very good investment, I guess (because now I can sew without being pestered by her):-)


Melentur buluh dari rebung

Kami berbuka di luar pada hari ini. Tangan aku kan sakit kena minyak panas, so tak bolela nak memasak.. hehehe.. baik punya alasan.

After break-fasting, we went to K4 - beli barang keperluan serba sedikit sebelum balik kampung beraya. Seperti biasanya akan lalu kat tempat mainan budak, dan seperti selalu juga, hanya tengok-tengok sahaja - tidak membeli.

Tapi tadi Zahra telah merequest untuk membeli sesuatu yang sukar untuk aku kata NO. She wants to own a...

sewing machine. Yes, a very cute sewing machine for kids. Since harga pun hanya RM20, aku beli jela.

And now, she's so excited playing with the machine. :-) .. my junior in the making.. huh?

p/s: Mai, pakat beli satu untuk Nasya.. heheheh..

Pemandangan indah..

.. tika balik kerja..



Heheheh.. yang di sebelah sana jangan marah yeaa.. sebelah sini tumpang lalu dulu.. :-D

Monday, September 14, 2009

Kerja mesti ikhlas

Hari ni dah puasa ke 24. Menjadikan satu masalah besar dalam menentukan apa la yang nak dimasak. Dah habis pusing dah lauk. Nak buka kedai, I bet Mat mesti tak berapa nak setuju sebab payah nak bersolat dan dia juga akan terkejar-kejar nak ke masjid untuk terawih.

So, dengan keterpaksaan ini aku masuk juga dapur, hajat masak sesimple mungkin: goreng ikan dan sup cendawan. Time goreng ikan (dengan minyaknya yang merecik-recik) tu bole lagi terfikir, kalo beli je lauk kan senang, tak de la dapur kotor. Sekali, tengah menterbalikkan ikan, minyak tu meletup, haa amik aku -
- minyak memang panas tak tipula. Kena je terus gelembung kulit tangan.

Moral of the story: Kerja mesti ikhlas. Kalo tak ikhlas, macam-macam (benda tak baik) bole jadi..

Ah.. sakit siyut.. bole ke tak nak jahit malam ni..

Friday, September 11, 2009

I bought another books




I am so addicted (and crazy). This time around, I bought at www.acmamall.com. Its a web that similar to amazon.com but you can pay in ringgit via Maybank2u. And their service is also good.

Thursday, September 10, 2009

Time management

Agak susah sebenarnya nak membahagikan masa itu. Kena high determination.. kalo ikutkan malasnya itu, memang tak jadi kerja..

Dalam satu masa, aku nak jahit, nak marking papers, nak memasak, nak uruskan rumah, pendek kata, macam-macam benda la nak buat. Nyaris.. sangat-sangat nyaris nak pau oven my MIL masa balik kampong hari tu (mengenangkan naik plane dan lepas tu nak naik ERL- payah nak berangkut, niat itu dilupakan sahaja) konon plan nak buat kuih raya.

Zahra tak suka aku menjahit – TIDAK SUKA. Pantang bagi dia aku masuk ke bilik ‘itu’. Aku bukak pintu je dia dah mula resah gelisah. Semalam aku masuk, sekadar nak snap few pictures, terus la dia menjerit-jerit, “Umi meow, meow umi” dan-dan suruh aku nyanyikan dia nursery rhymes padahal tengah tengok movie Bolt waktu tuh. Nak senang cerita (dan nak being productive) aku memang akan join dia watch tv sambil lipat kain, urus cd, kopek bawang ke, atau jahit kelim – she’ll be very happy as long as aku join dia depan tv. Dan nak jahit punya pasal (nak siapkan tempahan orang jugak) what I do is scarifying my sleep. Kena la bangun jam 3pg gitu untuk menjahit.

Memasak senang. Sebab semua dah ada, nak lagi mudah aku siap-siap dah hiriskan bawang ngan cili (senang kalo nak tumis sayur) simpan dalam tupperware. So memang sekejap je kat dapur, like 6.30pm masuk dapur, dalam jam 7 siap semua. Heheheh.. tapi of course la, masak 3 lauk jer, eg. sup cendawan, ikan goreng dan sambal belacan.

Tentang kuih raya pulak, aku buat kuih 'tunjuk-tunjuk' jer.. heheheh..

Presenting

Baju Melayu Toddler & Baju Kurung Baby


DONE with lots of love *grinnn*

Wednesday, September 9, 2009

I loike..

  • When pagi-pagi pergi kerja semua orang berpusu-pusu ke’jem’an. Aku ngan selamba sahaja masuk simpang yang suddenly, all the jam disappear. Begitu juga dengan balik kerja. Aku gembira ketawa terbahak-bahak melihat line yang di sebelah sana congested and moving slow while I purposely drive slow to enjoy my view.
  • Taska Zahra yang selang 4 buah rumah – tak perlu pening tergopoh-gapah, bangun pagi pikir nak kena hantar anak dlu ni, atau balik kerja fikir, nak gi amik anak dulu ni.
  • Working in my current section, because unlike microbiology lab or biochemistry lab, the Science Officer is in need to release the results. Since I’m not releasing any lab result, thus my cuti raya will not be affected.. hahahahah..
  • Yes, I take 10 days cuti raya – from 17 till 27 September. Reason: taska tutup Its RAYA maaa…
  • I’ve finished marking the students’ answer sheets (total of 156 pieces, each with 8 essays). I concluded that those who have nice handwriting will get higher mark compare those wrote with cakar ayam. Naah.. I am a good examiner, I gave marks fair and square (even, sampai sakit kepala trying to figure out apala dia ni tulis ni..)
  • I’ve finished sewing the baju melayu toddler and baju kurung baby. Tinggal baju mak je yang belum siap. I hope to finish by this Friday, so that I can start sewing my own baju kurung(s) and Zahra’s baju kebaya.
  • And what I like most is: knowing that TOMORROW is pay-day. Yeay…

Tuesday, September 8, 2009

Utilizing time

Raya is really just around the corner. My 'to do list' still intact - tidak menunjukkan sebarang susutan. Thus, in order to utilizing time, I made the neck polar(s) during lunchour.



Uh.. I'm hoping to finish all by this weekend. Ameen..

Good book with best quote




Nah, aku tak beli.. pinjam kat library jer.. heheh.. cheapskate berjimat.. ekekek

Cerita balik kampung


We balik kampong last weekend. Mula ingat tak nak balik, sebab tiada sapa di kampong (my MFIL staying at my SIL house) but since tiket plane dah beli balik la jugak – menyeronokan Zahra yang sibuk nak naik plane.

Tak banyak aktiviti yang dibuat. I’m busy marking papers (sanggup tu bawak dekat 10kg students answer sheets balik kampong.. hahah) – penting ni sebab nak kena hantar asap. Lagi pulak tak bole nak menjahit, so I do not wanna waste my long weekend by doing nothing. pst.. this is my partime work, aku kan mata duitan.. hahah


This is my MIL sewing machine – aku pakai gak, tapi sekejap jer.. I preferred my 7444 lagi.. heheh

Last but not least: US..

dengan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin :-)

Friday, September 4, 2009

My to do list

  • Baju kurung baby - done
  • Baju melayu toddler - seluar done, baju on d way
  • Baju kurung dewasa - 3 helai
  • Baju kebaya budak (Zahra)

Panduan Membuat Pakaian

I bought this book.

Panduan Membuat Pakaian
Pengarang : Mariam Abu Bakar
Penerbit : Alaf 21 Sdn Bhd
Harga : RM 55.00
ISBN : 978-967-860-082-8

Sinopsis
Sebuah buku rujukan lengkap yang memuatkan cara-cara asas menjahit pakaian dengan tepat. Dimuatkan panduan terperinci menjahit skirt, kain, blaus, kemeja, slek, gaun, kebaya, baju kurung, jaket dan sebagainya. Bagi jenis pakaian yang lebih rumit, anda boleh mengubah dan mengolah blok untuk memudahkan penyediaan.

PANDUAN MEMBUAT PAKAIAN sesuai dijadikan teks pembelajaran dan rujukan bagi penuntut dan pereka yang berminat dalam seni menjahit. Sifat rajin dan ditambah dengan daya kreativiti dapat menghasilkan pakaian yang dijahit sendiri tanpa mengeluarkan perbelanjaan yang tinggi. Malah, kemahiran dalam bidang ini dapat menjimatkan kos menempah yang tinggi selain menambahkan sumber pendapatan diri dan keluarga.

This is indeed a thick book (620pages). After browse tru, I like this book. Padat with info especially for beginner like me. Very recommended *two thumbs up*